Acasa Cultura-ReligieCultura Jos masca, Garinus!

Jos masca, Garinus!

scris de Ziua Veche
4 afisari

Jos masca, Garinus!Cartea pare a fi, într-un fel şi este, o continuare a Naufragiului Submarinului „Garinus”, cu precizarea că personajul atât de drag tuturor  submarinienilor  de pe aceste meleaguri, o ficţiune aflată la întretăierea tuturor presupoziţiilor posibile,  este împins de amintirile  celor care i-au călăuzit paşii,  spre   propria sa demascare. Îl regăsim, astfel, pe Marele Garinus cum îndeobşte a fost şi este în viaţa cea de toate zilele, fără intervenţiile chirurgicale ale târâtoarelor care i-au modificat estetic apucăturile şi caracterul, fără pompa draperiilor  în spatele cărora se ascundea un impostor notoriu şi un delicvent continuu al moralitaţii decente, fără CV-ul croşetat în subsolurile pestilenţiale ale parvenirii sociale, dezarmat de arsenalul extrem de complex  prin care îşi exercita cu aplomb virtuţile de neegalat ale imposturii.

 

 Libertatea de a  nu vorbi doar cu gura închisă, odată asumată de către cei care l-au cunoscut pe Garinus, contemporanii de fiecare zi ai acestuia,  a deszăgăzuit suferinţele şi tăcerile acumulate de către cei  care, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin, au fost victime ale acestui apostol al răului,  încarnat din greşeală într-unul dintre noi, pământenii. Astfel,  ne-a fost lesne să-i  aflăm trăsăturile dominante ale firii –  vectori orbi ai distrugerii, batjocurii şi umilinţei, apucăturile de interlop cu guler alb, caracterul, mojiciile,    ieşirile în decor, forţa urii şi puterea de a face rău, metodele de dominare şi înspăimântare a celor care i se subordonau, dar şi pe cele utilizate spre a parveni, hulpăveala fără  de  măsură, viciile întronate în năzuinţele sale erotice, vocaţia solemnă pentru jalnic şi pierzanie. Pentru că, uşor-uşor, submarinienii de pretutindeni au prins a cunoaşte adevărul fără de mască al Marelui  Garinus:  a distrus vieţi, a schimbat destine, a obturat sau a descurajat aspiraţii, a terfelit  altitudini, a îndobitocit nevertebrate, a nenorocit oameni, fiinţe cu care se asemăna, a înăbuşit libertăţile cursive ale  celor de lângă el…  În toate a mers până la capăt, nimeni şi nimic nu îl puteau opri. Vocaţia naufragiului, aplicată la tot ceea ce respiră, a fost mult, mult prea puternică în raport cu  rezistenţa  timidă a celor care vroiau să se salveze…  Sunt impresionante  mărturiile, reproduse întocmai,  ale unor apropiaţi care au scăpat cu viaţă din spaţiul vital al lui Garinus. Unii au avut curajul asumării identităţii, alţii încă trăiesc cu teama că ura lui Garinus îi poate afla şi în gaură de şarpe. O  cutremurătoare  emoţie o produce lectura unei balade culese destul de recent în mediul naval autohton – Necropsia ascensiunii unei lichele, inserată armonios în economia  epică a romanului.

Spre a induce potenţialului cititor interesul pentru această carte, menţionăm că opţiunea pentru veridic este serios susţinută de o sursă de informare/documentare aflată dincolo de  orice dubiu –  Dosarul   de  insecuritate „G/0001”, de unde  supunem atenţiei un  fragment din caracterizarea consemnată în capitolul   „ Trăsături de comportament şi personalitate”, în care Garinus  este prezentat drept un  individ  „răzbunător, incult, dornic de mărire, de nestăpânit în faţa privilegiilor materiale, coruptibil, duplicitar,  paranoic, tendinţe suicidare,  mitoman, manifestări  de  schizofrenie,  răutate  subită,  comportament agresiv, retardare  mintală, dependenţă de sexul  cu el însuşi,  depresii severe, manifestări subite de agresivitate  şi anxietate,  iritabilitate cognitivă, schimbări rapide în calitatea si intensitatea dispoziţiei,  predispus  spontaneu halucinaţiilor şi atacurilor  de panică,  confuziv, marcat adesea de stări de leşin, inconştienţă şi comă…”  Răspunzând chemării la dialog, astfel se desfăşoară în cea mai mare parte traseul cărţii, sinceritatea Marelui Garinus  este de-a dreptul copleşitoare în faţa partenerului de întrebări şi cuvinte, pe care îl sprijină cu amănunte dintre cele mai savuroase. În acest sens, ne apare  de-a dreptul dezarmantă destăinuirea lui Garinus care, dominat de senin şi împlinire, mărturiseşte: „Eram în clasa a şasea, cum spuneam, în vacanţa de primăvară, când m-am înscris în organizaţia patriotică revoluţionară  Copiii – vlăstarele  insecurităţii. Jos pălăria, Garinus!

 Condiţiile grafice ale editării sunt excelente… Pentru iubitorii din toate măruntaiele ai celui dintâi submarinian  al naţiei, menţionăm  că  lansarea volumului va avea loc cu prilejul manifestărilor populare  dedicate  coborârii în bernă a Marelui Garinus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult