Acasa Cultura-ReligieCultura FILM – In mintea lui Terry Gilliam

FILM – In mintea lui Terry Gilliam

scris de Ziua Veche
47 afisari

Dupa zece ani de la succesul Fear and Loathing in Las Vegas, regizorul capadoperelor Brazil, Monty Python sau The Fisher King revine in forta pe marile ecrane. Terry Gilliam reuseste cu The Imaginarium of Doctor Parnassus sa creeze nu doar o iesire din scena magistrala pentru regretatul Heath Ledger, ci si o alternativa la lumea de poveste din Avatar. E drept, nu iesi din sala cu dorinta de a deveni Na’vi, ci cu gandul ca mintea noastra e un intreg univers in care binele si raul coexista din nevoia de echilibru.

Gilliam reuseste, ca de fiecare data, sa adune pe afis actori care pot aduce singuri incasari de sute de milioane de euro caselor de productie. In capodopera The Imaginarium of Doctor Parnassus, Johnny Depp, Jude Law sau Colin Farrell au roluri care nu depasesc zece minute, dar care raman pe retina cinefilului.  Veteranul Christopher Plummer, in rolul doctorului, si Heath Ledger, in cel al necunoscutului Tony, construiesc insa firul naratiunii. Un rol interesant este cel al diavolului, domnul Nick, interpretat de Tom Waits, mai cunoscut la Hollywood pentru coloanele sonore pe care le-a produs decat pentru rolurile carora le-a dat viata. Actiunea se petrece in zilele noastre, la Londra, si in mintea doctorului Parnassus cladita dupa viziunea celor care patrund acolo. Parnassus este omul in cautarea binelui. Cel care a facut un pariu cu diavolul dorind viata vesnic, iar atunci cand a castigat-o realizand povara ei. Si pentru ca fara complicatii viata, mai ales cea vesnica, n-ar avea gust, Parnassus cade prada iubirii si face un nou pariu cu diavolul. De aceasta data, doreste tineretea si promite orice in schimbul ei. Chiar si sufletul copilului sau. Iar diavolul pare a castiga de fiecare data, pentru ca omul vesnic nu se poate abtine de la a nu-si dori ceva, de a nu paria. Desi e plin de culori si de imagini sordide, filmul lui Gilliam reuseste sa-i antreneze pe cinefili in exercitii de investigatii cu privire la rolul personajelor in poveste. Filmul ii este dedicat lui Heath Ledger de catre prietenii sai. Actorul australian, pentru care cortina a cazut definitiv acum doi ani, a lasat in The Imaginarium of Doctor Parnassus un rol care parca-l continua pe cel al Jokerului din Dark Knight. Si astfel pleci din sala iesind din mintea doctorului matusalemic, cu regretul ca Ledger a plecat prea devreme, lasand in urma lui un mare gol.

 

 

 

 

 

 

0 comentariu

ioan 30-05-2010 - 16:32

Oare nu se oranizeaza o petrecere asemantoatre la toate partidele?

caramache 30-05-2010 - 21:16

Este klar! Labelarii chefisti au venit cu sarsanaua cu haleala si beutura de-akasa dar este klar ca lumina zilei din Soveja ca marinelu’ s-a uitat chioris violet la alimentatie si labelarii s-au trezit cu intoxicatie. Este interesant daca printre invitati cheflii nu au fost cumva Ober Fluierul peskar Crin Trandafirescu si Sturm Suptfluierul scribar Valvujan Vaginian cu cioc. Sau fluierasii astia pitzigainatzi vrura numai sa-i intoxice pe poponentii lui Marean Oprisan baron pontan?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS