Acasa Cultura-ReligieCultura Ion Caramitru, 70 de ani – La Multi Ani !

Ion Caramitru, 70 de ani – La Multi Ani !

scris de A.H.
10 afisari

Astăzi, maestrul Ion Caramitru împlinește frumoasa vârstă de 70 de ani.

Actor de teatru şi film, regizor, Ion Caramitru s-a născut la Bucuresti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. După terminarea studiilor la Liceul „Mihai Eminescu” din Bucureşti, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care l-a absolvit în 1964. În acelaşi an a debutat pe scena Teatrului Naţional în Eminescu, de Mircea Ştefănescu.

A fost apoi actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat avea să-l deţină între anii 1990 – 1993. A avut o bogată carieră ca actor de film: din 1964 până în 2004 a jucat în aproape 40 de filme. Hamlet, Cezar, Romeo, Malcom, Bacon, Creon, sunt numai câteva dintre rolurile sale memorabile în piese de teatru, unele dintre ele regizate de Liviu Ciulei de care s-a simţit foarte apropiat. Piesele de teatru pe care le-a regizat el însuşi au avut, de asemenea, un mare succes la public: Amintiri de Alexei Arbuzov, A treia ţeapă de Marin Sorescu, Toţi fiii mei de Arthur Miller şi alte câteva.

Personalitate militantă a culturii româneşti, Ion Caramitru a fost timp de patru ani, din 1996 până în 2000, ministru al Culturii, iar de 20 de ani preşedinte al UNITER.

Ion Caramitru  spune că anul acesta, la rugămintea prietenilor şi a familiei, îşi va sărbători ziua de naştere, dar nu doreşte să primească niciun cadou.
Eu mi-am sărbătorit numai onomastica, numai ziua de Sfântul Ion. Zilele mele de naştere nu au fost niciodată sărbătorite, nu am avut plăcerea. Acum sunt, aş putea spune, silit să o fac, nu am încotro, dar nu cred că este o mare fericire să spui că ai împlinit 70 de ani. (…) Voi sărbători anul acesta cu familia şi cu prietenii. (…) Nu îmi doresc niciun cadou în mod special, le-am cerut chiar tuturor să nu-mi aducă niciun cadou”, a declarat  pentru AGERPRES, Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti. El a afirmat că între planurile sale de viitor un loc aparte îl ocupă finalizarea lucrărilor la Teatrul Naţional „şi inaugurarea noului sediu în condiţiile unui proiect cu totul remarcabil”, precum şi activitatea teatrului pe care îl conduce. În acest moment nu am nimic nou în perspectivă. Joc la Teatrul Naţional în „Macbeth”, am intrat recent şi în spectacolul pe care l-am pus în scenă – „Dineu cu proşti” – în locul unui coleg de-al meu care este bolnav (Şerban Ionescu – n.r.). La Teatrul Bulandra joc în spectacolul „Sorry”, în regia lui Yuri Kordonsky, împreună cu Mariana Mihuţ, şi, evident, spectacolul meu „Dor de Eminescu” pe care îl joc fie în Bucureşti, fie în America, fie în Canada şi, în vara viitoare, chiar şi în Australia şi Noua Zeelandă„, a spus Ion Caramitru despre planurile sale personale de viitor.

1 comentariu

neacsum 11-03-2012 - 11:17

Caramitru. Un actor celebru,. Celebru prin replica din cel mai mare rol pe care l-a jucat la viata sa, acela de revolutionar” Fa-te ca lucrezi Mircea ! „. Si el s-a facut ca este revolutionar.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult