Acasa Cultura-ReligieCultura Imagini care chiar fac mai mult decât o mie de cuvinte

Imagini care chiar fac mai mult decât o mie de cuvinte

scris de Matei Iliescu
7 afisari

Un artist spaniol a luat această vorbă în serios: tablourile sale sunt formate din peste 200.000 de cuvinte fiecare, de lungimi, înălţimi şi culori diferite.

Tablou al Prinţului William şi al lui Kate Middleton, compus din cuvintele cele mai folosite la căutarea pe internet a ştirilor despre nunta lor

Tablou al Prinţului William şi al lui Kate Middleton, compus din cuvintele cele mai folosite la căutarea pe internet a ştirilor despre nunta lor. Foto: Daily Mail

Sunt atât de migălos lucrate încât de departe par fotografii obişnuite. Dar apropierea scoate la iveală sute de mii de cuvinte scrise, ascunse în fiecare detaliu.

Artistul spaniol Juan Osborne face apel la discursuri, versuri, sau la cărţi pentru a selecţiona cuvintele folosite în tablouri. Astfel, pentru o imagine a lui Obama a folosit 100 de discursuri ale acestuia înainte de a fi ales preşedinte. Într-un tablou cu Michael Jackson dansând a pus 4000 de comentarii pe care fanii le-au făcut la aflarea veştii despre moartea sa.

Tower Bridge din Londra, format din cuvinte legate de atracţiile turistice din oraş, gen "muzeu" sau "palat"

Tower Bridge din Londra, format din cuvinte legate de atracţiile turistice din oraş, gen "muzeu" sau "palat". Foto: Daily Mail

Juan foloseşte un soft creat de el şi lucrează pe un laptop de care nu se desparte niciodată. La cafenea, în tren, în sala de aşteptare la dentist sau, pe ascuns, chiar la serviciu. Îi trebuie trei zile să termine un tablou normal. Pentru cele de mari dimensiuni îi trebuie cam o săptămână.

Sistemul de lucru este următorul: Juan decupează imaginea principală de fundal folosind un editor de imagine. Apoi foloseşte fotografia ca şablon pentru a împrăştia miile de cuvinte, unul câte unul, pe toată suprafaţa, până ce fiecare spaţiu este ocupat. Prin schimbarea mărimii şi culorii, spaniolul creează umbre şi nuanţe care dau viaţă imaginii.

Portretul lui Einstein format din cuvinte legate de viaţa lui

Portretul lui Einstein format din cuvinte legate de viaţa lui. Foto: Daily Mail

Celebrul tablou "Strigătul" al lui Edvard Munch, format din cuvintele articolului despre pictură din Wikipedia

Celebrul tablou "Strigătul" al lui Edvard Munch, format din cuvintele articolului despre pictură din Wikipedia. Foto: Daily Mail

Cuvintele sunt puternice, ele merg drept în mintea omului”, spune Juan. “Spre deosebire de imaginile obişnuite, ale mele au poveşti care se pot citi, ceea ce le face unice.”

Artistul zice că, în ciuda experienţei pe care a dobândit-o, multe dintre încercările sale ajung la coş.

Juan Osborne este din Madrid şi are 40 de ani. Şi-a descoperit talentul în 2009, când lucra la o firmă de arhitectură. De atunci a creat peste 500 de imagini artistice îm timpul său liber.

Acum, Juan plănuieşte acum o fotografie de dimensiuni uriaşe, formată din peste un milion de cuvinte. Cea mai mare realizare a sa de până acum este de 500.000 de cuvinte pentru o imagine.

“Singura problemă pe care o am e să găsesc unde să pot printa o imagine atât de mare.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult