Acasa Cultura-ReligieCultura Înainte şi după Traian

Înainte şi după Traian

scris de Marin Neacșu
1.820 Afisari

Pe site-ul unui bun prieten , fost ofiţer ca şi mine, cu preocupări arheologice şi nu numai, cu a cărui bunăvoinţă am mai preluat unele subiecte de interes major pentru români, am dat de un subiect asupra căruia se pastrează o tăcere suspectă

Împăratul Traian şi preşedintele Traian

Împăratul Traian şi preşedintele Traian

Acum mai bine de 5 luni, România trimitea din ţară o comoară inestimabilă, a cărei valoare istorică depaşeşte datoria României. Chiar şi pentru cei ce nu se simt români şi sunt doar pasionaţi de istorie sau arheologie, este foarte greu să dea o cifră. Pentru cei ce văd în cele 140 de piese plecate din tară în decembrie cu destinaţia Italia bucăţi rupte din trupul Daciei, urme ale culturii şi civilizaţiei strămoşilor noştri, pagini din istoria acestui pământ blagoslovit de Dumnezeu, dovezi ale existenţei şi definirii noastre în această lume orgolioasă şi egoistă în care până şi istoria se falsifică pentru a da întâietate celor puternici, aceste piese, unele din ele unice, nu pot fi evaluate, pentru că reprezintă sufletul, inima, trecutul, prezentul şi viitorul acestei naţii. Aceste piese nu reprezintă tezaurul României, reprezintă ROMÂNIA.

Ritonul de la Poroina

Ritonul de la Poroina

În acest tezaur inestimabil sunt incluse unele din puţinele dovezi ale civilizaţiei dacice şi ante dacice mergând până în secolul 5 îH. Această expoziţie organizată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României şi al Presedinţiei Repubicii Italiene a fost prima de acest gen a României în întreaga sa istorie şi este lesne de înţeles de ce. Având în vedere valoarea pieselor, trebuiau luate măsuri speciale.Şi fără îndoială, vâlva care s-a făcut la plecare, pe de o parte era justificată de importanţa si valoarea pieselor expuse.

Brăţări dacice, Tezaurul de la Sarmizegetusa Regia (1999, Hunedoara), Muzeul Naţional de Istorie a României

Brăţări dacice, Tezaurul de la Sarmizegetusa Regia (1999, Hunedoara), Muzeul Naţional de Istorie a României

Pe timpul expoziţiei, apar câteva articole care amintesc faptul că tezaurul încă mai există.

Pe pagina on line a Radio România Actualităţi se menţiona la 29.03.2011 că Aurul antic al României este apreciat în Italia:Interesul deosebit al vizitatorilor a făcut ca această expoziţie să fie prelungită.Italienii sunt fascinaţi în special de brăţările dacice şi de „Cloşca cu pui de aur”.

Aş completa, spunând că nu numai italienii. Şi ruşii au fost şi sunt încă fascinaţi de tezaurul României şi ei au prelungit şederea acestuia pe pământ rusesc pe termen nelimitat. Să se repete istoria? De ce spun asta ? Pentru că, deşi expoziţia trebuia sa aibă loc până pe data de 03 Aprilie 2011, avînd ca dată de întoarcere 14 .04.2011, astăzi, 21. 05. 2011, nu se ştie şi nu s-a pomenit nimic despre locul, poziţia, starea tezaurului trimis, după cum spunea domnul dr.Ernest Oberlander Târnoveanu directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, “să arate ce are mai important România ca moştenire culturală şi cu ce contribuie la cultura patrimoniului european. Expoziţia se adresează nu doar publicului italian, ci şi comunităţii de români din Italia, pentru a le întări legătura cu patria lor.”

Îmi permit să întreb aşa din curiozitate, în această comunitate era inclus şi distinsul Costică Argint, nu de alta, dar numele este predestinat unor astfel de expoziţii, pentru că printre alte exponate se găseşte si un coif de argint din Teleorman.

Aplică în formă de vultur/Al doilea mormânt princiar de la Apahida. Cluj/MNIR

Aplică în formă de vultur/Al doilea mormânt princiar de la Apahida. Cluj/MNIR

Nu cumva coiful să fi fost găsit în preajma localităţii Buzescu şi să fi aparţinut strămoşilor vajnicului conducător de şatră. O mai bună ocazie de recuperare a bunurilor confiscate de comunişti nici că se putea organiza.

Trecănd peste glumă, trebuie să remarc faptul că a trecut o lună de când tezaurul trebuia să fi ajuns de unde a plecat, iar piesele, printre care tezaurul de la Pietroasa, coiful de aur de la Poiana Coţofeneşti, cele 24 de brăţări de aur dacice aparţinând sitului arheologic „Sarmizegetusa Regia” şi altele, să fie repuse pe locurile lor din Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (Deva), Muzeul de Istorie Turda, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Piatra Neamţ), Muzeul Judeţean Teleorman (Alexandria) şi Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia).

Tezaurul de la Pietroasa

Tezaurul de la Pietroasa

De curând, s-a desfăşurat o acţiune intens mediatizată de presă, “Noaptea Muzeelor”. Mă gândeam că poate cu această ocazie se va pomeni de întoarcerea fiului risipitor, dar nimic. Şi atunci, ca tot românul, imparţial mă întreb şi întreb şi eu alături de prietenul Vasile Burcu din Severin ce s-a întâmplat cu tezaurul, de ce nu s-a întors, dacă s-a întors de ce nu s-a făcut public. Şi dacă s-a întors, este întreg, care au fost câştigurile acestei acţiuni, unde pot vedea şi când românii această expoziţie, ca să nu uite nici ei de unde au plecat. Nu de alta , dar ar fi culmea să fiu nevoit să merg în Italia ca să văd şi eu atâtea frumuseţi româneşti adunate la un loc. După tot tantamul făcut la plecare, ca o premoniţie nefastă, uite că acum, nimeni nu spune nimic.

Pe timpul expoziţiei au avut loc şi o serie de conferinţe ştiinţifice pe margine acesteia.

Tezaurul de la Peretu

Tezaurul de la Peretu

Ce credeţi că au dezbătut, aspecte ţinând de cultura românilor, despre importanţa culturii dace sau continuitatea poporului roman? Ei aş! AURUL .. ACESTA A FOST TEMA CONFERINŢELOR, AURUL, NU CULTURA, NU CIVILIZAŢIA , NU POPORUL ROMÂN. Şi atunci mă întreb pentru ce s-a deplasat acest tezaur, pentru ca italienii să fie cumva atraşi să investească în Roşia Montana ?

Şi acum, ca într-o teorie a conspiraţiilor, câteva coincidenţe stranii:

1. După cum spuneam, expoziţia s-a desfăşurat sub patronajul Pre;edintelui Traian Băsescu.

2. Expoziţia a avut ca primă locaţie Mercati di Traiano, aflata în preajma Columnei lui Traian.

3. Expoziţia s-a numit ““Aurul antic din România. Înainte şi după Traian”

Să îmi fie iertată întrebarea, dar la atâtea coincidenţe, după disparitţia flotei, nu pot să nu îmi fac cruce şi să nu întreb: care Traian?

Oare istoria se va întreba unde este aurul antic din România după Traian Băsescu ?

Poate domnul Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, cunoaşte ceva de soarta acestor piese, pentru că la plecarea din ţară se lăuda că „această expoziţie este cea mai mare realizată de Romania din ultimii 25 de ani.” Să nu fie şi cea mai mare pierdere a ultimilor 2500 de ani .

31 comentarii

neacsum 21-05-2011 - 09:40

Rog cititorii ziarului , care au date despre soarta acestor piese sa lase un mesaj. Eu nu am gasit nicaieri , nici un rand despre intoarcere si asta a dus la aparitia acestui material. E posibil sa fie totul ok si sa nu se fi facut public, dar un asemenea subiect nu poate fi tinut sub tacere.

pkly 21-05-2011 - 10:31

Acus,acus se pun sub sub cupolele de sticla…dupa ce se recantaresc,se curata si lustruiesc,ca-s cam coclite !

ioan 21-05-2011 - 13:11

Parca mai are cineva timp de cultura, printre atatea divorturi si balacareli publice!

Nashu 21-05-2011 - 15:47

Marinica…
Trecand de jumatatea „scrierii” si nevazand nici o referire la Base, am zis c-oi fi patit ceva rau… intrai la griji!
Multumesc – m-ai linistit pe final.
Tu care esti copil citit – stii ca de fapt flota a rezolvat-o Nea Nicu Vacaroiu. Base n-a fost gasit cu nimic (scarmanat ca la carte, stii bine) Totusi o mica aluzie da bine, cand esti in misiune permanenta de dat la gioale.
Subiectul ales astazi ar fi fost o ocazie buna sa spui ceva (de altfel foarte substantial si la obiect) fara sa dai la gioale.
Rateu…
Trecand la partea care conteaza: de ce, daca matale si pretenul matale apevistu’ aveti atractii catre istorie si arheologie, nu va apucati sa spuneti lumii despre piesele astea remarcabile de istorie: o mica poveste (cel putin din ce se cunoaste si e dovedit istoric). Fara venin pseudo-politic, fara insinuari anti-orice: unguri, Basescu, americani (am ales 3 exemple la indemana). Prea multe – din istoria acestui neam (si acestor locuri) – trec neobservate si sunt acoperite de rahatul cotidian. Asta ar trebui sa vada copiii nostri, nu portia zilnica de laturi servite la ‘foaie”…
Chestie de statura, Marinica. Iesirea din gashka pigmeilor latratori s-ar putea compara (pastrand proportiile) cu trecerea la mersul biped sau pierderea cozii…
O zi buna sa ai.

YAAKOV 21-05-2011 - 18:06

Iar latri la stele. Cu cat te plateste seful ? Esti chiar gretos.

urbos 22-05-2011 - 07:09

Nu-l plateste, starpitura e limbist pedalac, face taras mars la ordin, de placere.

CZC 21-05-2011 - 16:29

Cea mai mare si mai reprezentativa pentru Romania a fost expozitia organizata la New York, daca nu gresesc in 2010, de Muzeul National de Istorie, impreuna cu Muzeul de Istorie din Iasi si muzee din Bulgaria. A fost vorba despre civilizatia traco-dacica. Ziarele au scris , citez din memorie “O cultura necunoscuta tasneste din intuneric”. Noi stiam asta. Intunericul a fost in alta parte. O astfel de expozitie a mai fost organizata la Frankfurt cand ministru culturii a fost regretatul Marin Sorescu. Arheologi straini (Marija Gimbutas, Lord Renfrew of Kaimsthorn) sustin, pe paza descoperirilor arheologice, ca leaganul civilizatiei europene se afla pe teritoriul Romaniei. Ceausescu n-a vrut sa scoata aceste obiecte din tara, de teama sa nu fie inlocuite cu falsuri. Cand au aparut “experti” care sustineau ca obisctele din aur nu sunt facute din aur autohton, “mult hulitul” a trimis mostre la cele mai bune laboratoare din lume care au confirmat ca sunt autohtone. Dar cine reprezinta astazi cultura si civilizatia Romaniei?

neacsum 21-05-2011 - 16:50

CZC
Ce faci, dai si tu la gioale ? Il su peri penashu. Nu care cumva sa spui ceva despre grija carmuitorilor fata de natia roaman ca se supara nasu si te baga la categoria latratori. Indiferent de subiectul abordat. Daca ar intra pe site-ul prietenului din severin ar vedea si ceea ce intreaba retoric incercand sa isi apere iubitul conducatoor.

CZC 21-05-2011 - 17:27

Mon cher, pe mine ma poate jigni doar taranul roman, de unde am plecat cu multi ani in urma. De fapt as intra in pamant daca cei care s-au dus mi-ar zice „mai nepoate, ne-ai facut de ras”. Daca n-am ratacit, zic eu, e pentru ca am tinut minte ce mi-au zis batranii satului: „sa nu mint, sa nu fur si sa nu raman dator”. Mai tarziu intelegandu-l, atat cat ma duce mintea, pe Eminescu, pot spune nu ma dreanjeaza unii „latrai”, pentru ca, vorba Luceafarului :”laudele lor m-ar scarbi peste masura”.

Oblio 21-05-2011 - 19:17

Ai dreptate CZC, din aceleasi motive nici eu nu ii raspund. Dar voiam numai sa te informez ca ti-ai facut un dusman, care de acuma incolo te va taxa orce ai spune .

Oblio 21-05-2011 - 19:19

Ar fi meritat niste vorbe frumoase acest individ, dar nu merita sa strici orzul pe gaste .

Ciu Huhu 21-05-2011 - 19:33

Cu lichelele portocalii la putere, orice e rau in lume e posibil in Romania!

Bumerang 21-05-2011 - 19:48

Creare ar trebuii sa se spună, este ca acest tezaur nu este neaparat dacic, doar pt ca aflat descoperit pe teritoriul României! Nu ca ar avea vreo importantă visavis de importantă istorica si arheologica.
Numai ca cine a învață istoria supt comuniști, deduce ca ceeace se găsește pe teritoriul Daciei de odinioară, este neaparat dacic, ca sa dea bine la teoria continuitatii. Eu nu știu câte din piese sunt de origine dacica. Ceeace știu este ca tezaurul de la pietroasa este de origine gotica.

Ciu Huhu 21-05-2011 - 19:58

Da, tezaurul nu e dacic, a fost adus pe aceste meleaguri de foarte barbarele, foarte crudele, foarte singeroasele triburi maghiare, la venirea lor din salbatica-barbara-inapoiata Asie de atunci!

Sobru 22-05-2011 - 02:16

scarba antiromanesca!

Ciu Huhu 22-05-2011 - 07:22

Raspunsul meu dat lui Bumerang e dat in bataie de joc, sper ca lui i-ai zis scirba romaneasca!

PS. Singurul lucru serios din raspunsul dat lui bunerang e adevarul: triburile maghiare au fost extrem de barbare, extrem de crude, extrem de salbatice, extrem de singeroase cind au navalit in Europa, venind din Asia!

Ciu Huhu 22-05-2011 - 07:23

Corectura: scirba atiromaneasca, nu scirba romaneasca.

Oblio 21-05-2011 - 20:26

Bumerangule, regret ca nu iti pot trimite poza cu copie din Cronica de la Viena , fila48, care are scrise cateva versuri interesante. Din motive lesne de inteles, nu sunt facute publice , dar pentru respectarea adevarului istoric, le scriu aici , si sper sa fiu iertat de cei mai catolici decat papa. citez::
”Atilla mergand calare
cu gamduri cuceritoare,
intalni o apa mare.
Oparit la c.. , la c…e,
vrea si el sa fac-o baie.
intra el in apa mare
sa se scalde la picioare.
Cand sa iasa el la mal,
p… haine , p…cal .
Cine-o fost primu-n Ardeal ?”
Banuiesc ca ai posibilitatea sa verifici autenticitatea poezioarei. Succes!

Pribeagul 22-05-2011 - 00:46

Bumerangule, nu te supara , se vede precaritatea cunostintelor pe care le-ai capatat studiind diverse manualele alternative, la moda azi.

Din cartile serioase de istorie – ba chiar numai uittidu-te in jur, realitatea iti sare in ochi – vei afla ca Romania este inconjurata de romani. Nici nu se poate altfel cind am avut stramosi ilustrii, tracii. In brosurelele pe care le citesti nu se spune ca:

1. Tracii au fost cei mai numerosi dupa inzi, ca tinuturile stapinite de ei se intind de la izvoarele Dunarii pina dincolo de Bug si de pe la Pripet pina prin Beotia;

2. Tracii au contribuit la etnogeneza multor natiuni europene moderne. Despre care tii sa-ti imbunatatesti cunostintele? Despre unguri, vrei?. Ei, daca vei citi cartile de istorie confirmate ca obiective, vei afla ca:

– conglomeratul de popoare care-l insotea pe Arpad “a dobandit un nou nume dupa cucerirea cetatii si tarii Ungului sau Unguarului de pe raul omonim si lichidarea conducatorului local numit romaneste in textele latine -DUCA. Arpad s-a impamantenit casatorindu-se cu fiica defunctului, crestina-ortodoxa. ,,Duce de Unguar”, el avea sa coboare cu soldatii sai, numiti ,,oarecum in bataie de joc – unguari” (Anonymus)”;

– fiul lui Arpad si al “unguroaicei”, Zulta s-a casatorit cu fiica lui Menumorut;

– fiul lui Zulta, Toxun “fusese căsătorit de mama sa româncă cu o „femeie din Ţara Cumanilor” (nume dat în epocă teritoriilor româneşti din Transilvania intracarpatică şi de la est şi sud de Carpaţi). Era, mai mult ca sigur, şi ea, o româncă sau româno-cumană ortodoxă, de vreme ce şi-a botezat unul dintre fii, în rit ortodox, „Mihail”, iar acesta, la rândul său, avea să-şi boteze copiii „Vasile” şi „Vladislav”.”

– Toxun a lăsat moştenire „ducatul Ungariei primului născut” – „Geysa”. Acesta s-a casatorit cu Sarolt, fiica lui Iuliu cel Batrin – voievodul tarii „Ultrasilvana” -„un regnum latissimum et opulentissimum” -, si au dat nastere lui Voicu, rebotezat Stefan, cunoscut sub numele de „Szent Istvan”, care, luind in considerare ascendenta sa, „este de prisos să mai subliniem că avea ca limbă maternă ROMÂNA pe care o vorbea în familie şi la curte.”
Cele relatate sunt sustinute de faptul ca ungurii seamana mult mai mult cu romanii decit cu hunii pe care pretind ca-i mostenesc.

4. Urmele tracilor le gasim si in prezent la sute de km de Romania: regiunea valahilor din Cehia, goralii in Polonia, vlahii din sudul Dunarii, romanii de dincolo de Nistru (unii dintre ei au ajuns datorita tatucului Stalin si prin Kazahstan)…

5. Ce sa mai vorbim de tezaure cind:

– “Se spune ca romanii ar fi descoperit tezaurul dacilor, insumand 165 de tone de aur si o cantitate dubla de argint, ascuns sub albia unui rau, acolo unde Decebal incercase intr-un gest disperat, sa il ascunda din fata invadatorilor. Captura avea sa fie folosita de Traian pentru reconstructia Romei, pe care o va aduce la cel mai inalt grad de dezvoltare din intreaga ei istorie. Succesul avea sa fie sarbatorit cu un fast nemaintalnit de pe vremea lui Cezar: nu mai putin de 123 de zile de jocuri si recompense banesti substantiale pentru fiecare cetatean roman. De altfel, atat de mare fusese numarul prizonierilor de razboi, incat denumirea de „dac” devenise, in timpul sangeroaselor spectacole din arena, sinonima cu cea de „gladiator”.”

Se mai spune ca:
• romanii au scos 500 to aur;
• austro-ungarii au scos 800 to aur;
• in secolul XVII din minele Apusenilor se scotea 20% din productia de aur a lumii;
• inainte de revolutie se scotea 20 to/an;
• in 2005 se mai scoteau 2 to/an.

Deci mai putem vorbi ale cui au fost tezaurele?! Sigur si altii au avut de la cine jefui.

CZC 22-05-2011 - 08:12

Corect si la obiect. Felicitari. Despre cele scrise de dumneavoastra stiu si ungurii. Dar “fudulia lor “prosteasca” ii face sa nu recunoasca adevarul si sa umple lumea cu minciuni. Cred ca ii doare faptul sa recunoasca, dupa ce s-au “fudulit” atat cu “marea natiune ungara”, ca toata “marirea” lor a fost data de autohtoni.

spartacus 21-05-2011 - 20:37

Da bumebrag, ai dreptate, tezaurul de la Pietroasa este de origine vizigota, saracii de ei, ca si musiu Straus Khan, u telefonul, lau lasat si au plecat in graba cu pantalonii in vine , pentru ca la orizont se vedeau hoardele lui Atilla. Care au venit si au stat atat demult pe ceste meleaguri incat au uitat sa caute si sa ia cu ei closca cu pui, pentru ca au fufit si ei grabiti pentru ca peste ei veneau gepizii manati de avari.Si cum copii mancatori de pastrama de cal fragezita sub sezut nu se bateau decat cu cei pasnici sau mai putini ca ei, au plecat in panonia , ca era intinsa si nu avea nimic ascuns in pamant. Era o pusta pe care nu o ravnea nimeni, deci slabe sanse sa vina cineva sa ii dea la o parte. Asa au ramas Hunii in campia Panonica. Altfel, cine stie, poate ar fi descoperit ei America la cat de viteji erau.

CZC 21-05-2011 - 21:09

Continuitatea e realitate nu e “teorie”. In razboiul dintre greci si troieni, au participat, in sprijinul troienilor si daci. Istoricii spun despre luptatorii daci ca aveau armuri aurite. Multe scrieri referitoare la daci s-au pierdut, dar incet, incet adevarul iese la iveala. Atunci se va vedea ca sunt popoare care se falesc cu realizarile altora. Strabon spune ca marele legiuitor al Atenei, Solon, s-a inspirat din Legile Belagine ale „dacilor nord dunareni”. Orfeu a fost trac. La fel Alexandru Macedon si multi altii. Aici se afla vatra vechii Europe. O spun strainii, nu romanii. Din pacate aceasta vatra a fost „pangarita” de navarlirile barbarilor. Asa cum zicea Eminescu:
“Sute de ani statut-au stapani pana la Nistru
Luptand cu Rasaritul, cu cuibul cel sinistru,
de unde vin in roiuri in veci renascatoare,
Limbi spurcate si rele, barbarele popoare…”

neacsum 21-05-2011 - 22:22

Si totusi, stie cineva ceva despre tezaurul care a voiajat in Italia ?Cei din orasele cu muzeele mentionate in material, se pot interesa daca piesele au revenit acasa. Incercati va rog.

Ciu Huhu 22-05-2011 - 07:12

Muzeul de Istorie, Ministerul Culturii pot fi intrebate…

Arhimede 22-05-2011 - 07:30

Ca să afli , trebuie sa ai deschidere la autorităţi.
Oare ZV nu poate face o investigaţie privind obiectele menţionate?
Sau reportajele se fac doar din redacţie?

Bumerang 22-05-2011 - 08:42

Mda, rezultatul comentariului meu a fost exact cel scontat.
Era clar ca „dashteptii” forumului incept o tirada de „esplicatii științifice” despre istoria Europei. Păcat ca au rata subiectul!

Mă băieți, de ce nu rreusiti voi sa fiti mai concreti, si sa nu bateti campii pe langa subiectul discutat?

Deci, afirmatia mea este ca Tezaurul de la Pietroasa este de origine gotica.
Aveți ceva de zis, sau veți bate iarasi campii?

urbos 22-05-2011 - 10:06

Si daca afirmi tu, ce?

Ciu Huhu 22-05-2011 - 18:23

Sictir inapoi in Asia, ia cu tine toti ungurii tai, NU SI PE CEI MAGHIARIZATI CU FORTA!
IN EUROPA SA NU MAI VENITI NICIODATA, aici numai rau ati facut, niciodata bine!

spertacus 22-05-2011 - 09:16

Bumerang
Ai primit rasuns clar , foarte clar la originea clstii cu pui. Si?Care e problema ca l-au lasat aici gotii,in graba ?Ce spune asta ? ca Hunii au fost primii pe acest pamant, sau ce ?E un aspect si o problema care nu are nici o legatura nici cu subiectul abordat, care se referea la soarta actuala a tezaurului trimis in Italia, si nici inutila disputa intre ungurioti si romani.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult