Acasa Cultura-ReligieCultura Kandariya Mahadeva: Templul sexului – GALERIE FOTO

Kandariya Mahadeva: Templul sexului – GALERIE FOTO

scris de B.C.R
2.253 Afisari

Atunci când a fost descoperit, mai bine spus redescoperit, de către britanici, la începutul secolului al XIX-lea, templul indian Kandariya Mahadeva i-a şocat până şi pe cei mai permisivi dintre occidentali. Puritanii au cerut distrugerea imediată a numeroaselor statui erotice ce împodobeau templul, considerând că este inacceptabil ca oamenii să privească asemenea detalii carnale, în timp ce o aripă mai moderată susţinea că este suficient ca acestea să fie ascunse privirii. Din fericire pentru generaţiile ce au urmat, templul a fost prezervat în mod exemplar, iar frescele şi statuile vechi de un mileniu, o veritabilă odă închinată femeii şi dragostei, pot fi admirate şi astăzi.

Actul sexual ca ştiinţă

Despre India se poate afirma, fără exagerare, că este ţara care a dezvoltat, şi asta de milenii bune, ştiinţa educaţiei sexuale. Încă din Antichitate, învăţaţii indieni au privit actul sexual ca pe o ştiinţă, o ştiinţă aflată în strânsă legatură cu religia, permisivitatea lor faţă de sex nediferenţiindu-se prea mult de cea a Occidentului din ziua de astăzi.

Dacă în cele mai multe religii din istorie, sexul era privit ca un subiect tabu, nu astfel se întampla şi în India, acolo unde era văzut ca un lucru placut zeilor şi ca o celebrare a creaţiei umanităţii de către aceleaşi zeităţi. Nu întâmplător a apărut, în secolul al VI-lea, Kama Sutra (Ştiinţa iubirii), un text religios în esenţă, dar care a devenit un veritabil manual de educaţie sexuală general acceptat şi în ziua de azi.

Revenind la celebrul templu Kandariya Mahadeva, trebuie spus că el este considerat astăzi un exemplu elocvent al artei arhitectonice din India medievală, Kandariya fiind ridicat în jurul anilor 1025 – 1050 din porunca regelui Vidyadhara, rege din dinastia Chandella, sub care regatul Indiei a trăit una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria sa.

Mithuna – arta sexului tantric

Templul, care se ridică până la 31 de metri, este împodobit cu 84 de coloane, pe care apar nu mai puţin de 646 de statui, alături de care se pot numară încă 226 de reprezentări ale zeilor, care se regăsesc în interiorul templului, precum şi un uriaş lingam, străvechi simbol falic indian ce sublinia natura infinită a zeului suprem, Shiva. De altfel, el s-a vrut o reprezentare a muntelui sfânt Meru, munte sfânt al aceluiaşi zeu.

În mod intenţionat, cei care au construit templul au facut în aşa fel încât, privit frontal, el să nu ofere privitorului niciuna dintre scenele atât de controversate ce detaliază actul sexual (mithuna). Astfel, cei care privesc intrarea în Kandariya Mahadeva se pot concentra numai asupra lingam-ului ce îl simbolizează pe Shiva. Chiar şi astăzi, motivul pentru care templul indian a fost împodobit cu sute de scene erotice reprezintă un mister pentru specialişti.

Sutele de sculpturi, pe nedrept considerate jignitoare de către unii, par şi astăzi la fel de vii ca acum un mileniu, când au fost create. Fie că femeile create din piatra dură a muntelui îşi aşteaptă iubitul sau sunt împreună cu el, că dau dovadă de gesturi tandre sau se aruncă în copulări salbatice, ele nu reprezintă altceva decât o odă închinată dragostei, dragoste al cărei element central nu este altul decât ea – femeia.

{gallery}gallery/12/Kandariya_Mahadeva{/gallery}

Citiţi mai multe pe descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS