Acasa Cultura-ReligieCultura I-a plăcut rama şi a cumpărat tabloul. Poate fi un Cezanne

I-a plăcut rama şi a cumpărat tabloul. Poate fi un Cezanne

scris de Matei Iliescu
435 Afisari

Un bărbat care a cumpăra un tablou pentru că i-a plăcut rama, după care l-a păstrat în pod, a fost şocat să descopere că ar putea fi o capodoperă de 45 de milioane de euro.

Un Cezanne se poate să fi zăcut într-un podExperţi au examinat tabloul care ar putea fi creaţia maestrului postimpresionist Paul Cézanne. Dacă se va dovedi că este autentic, ar fi cea mai timpurie pictură cunoscută a artistului şi ar putea valora o avere, spun ei.

Proprietarul tabloului, care nu vrea să îi fie dezvăluită identitatea, şi care trăieşte în oraşul britanic Northampton, a cumpărat tabloul dintr-un magazin de artă pentru că i-a plăcut rama. Spune pentru Daily Mail că părea să aibă pe ea scris anul 1854.

Şi-a dat seama că ar putea fi ceva deosebit când a recunoscut câteva tuşe de pensulă şi semnături într-un album despre postimpresionism.

Tabloul de 1,25m x 1m înfăţişează o căsuţă cu acoperiş oranj pe malul unui râu cu copaci pe mal.

“Am cumpărat tabloul pentru că mi-a plăcut rama. Dar era aşa de îmbâcsit cu mizerie adunată parcă de zeci de ani. Până când am răsfoit un album de artă şi am început să-l compar cu Cézanne. L-am curăţat cu grijă şi aşa am început să văd semnele. Mi-am dat seama că ar putea fi cel mai timpuriu tablou al lui Cézanne. O să-l păstrez cu grijă până când experţii se vor pronunţa.”

Tim Conrad de la casa de licitaţii crede că e posibil să fie un CezanneDupă ce a fost curăţată, pictura a fost examinată de Tim Conrad, de la Casa de Licitaţii Wilfords, care a fost de acord cu proprietarul că ar putea fi un Cézanne autentic.

“Urmele de pensulă arată ca un Cézanne. Era obişnuit pentru el să folosească mai multe stiluri de semnături. Ar putea fi o operă din prima sa perioadă”, spune Conrad.

“Dacă este aşa, impactul ar fi enorm şi ar aduce uşor 40 de milioane de lire sterline (peste 45 de milioane de euro). E important că există o şansă. Asemenea descoperiri se petrec pentru că unele persoane îşi dau osteneala să le cerceteze”.

Tabloul se află acum la National Gallery, unde va fi studiat de experţi şi i se vor face teste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult