Acasa Cultura-ReligieCultura Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naționale

Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naționale

scris de B.C.R
9 afisari

Coregraful și balerinul Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naționale București (ONB), a declarat sâmbătă seară directorul instituției, Răzvan Ioan Dincă.

Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naționale București

Anunțul a fost făcut la finalul premierei „La Sylphide„, primul spectacol semnat de Kobborg la ONB, în care rolul titular a fost interpretat de Alina Cojocaru.
Răzvan Ioan Dincă a spus că, începând cu luna ianuarie, Opera Națională București va avea un compartiment special de balet, care se va ocupa cu realizarea de spectacole profesioniste.
„Începând cu luna ianuarie anul 2014, cel care va conduce compartimentul de balet ce va purta și titlul de Baletul Național Român va fi coregraful Johan Kobborg„, a anunțat directorul ONB, adăugând că artistul va începe să lucreze la București din 24 ianuarie. Cei doi au semnat un contract onorific în acest sens.
„Sunt onorat să am oportunitatea de a continua frumoasa experiență pe care am avut-o până acum și să dezvolt ce am construit (…) De-abia aștept să încep această aventură. Nu va fi aventura mea, nici aventura voastră, ci va fi aventura noastră”, a spus Kobborg.
Alina Cojocaru a fost întâmpinată cu minute de aplauze de către publicul premierei „La Sylphide”.
Printre cei din public s-au numărat membrii familiei artistei, ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, Ion Iliescu, Adrian Cioroianu și Mircea Diaconu. La finalul spectacolului, Alina Cojocaru a acordat autografe admiratorilor timp de jumătate de oră, în foaierul Operei Naționale București.
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel și în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balșoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.
Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010) a dansat sâmbătă alături pe prim-solistul Baletului Regal din Londra, Steven McRae, câștigător al Premiului Dancing Times la categoria „cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).
A doua reprezentație a spectacolului va avea loc duminică, de la ora 19,00, având în rolurile principale prim-soliști ai Operei Naționale București
Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoției, îi aparține artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artiști faimoși, scenografi, coregrafi și dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Kenneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist în patru părți „Genesis”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult