Acasa Cultura-ReligieCultura Inaugurarea Muzeul Apei din Timișoara

Inaugurarea Muzeul Apei din Timișoara

scris de Misu Andrei
124 Afisari

Muzeul Apei din Timișoara se va deschide vineri, 9 iunie, publicului larg. Prima uzină de apă a Timișoarei revine în viața comunității, în urma unui amplu program de intervenție și reabilitare, realizat de compania de apă, Aquatim.Muzeul Apei pune în valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apă Urseni, reconstituind legăturile identitare dintre oameni și locuri emblematice, pentru evoluția orașului. La confluența dintre științe, tehnologie și arte, muzeul va fi un spațiu al experimentării și creativității, în care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigație și sursă de inspirație. 

FOTO Ștefan Both

Muzeul Apei va fi transformat, dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei și va găzdui numeroase activități culturale și educaționale, de la ateliere până la expoziții, concerte și spectacole new media art.

Un website dedicat, un traseu de vizitare cu parcurs explicativ și ghidaj audio multilingv și un festival propriu, intitulat Seri de vară la Muzeu, sunt câteva dintre propunerile proiectului pentru activarea acestui spațiu inedit și integrarea sa în rețeaua culturală.

Proiectul este derulat de Fundația Aquatim, fondatat de Aquatim SA, ca parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Perioada de implementare este 1 mai – 31 decembrie 2023, iar valoarea totală a proiectului este de 1.500.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.275.000 lei.

Inaugurarea Muzeului Apei va avea loc în data de 9 iunie, iar primul eveniment public va avea loc sâmbătă, 10 iunie, când muzeul va găzdui conferința de specialitate Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural.

Muzeul va fi deschis publicului larg începând din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie fiind de două zile pe săptămână – marți, între orele 15-18 și sâmbăta, între orele 11-14. Din luna iulie, programul va fi extins. Accesul va fi gratuit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS