Acasa Cultura-ReligieCultura Hurt Locker: Bine ati venit in iadul din Irak!

Hurt Locker: Bine ati venit in iadul din Irak!

scris de Ziua Veche
0 afisari

Hurt Locker a batut Avatarul la Oscar. S-a spus ca a fost o victorie a filmului asupra masinii. Doua pelicule despre razboi, unul “de mentinere a pacii”, altul de cucerire a noii lumi, Pandora. Daca de la Avatar iesi din sala vrand sa te transformi in na’vi, de la Hurt Locker ramai cu gustul amar al realitatii unor oameni constransi sa traiasca o drama. Nu vrei sa fii nici american, nici irakian.


Vrei, pur si simplu, sa uiti de ceea ce se intampla la mii de kilometri de tine. Hurt Locker prezinta povestea unei grupe de genisti – formata din sergentii James (Jeremy Renner), Sanborn (Anthony Mackie) si specialistul Eldridge (Brian Geraghty) –  care are misiunea de a dezamorsa bombele teroristilor musulmani. Filmul iti creaza senzatia ca orice personaj care nu mesteca guma e potential terorist. Barbati, copii, femei cu burka, oricare i-ar putea dobori pe americanii sositi sa caute armele chimice ale lui Saddam si ramasi acolo pentru a pazi puturile de titei concesionate petrolistilor alesi de regimul Bush. 140 de minute care trec repede pentru ca spectatorul este purtat doar in doua momente ale zilei: cele in care are loc dezamorsarea proiectilelor si altele unde are loc defularea sergentilor, in dormitoare, cu bautura, iarba si batai. In rest, caldura, nisip, sudoare, guri de arma, sange si multa moarte. Rutina si dezumanizarea frontului ii transforma pe oameni in masini. Atat de tare, incat, joaca de-a moartea devine dependenta, iar viata normala langa familie sau facand cumparaturi prin supermarket, absolut neinteresanta. Capitolul Irak din viata tinerilor americani inrolati in “razboiul contra terorismului” ii scoate definitiv din viata sociala.

Hurt Locker este un film care n-a ajuns inca in cinematografe. A intrat direct pe DVD, distribuit la pachet cu un ziar. Acum nici n-ar mai avea rostul sa fie cumparat de vreo casa de distributie. Nici un nume de pe afis n-ar aduce in sala vreun badaran de cinematograf. Nu banii au fost urmariti in alcatuirea acestei productii independente, ci a prezentarii situatiei de fapt de pe frontul Irak, al brutalitatii razboiului pe care nici americanii nu mai stiu cu cine-l poarta. Asemeni capodoperei lui Coppola, Apocalypse Now, Hurt Locker este realizat in stilul documentarului de razboi. Regizoarea Kathryn Bigelow si-ar dori ca filmul sau sa fie un fel de Platoon al vremurilor pe care le traim, in care Vietnamul a fost inlocuit de Irak. Daca v-a placut Apocalypse Now sau Platoon, merita sa urmariti 140 de minute de realitate a frontului Irak, nu pentru cele sase Oscaruri, ci pentru mesaj. Filmul este bun, poate cu timpul va fi vazut chiar ca o capodopera, statuetele de aur n-au facut decat sa-l faca cunoscut marelui public.

0 comentariu

pompiliu bota 01-06-2010 - 17:36

De unde scoateţi atîtea articole în exclusivitate?

tomescu 07-06-2010 - 09:25

DE CELERITATE ATI AUZIT SAU FACETI GREVA CA SA SUFERE TOT POPORULPENTRU CA VOI NU SUNTETI IN STARE SA REZOLVATI ceea ce tot VOI GENERATI, cresterea nr. de dosare NESOLUTIONATE este CAUZA NEREZOLVARII CORECTE A DOSARULUI de LA PRIMA INSTANTA.
incompetenta, spaga, coruptie, nepotism, pile (PileCunostinteRelatii) ≠ CELERITATE, citi LEI consuma STATUL ROMAN prin tergiversarea SOLUTIONARII CAUZELOR?(toti sunteti in echipa acolo PROCURORI,AVOCATI,GREFIERI,JUDECATORI)
magistratus = autoritate, CE EXEMPLU DATI celor care trebuie sa respecte AUTORITATILE STATULUI? DE dignitas =demn ATI AUZIT VOI ATI transformat
dignitas= NEDEMN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS