Acasa Cultura-ReligieCultura Iosif Sava, comemorat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Iosif Sava, comemorat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

scris de C.P.
5 afisari

Muzicologul şi realizatorul de emisiuni de radio şi televiziune Iosif Sava, de la a cărui moarte au trecut 15 ani, a fost comemorat duminică de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) şi de numeroase personalităţi din domeniul în care a activat acesta.

FCER a organizat un matineu duminical dedicat memoriei lui Iosif Sava, la eveniment participând şi Marghit Sava Dascălu, văduva muzicologului. Printre invitaţii care au venit să evoce personalitatea lui Iosif Sava au fost: Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului ‘George Enescu”, ziaristul Cristian Tudor Popescu, prof.univ. Grigore Constantinescu, critic muzical, pianista Verona Maier, Iancu Ţucărman, academicianul Răzvan Teodorescu.

Moderatorul evenimentului a fost preşedintele FCER, Aurel Vainer, deputat, care a subliniat că, din păcate, deşi au trecut 15 ani de la moartea lui Iosif Sava, nu s-a vorbit prea mult despre activitatea acestuia.

„Nu este un eveniment oarecare. Este un eveniment de excepţie, dar care face parte dintr-un serial pe care noi îl dedicăm personalităţilor evreieşti din România, discutând despre contribuţii, persoană ş.a.m.d. Despre Iosif Sava, din păcate, deşi au trecut 15 ani de la încetarea sa din viaţă, nu s-a vorbit prea mult şi nici la FCER. Eu îmi fac mea culpa”, a afirmat Aurel Vainer în deschiderea evenimentului.

El a reamintit faptul că Iosif Sava provine dintr-o familie evreiască de muzicieni de generaţii, a lucrat în presă, scriind peste 6000 de articole şi studii, este autor a 40 de cărţi şi realizator al celebrei emisiuni de radio şi televiziune „Serata muzicală”.

„Pot să vă spun din amintirile personale, nu eram un pasionat de muzică, dar dacă ratam o seară muzicală a lui Iosif Sava, mă gândeam că sunt foarte nefericit. (…)Aducea oameni de mare valoare din elita intelectuală românească. (…)Pe mine, ca om obişnuit, cu nimic special, m-au marcat foarte mult aceste serate muzicale ale lui Iosif Sava şi dorinţa lui de a scoate tineret la rampă”, a susţinut deputatul.

Aurel Vainer a subliniat că, pentru cultura şi muzica românească şi universală, rolul lui Sava este şi de interpret, dar mai ales de propovăduitor al valorilor muzicale.

Iosif Sava a făcut educaţie muzicală, nu aş vrea să spun de masă, dar pentru un cerc mult mai larg decât cei obişnuiţi să meargă la Ateneu sau să lucreze la Conservator. Cred că nu greşim prin a aduce cel mai pios omagiu acestei personalităţi de excepţie care, mai mult decât atât, a avut curajul să intervină în raport cu unele manifestări antisemite care au început să se pună în scena românească după anul 1990″, a mai spus Vainer.

La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, prezent la eveniment, a spus că doi oameni i-au influenţat decisiv viaţa şi cariera, unul dintre aceştia fiind Iosif Sava în ceea ce priveşte audiovizualul. Ziaristul a declarat că participarea lui, în 1993, la Serata Muzicală a reprezentat un eveniment crucial în existenţa sa mediatică deoarece la vremea respectivă era foarte puţin cunoscut.

„Vorbind despre Iosif Sava care s-a stins acum 15 ani, vorbim de fapt despre un om din alt secol. Şi de când a murit Iosif Sava a trecut un secol, nu 15 ani pentru că lumea s-a schimbat de atunci, din vara lui 1998. S-a schimbat într-un fel în care pentru mine Iosif Sava a mai fost omorât de câteva ori de atunci şi până acum şi cred că dacă ar învia acum i-ar fi fost foarte greu să suporte ceea ce se vede acolo unde dânsul a realizat lucrurile cele mai importante şi anume la televiziune”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Evenimentul a continuat cu un recital instrumental.

16 comentarii

urbos 16-09-2013 - 06:55

Nu si-au dat inca foc astia?

tomi 20-09-2013 - 02:55

Vei arde tu inaintea noastra bestie, ora fatala ti se apropie, ve scapa de chinurile vietii, nici asa nu prea ai facut ceva normal in lumea aceasta. La cinci minute dupa ce te vor arunca in groapa nici dreacu nu-si va mai aminti de tine bestie.

tomi 20-09-2013 - 03:25

Ma loaza, incepe sa-mi fie mila de tine, trec anii, te sfarmi cu disperare promitind disparitia noastra a evreilor, noi crestem ca florile, am depasit 8 milioane doar in Israel, toate pronosticurile tale se duc pe apa simbetei, vei crapa ca o bestie, noi vom fi deja 16 milioane de evrei cu granita de nord la sudul Dunarii, vei sta in camasa de forta, vei tipa cu spume la gura aceleasi lozinci care le scuipi astazi si vai, cit de amarit vei crapa cind un tinar rabin evreu are sa-ti dea ultima binecuvintare, ca preotii vor refuza sa te ierte de pacate.

urbos 20-09-2013 - 03:41

Voi sinteti niste animale, niste paraziti, niste orori, groapa v-o sapati singuri, e mersul natural al istoriei. Blestematul vostru cu coarne si copite pe care-l numiti dumnezeu, nu va poate duce in alta parte. Inapoierea, ticalosia si barbaria voastra sint sortite pieirii odata cu voi. Pricepi?

urbos 20-09-2013 - 03:45

Visul vostru de marire, promis de dementii vostri „invatati”, care v-au pacalit cu blestematul vostru pe post de dumnezeu, este doar expresia bolii mintale de care suferiti. Sceleratii ca voi pot face mult rau, si asta va excita ca pe niste animale primitive ce sinteti, insa finalul nu poate fi decat unul singur, starpirea voastra si eliminarea din trupul umanitatii. Asa e si normal.

Liana 17-09-2013 - 19:34

Iosif Sava exceptional om .Generatii intregi au invatat muzicaurmarind „invitatiile lui Eutherpei” la radio si „serata muzicala” la TV.

Antibasistul 17-09-2013 - 19:59

Jiidanco, I.Sava a fost un scirbos jiidan!

carpa ciuhu 17-09-2013 - 20:08

Corect .si mie mi se pare ca jiidanul scarbos traiasca capitanu si ligiunea.

UnUL 18-09-2013 - 09:27

Bășinel, Sava a fost un mare om de cultură care a făcut enorm pentru educația culturală a românilor. Dar cum tu și cultura sunteți total paraleli, e normal să nu apreciezi acest lucru.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 18-09-2013 - 09:35

Uite , asa mai greseste OMU!

Sa faci EDUCATIE la ….niste

skoorsori balkanice …….

Romeo2110 18-09-2013 - 10:05

> Sava a fost un mare om de cultură

SA NU EXAGERAM ! Un ziarist care face talk-showri nu este chiar uin om de cultura; este mai curand un manager cultural. Si nu e nici o rusine cu asta.
Serate duminicale erau emisiuni culturale asortate cu holocast mai mult sau mai putin disimulat.

Se simte totusi mult disparitia din grila de programe culturale ale acestui tip de emisiuni.

tomi 20-09-2013 - 03:00

Romeo2110, daca nu bagai cel putin 10 greseli grave de ortografie iar scrisul tau era cu ceva superior unui invatacel de clasa a cincia te bagam in seama, asa insa pot doar sa te bag in pi7da ma-tii, imbecil.

Antibasistul 20-09-2013 - 03:07

Jiidanco, Horia Sima a fost un scirbos jiidan!

Antibasistul 20-09-2013 - 03:09

Postarile de deasupra si dedesupt sint ale mele. Orice pretentii de titular venite din partea lui Congo sint nule si neavenite.

Romeo2110 18-09-2013 - 10:13

>La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, prezent la eveniment, a
>spus că doi oameni i-au influenţat decisiv viaţa şi cariera.

Cristian Tudor Popescu este un condamnat penat cu suspendare in proces de calomnie.
Daca s-ar fi aplicat regulite procesului de la Nurenberg, CTP ar fi trebuit sa putrezeaca in puscarie, pt instigare la violenta si crima (13-15 iunie 1990), asemenea ideologilor nazisti, in conditiile in care in Romania nu mai exista pedeapsa cu moartea.
Daca esti insa urmasul lui Brukan – culme la Adevarul – Scanteia, nu ai probleme din astea; devii si formator de opinie.

tomi 20-09-2013 - 03:04

Ma tataie tu chiar intelegi ce scri, macar tu de ai pricepe ce vrei sa zici ca altcineva cu toata bunavointa si eforturi nu poate pricepe limbajul tau ce se pare ca e tradus din limba mongola. Du-te imbecile si temina macar cele opt clase primare apoi vina si posteaza ce vrei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult