Acasa Cultura-ReligieCultura În sudul Dunării. Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Serbia

În sudul Dunării. Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Serbia

scris de M.A.
395 Afisari

Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Serbia. Preşedintele României va întreprinde în perioada 1-2 noiembrie o vizită în Republica Serbia.

Traian Basescu la romanii din Serbia in 2009 (presidency.ro)

Traian Basescu la romanii din Serbia in 2009 (foto: presidency.ro)

Potrivit preşedintelui Comitetului Drepturilor Omului din Negotin, Duşan Prvulovici, după discuţiile cu preşedintele Boris Tadici şi alţi reprezentanţi ai Guvernului de la Belgrad, Traian Băsescu se va întâlni cu liderii entităţilor culturale din Provincia Autonomă Voivodina şi din ţinuturile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării, transmite Timoc Press.

‘Preşedintele Băsescu va vizita sediul Protopopiatului Dacia Ripensis şi Biserica ortodoxă română din Malainiţa, unde vor ajunge o parte din cei 300.000 de românii din Serbia de nord-est’, a precizat Prvulovici. Acesta a mai arătat că îi va solicita preşedintelui Băsescu sprijin pentru înfiinţarea unei reţele de învăţământ privat în limba română şi susţinerea financiară a unor proiecte referitoare la mass-media în limba maternă a etnicilor români.

‘Autorităţile sârbe continuă să ne vitregească de aceste drepturi. De aceea considerăm oportun să fim ajutaţi să ne facem propriile noastre şcoli în Timoc, Morava şi sudul Dunării, aşa cum am început cu zidirea de biserici’, a afirmat Prvulovici. În opinia sa, vizita lui Traian Băsescu în comunitatea românească din Serbia este un bun prilej pentru încercarea soluţionării aşa numitei ‘chestiuni timocene’ şi, astfel, a asigurării renaşterii naţionale a românilor care trăiesc majoritar în 154 de sate româneşti şi alte 48 de localităţi mixte.


8 comentarii

salut 31-10-2011 - 16:37

„Preşedintele Băsescu va vizita sediul Protopopiatului Dacia Ripensis şi Biserica ortodoxă română din Malainiţa, unde vor ajunge o parte din cei 300.000 de românii din Serbia de nord-est…”

=====================================
Wow, 300.000?
Convenabil pentru proximele alegeri, nu-i asa?

Marius Bâtcă 31-10-2011 - 16:49

Ar fi fost. Dar nu au cetatenie romana.
De fapt, nu au nici scoli, nu au nici biserici (au una, cu greu), nu au voie sa isi foloseasca limba, nu au voie sa spuna ca sunt romani, ci vlahi. Crucile sunt scoase din cimitite si folosite la pavatul drumurilor. La nastere, numele lor sunt slavizate.
Aici, nu e cazul.

BULA 31-10-2011 - 16:56

Iar zgarmi in rahat. Lasa domnule in pace tarile vecine, sa colaboreze intre ele si sa nu se mai suspecteze de revendicari teritoriale. Minoritati sunt la toate granitele.

Marius Bâtcă 31-10-2011 - 17:02

@ BULA
.%^^$#@ *((7 ^%*) ))(&$#$$#
Intelegi tu ce ti-am recomandat

Europeanuul 31-10-2011 - 18:09

Mai Bula, actualmente nimeni nu insinueaza ceva despre revindecari teritoriala. Nu a vorbit nimeni despre asa ceva. In schimb vorbitorii de limba romana (si/sau dialecte romanesti) din Serbia, Ucraina sau Transnistria sint supusi unei asimilari fortate. De ce?

Noi promovam respectarea drepturilor vorbitorilor de limba romana (si/sau dialecte romanesti) din Ucraina, Transnistria, Serbia si pretutindeni, nediscriminarea acestora, libertatea lor de intrunire, de asociere, de expresie, de gandire si de constiinta. Acestora sa li se ofere egalitati reale – inclusiv accesul la mass-media (mediatizarea) pentru receptia si difuzarea programelor destinate in limba si dialectul lor.

salut 31-10-2011 - 17:40

Pornesti de la premiza ca proximele alegeri din Romania vor fi libere si ca – logica impune concluzia – Basescu si gasca lui vor pleca de la putere de bunavoie.

Eu nu vad lucrurile asa. Obiectiv vorbind, daca nu mai detin puterea, singura directie pentru Basescu si gasca lui este puscaria. Nu neaparat pentru ca ceilalti vor fi (vor fi fost) un model de corectitudine. Ci din pur si machiavelic calcul politic: vor oferi populatiei un Motzoc.

Sa ma explic:

In 2012, Romania incepe sa plateasca grosul datoriilor.

(daca te uiti aici:

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=dt_dod_dect_cd&idim=country:ROM&dl=en&hl=en&q=external+debt+romania

constati usor ca Basescu a preuat tara cu vreo 30 de miliarde datorie si la sfarsitul lui 2009 avea nu mai putin de 117, 5 miliard datorie. Plus „realizarile” din 2010 si 2011. Probabil un total de vreo 150 de miliarde la „final de mandat”)

In conditiile astea, cu asemenea rate (previzibile) a platilor externe, nici Sfantul Petru nu ar putea guverna satisfacator. Ceea ce in Romania a fost numit „criza” va parea un parfum de viorele pe langa ceea ce urmeaza.

Criza sociala este inevitabila. Printre micile supape ce vor fi oferite populatiei, va fi si aceea a „vinovatilor care platesc”. In cazul de fata, Basescu si clica lui.

Revenind la subiectul discutiei, chiar crezi ca in conditiile ce se prefigureaza, Basescu va renunta la ciolan si nu va face orice marsavii posibile (inclusiv ce romanii din Voivodina) ca sa se perpetueze la putere?

Marius Bâtcă 31-10-2011 - 18:27

Eu am zis doat ca romanii aia din Serbia (aprox. 300.000) nu au cetatenie romana.
In consecinta, nu pot vota la alegerile din Romania.
Nu pornesc deloc de la premisa invocata de tine. Din contra, chiar sunt de acord cu cea mai mare parte a afirmatiilor tale de mai sus.
Mai putin la faza cu datoriile. Confunzi datoria statului roman cu datoria Romaniei (aici intra si firmele si oamenii).
Si inca ceva. Nu este vorba despre romanii din Voivodina (vreo 15.000). Acestia sunt recunoscuti ca atare, au presa in limba romana, ziare, etc, fac parte din guvernarea regiunii autonome.
Aici este vorba despre romanii din Timoc si Morava, pe care sarbii ii numesc vlahi si pe care ii calca in picioare.

BULA 02-11-2011 - 05:22

Basescu nu va face puscarie. Ori va fugi din tara, ori va ramane sub protectia americanilor. PSD si PNL tot de americani asculta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS