Acasa Cultura-ReligieCultura La ce folosesc românii internetul

La ce folosesc românii internetul

scris de Roland Catalin Pena
11 afisari

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu asupra comportamentului internautic și asupra utilizării Internetului în România.

Românii şi internetul - studiuConform acestui sondaj, mai mult de jumătate dintre români se declară utilizatori ai Internetului (52%), dintre aceştia doar 3% neavând posibilitatea de a accesa Internetul de acasă. Referitor la frecvența accesării acestui serviciu, 68% dintre subiecții studiului petrec zilnic o parte din timp pe Internet, la care se adaugă 26%, care accesează Internetul de câteva ori pe săptămână. Zilnic, 30,5% dintre utilizatori petrec cel puțin o jumătate de oră pe Internet, în timp ce un procent de 32,7 dintre internauți îşi consumă între una și trei ore pe zi pentru a naviga în mediul online.

Procentul celor care petrec mai mult sau mai puțin timp pe Internet decât perioada menționată anterior scade odată cu distanțarea de acest interval, astfel: 11,3% dintre cei care accesează Internetul petrec mai mult de 5 ore pe zi navigând pe Internet, iar 11,9% mai puțin de o jumătate de oră pe zi.

Intervalul orar în care subiecții studiului navighează cel mai mult pe Internet este cuprins între 18:00 şi 24:00 (60%), urmat de intervalul orar 10:00-17:00, preferat de 26% dintre respondenți.

Principalele utilizări ale Internetului au ca scop informarea, corespondența prin e-mail, lectura, muzica, socializarea online şi filmele. Astfel 96% dintre indivizi utilizeză Internetul pentru a se informa, 80% utilizează acest serviciu pentru a coresponda prin e-mail, iar 70% dintre utilizatorii de Internet declară că întrebuințează acest serviciu pentru a socializa în cadrul rețelelor online.

Informațiile accesate de români pe Internet sunt în mare parte din domeniul sportiv (18%), divertisment, sănătate (fiecare cu câte 15%), politică (14%), sau informații utilitare (12%). Arta şi cultura constituie o prioritate pentru 9% dintre internauți.

Deşi unul dintre principalele domenii de informare pe Internet a românilor îl reprezintă domeniul politic, doar 5% dintre indivizi urmăresc sau accesează site-ul unui partid politic.

Browser-ul cel mai frecvent utilizat de către români este Google Chrome, 36,8% dintre respondenții studiului declarând că îl preferă, urmat îndeaproape de Mozilla Firefox (27,5%) şi de Internet Explorer (27,2%).


Studiul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES mai arată că jumătate dintre utilizatorii rețelelor de socializare sunt preocupați să „updateze” informațiile despre propria persoană de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic.


Vezi aici raportul de cercetare şi analiza acestuia


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult