Acasa Cultura-ReligieCultura Codul Insolvenței: CNA adoptǎ un document privind audiovizualul

Codul Insolvenței: CNA adoptǎ un document privind audiovizualul

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va elabora un document privind Codul insolvenţei, urmând ca, în şedinţa de joi, 10 octombrie, acesta să fie adoptat şi trimis către instituţiile abilitate.

Codul Insolvenței: CNA adoptǎ un document privind audiovizualul

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dezbătut, în şedinţa de marţi, Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, care prevede la articolul 81 că „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”. De asemenea, membrii CNA au analizat articolul care prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Astfel, Valentin Alexandru Jucan, membru al Consiliului, a propus, în şedinţa de marţi, ca CNA să trimită o petiţie Avocatului Poporului, Ministerului de Justiţie, dar şi Parlamentului, prin care să aducă la cunoştinţa acestora problemele din această Ordonanţă de Urgenţă. „Este un Cod al insolvenţei cu noi reglementări discriminatorii, deoarece se face referire doar la anumite categorii, nu oferă egalitate între actorii economici. (…) Noul Cod al insolvenţei conţine reglementări importante adoptate în mod nedemocratic şi ascuns şi aici mă refer la faptul că nu a fost respectat conţinutul legii 52 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Noul Cod al insolvenţei condamnă definitiv la faliment firmele aflate în insolvenţă„, a declarat Valentin Jucan.

În acest context, el a precizat că suspendarea licenţei lasă firmele deţinătoare de licenţă fără obiect de activitate, adăugând că, potrivit experţilor în insolvenţă, suspendarea ar putea dura între trei şi cinci luni, timp în care reorganizarea este supusă avizului instanţei. „Ei nu mai pot să emită, nu mai au obiectul muncii, nu mai pot să producă bani din publicitate, iar interesul publicului nu este respectat. Ei nu mai pot să livreze conţinut către public, evident că, după o perioadă chiar şi de câteva zile de o eventuală întrerupere a licenţei, audienţele au de suferit, evident că toate firmele care lucrează cu publicitate vor cere punctul de share, rating, aspecte care sunt afectate de suspendarea licenţei”, a continuat acesta.

El a subliniat că Ordonanţa de Urgenţă este în totală contradicţie cu Legea Audiovizualului, afirmând că în această lege nu există „instituţia” suspendării licenţei audiovizuale. „Cred că acesta este un moment în care CNA, prin vot şi prin voinţa majorităţii, poate să aibă o reacţie clară privind această ordonanţă, este un moment în care putem să arătăm că ne interesează ce se întâmplă cu adevărat cu radiodifuzorii din România şi ne interesează dacă există efecte care să ducă la îngrădirea libertăţii presei (…) şi cred că această propunere poate să răspundă şi aşteptărilor publice”, a mai spus acesta.

Totodatǎ, în şedinţa de marţi a Consiliului, departamentul juridic al CNA a exprimat un punct de vedere privind Codul de insolvenţă, afirmând că articolul 81, alineatul 3 nu va putea fi aplicat de CNA decât în cazul în care judecătorul sindic sau radiodifuzorul va informa CNA cu privire la deschiderea procedurii de insolvenţă, prin prezentarea unei hotărâri judecătoreşti. Astfel, situaţia va fi analizată de membrii CNA, aceştia luând act de începerea procedurii de insolvenţă şi emiţând către radiodifuzor o decizie prin care să anunţe suspendarea licenţei.

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că într-o decizie a Consiliului se face referire la un articol din Legea Audiovizualului, afirmând că CNA nu are la bază o lege care să prevadă suspendarea licenţei. De asemenea, aceasta a ridicat problema societăţilor furnizoare de cablu, întrebând dacă acestea au dreptul de a scoate de pe frecvenţa lor radiodifuzorii care rămân fără licenţă pentru o perioadă de timp.

La rândul său, Christian Mititelu a precizat că CNA trebuie să exprime un punct de vedere privind Codul insolvenţei, afirmând că, prin adoptarea ordonanţei, CNA devine un „birou de notificări”. De asemenea, preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, a spus că CNA ar putea face o propunere de modificare a textului Ordonanţei de Urgenţă privind articolul care vizează suspendarea licenţei audiovizuale.

Cristina Trepcea a spus că CNA s-ar putea adresa comisiilor parlamentare, având în vedere că este vorba de o situaţie specială. Astfel, în şedinţa de marţi a CNA, membrii Consiliului au decis aprobarea propunerii supuse votului de Radu Călin Cristea, care prevedea să fie formulate o serie de propuneri, „ca semne de întrebare legate de articolul din OUG, astfel încât să fie într-un corp comun”. Propunerea a fost adoptată cu şapte voturi „pentru” (Radu Călin Cristea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru voturi „împotrivă” (Christian Mititelu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan).

1 comentariu

LILIANA 09-10-2013 - 18:23

NEREGULI LA CFR !
DL. PONTA ,PREA ELEGANT VA EXPRIMATI , POATE AVETI MOTIVE , AICI E CA IN VESTUL SALBATIC, FIECARE CAT POATE SA …”FURE” ?
DOAMNA MANESCU, AVETI OBLIGATIA SA SESIZATI DNA , CAT MAI REPEDE POSIBIL , ALTFEL E DE RAU…
VA RUGAM SA VERIFICATI SI CONTRACTELE DE SALUBRIZARE , SPATII, VAGOANE , ETC. LA CFR CALATORI , INCHEIATE IN 2013.
CFR Călători face LICITAŢII pentru hârtie şi apă minerală, dar dă contracte de zeci de milioane de euro PRIN ÎNCREDINŢARE DIRECTĂ pentru carburanţi şi piese.
Biletele de tren s-au scumpit din cauza „costurilor cu energia şi PIESELE”.
CFR Călători cumpără „PIESE” de 1,7 milioane de dolari de la un offshore din Panama cu un capital social de 1.000 de dolari.
“Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte.
Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună.
Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate…
Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, este verificat de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de persoane .

Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul serviciului”

„CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, impreuna cu directoarea de achizitii , Popescu Carmen,, ocolesc sistematic licitațiile !!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult