Acasa Cultura-ReligieCultura Înainte şi după Traian

Înainte şi după Traian

scris de Marin Neacșu
65 afisari

Pe site-ul unui bun prieten , fost ofiţer ca şi mine, cu preocupări arheologice şi nu numai, cu a cărui bunăvoinţă am mai preluat unele subiecte de interes major pentru români, am dat de un subiect asupra căruia se pastrează o tăcere suspectă

Împăratul Traian şi preşedintele Traian

Împăratul Traian şi preşedintele Traian

Acum mai bine de 5 luni, România trimitea din ţară o comoară inestimabilă, a cărei valoare istorică depaşeşte datoria României. Chiar şi pentru cei ce nu se simt români şi sunt doar pasionaţi de istorie sau arheologie, este foarte greu să dea o cifră. Pentru cei ce văd în cele 140 de piese plecate din tară în decembrie cu destinaţia Italia bucăţi rupte din trupul Daciei, urme ale culturii şi civilizaţiei strămoşilor noştri, pagini din istoria acestui pământ blagoslovit de Dumnezeu, dovezi ale existenţei şi definirii noastre în această lume orgolioasă şi egoistă în care până şi istoria se falsifică pentru a da întâietate celor puternici, aceste piese, unele din ele unice, nu pot fi evaluate, pentru că reprezintă sufletul, inima, trecutul, prezentul şi viitorul acestei naţii. Aceste piese nu reprezintă tezaurul României, reprezintă ROMÂNIA.

Ritonul de la Poroina

Ritonul de la Poroina

În acest tezaur inestimabil sunt incluse unele din puţinele dovezi ale civilizaţiei dacice şi ante dacice mergând până în secolul 5 îH. Această expoziţie organizată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României şi al Presedinţiei Repubicii Italiene a fost prima de acest gen a României în întreaga sa istorie şi este lesne de înţeles de ce. Având în vedere valoarea pieselor, trebuiau luate măsuri speciale.Şi fără îndoială, vâlva care s-a făcut la plecare, pe de o parte era justificată de importanţa si valoarea pieselor expuse.

Brăţări dacice, Tezaurul de la Sarmizegetusa Regia (1999, Hunedoara), Muzeul Naţional de Istorie a României

Brăţări dacice, Tezaurul de la Sarmizegetusa Regia (1999, Hunedoara), Muzeul Naţional de Istorie a României

Pe timpul expoziţiei, apar câteva articole care amintesc faptul că tezaurul încă mai există.

Pe pagina on line a Radio România Actualităţi se menţiona la 29.03.2011 că Aurul antic al României este apreciat în Italia:Interesul deosebit al vizitatorilor a făcut ca această expoziţie să fie prelungită.Italienii sunt fascinaţi în special de brăţările dacice şi de „Cloşca cu pui de aur”.

Aş completa, spunând că nu numai italienii. Şi ruşii au fost şi sunt încă fascinaţi de tezaurul României şi ei au prelungit şederea acestuia pe pământ rusesc pe termen nelimitat. Să se repete istoria? De ce spun asta ? Pentru că, deşi expoziţia trebuia sa aibă loc până pe data de 03 Aprilie 2011, avînd ca dată de întoarcere 14 .04.2011, astăzi, 21. 05. 2011, nu se ştie şi nu s-a pomenit nimic despre locul, poziţia, starea tezaurului trimis, după cum spunea domnul dr.Ernest Oberlander Târnoveanu directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, “să arate ce are mai important România ca moştenire culturală şi cu ce contribuie la cultura patrimoniului european. Expoziţia se adresează nu doar publicului italian, ci şi comunităţii de români din Italia, pentru a le întări legătura cu patria lor.”

Îmi permit să întreb aşa din curiozitate, în această comunitate era inclus şi distinsul Costică Argint, nu de alta, dar numele este predestinat unor astfel de expoziţii, pentru că printre alte exponate se găseşte si un coif de argint din Teleorman.

Aplică în formă de vultur/Al doilea mormânt princiar de la Apahida. Cluj/MNIR

Aplică în formă de vultur/Al doilea mormânt princiar de la Apahida. Cluj/MNIR

Nu cumva coiful să fi fost găsit în preajma localităţii Buzescu şi să fi aparţinut strămoşilor vajnicului conducător de şatră. O mai bună ocazie de recuperare a bunurilor confiscate de comunişti nici că se putea organiza.

Trecănd peste glumă, trebuie să remarc faptul că a trecut o lună de când tezaurul trebuia să fi ajuns de unde a plecat, iar piesele, printre care tezaurul de la Pietroasa, coiful de aur de la Poiana Coţofeneşti, cele 24 de brăţări de aur dacice aparţinând sitului arheologic „Sarmizegetusa Regia” şi altele, să fie repuse pe locurile lor din Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (Deva), Muzeul de Istorie Turda, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Piatra Neamţ), Muzeul Judeţean Teleorman (Alexandria) şi Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia).

Tezaurul de la Pietroasa

Tezaurul de la Pietroasa

De curând, s-a desfăşurat o acţiune intens mediatizată de presă, “Noaptea Muzeelor”. Mă gândeam că poate cu această ocazie se va pomeni de întoarcerea fiului risipitor, dar nimic. Şi atunci, ca tot românul, imparţial mă întreb şi întreb şi eu alături de prietenul Vasile Burcu din Severin ce s-a întâmplat cu tezaurul, de ce nu s-a întors, dacă s-a întors de ce nu s-a făcut public. Şi dacă s-a întors, este întreg, care au fost câştigurile acestei acţiuni, unde pot vedea şi când românii această expoziţie, ca să nu uite nici ei de unde au plecat. Nu de alta , dar ar fi culmea să fiu nevoit să merg în Italia ca să văd şi eu atâtea frumuseţi româneşti adunate la un loc. După tot tantamul făcut la plecare, ca o premoniţie nefastă, uite că acum, nimeni nu spune nimic.

Pe timpul expoziţiei au avut loc şi o serie de conferinţe ştiinţifice pe margine acesteia.

Tezaurul de la Peretu

Tezaurul de la Peretu

Ce credeţi că au dezbătut, aspecte ţinând de cultura românilor, despre importanţa culturii dace sau continuitatea poporului roman? Ei aş! AURUL .. ACESTA A FOST TEMA CONFERINŢELOR, AURUL, NU CULTURA, NU CIVILIZAŢIA , NU POPORUL ROMÂN. Şi atunci mă întreb pentru ce s-a deplasat acest tezaur, pentru ca italienii să fie cumva atraşi să investească în Roşia Montana ?

Şi acum, ca într-o teorie a conspiraţiilor, câteva coincidenţe stranii:

1. După cum spuneam, expoziţia s-a desfăşurat sub patronajul Pre;edintelui Traian Băsescu.

2. Expoziţia a avut ca primă locaţie Mercati di Traiano, aflata în preajma Columnei lui Traian.

3. Expoziţia s-a numit ““Aurul antic din România. Înainte şi după Traian”

Să îmi fie iertată întrebarea, dar la atâtea coincidenţe, după disparitţia flotei, nu pot să nu îmi fac cruce şi să nu întreb: care Traian?

Oare istoria se va întreba unde este aurul antic din România după Traian Băsescu ?

Poate domnul Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, cunoaşte ceva de soarta acestor piese, pentru că la plecarea din ţară se lăuda că „această expoziţie este cea mai mare realizată de Romania din ultimii 25 de ani.” Să nu fie şi cea mai mare pierdere a ultimilor 2500 de ani .

31 comentarii

Ion Caramdache 23-05-2011 - 07:03

Tacerea apevistului Marin cunoscator Neacsu
Nea Sa traiti, va raportez ca dupa Traianul spaniol din piatra a fost Valul lu’ acestuia, Hala Traian din caramidea si tzement, iar dupa Traianul din poza vor ramane strada Traian si ulita Nerva Traian. Nea apevistu’ Marin, de ce taci malc si stai culcat despre acest ” subiect asupra căruia se pastrează o tăcere suspectă” ? Pentru ca dupa apevistul Neacsu Marin sa traiti nu va ramane decat o stea rosie’n tzintzirim?
P.S. Cu putina mea shkoala ielementara tzivileasca ilm intreb pe ofitzirul mai destept decat mindiru’ Neacsu Marin daca a invatat expresia „gohugeaslabulunpecutaturu”. Dupa aia mai vorbim de closca si addidasi daci cu patru picioare si vulturesti ghiare si nechezol in …nare.

Neacsum 23-05-2011 - 08:38

Domnule Caramadache,
In mod normal ,la un asemenea comentariu nu raspund. Nu raspund pentru ca in afara de faptul ca nu iti plac ochii mei, nu se intelege nimic din el. Si faptul ca nu iti plac ochii mei, e o optiune personala pe care nu intentionez sa o modific. Nici nu cred ca m-ar avantaja. Dar pentru ca esti la primul comentariu(cel putin sub acest id ) din politete am raspuns. Si ca sa iti raspund la intrebare sper ca esti destul de istet ca sa intelegi raspunsul din intrebarea pe care ti-o pun eu. Ce inseamna acel ru din expresia folosita pentru a desemna ciclul popoarelor migratoare pe acest teritoriu? Eu zic sa mergi la cel (cea ) ce te-a invatat istorie si sa ii ceri sa te urecheze. Pana mai inveti, stai jos.Iesi mai castigat.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult