Acasa Cultura-ReligieCultura La Karlovy Vary, antidot pentru canicula uscat. Bere cu zmeura intre doua filme

La Karlovy Vary, antidot pentru canicula uscat. Bere cu zmeura intre doua filme

scris de Ziua Veche
7 afisari

Vineri (2 iulie), in celebra statiune curativa ceha Karlovy Vary, s-a deschis cea de a 45-a editie a traditionalului Festival international cinematografic. S-a inaugurat, asa cum ne-a obisnuit, de decenii, cu un superb foc de artificii in jurul sagetii de 15 etaje a hotelului-sanatoriu Thermal, care gazduieste “statul major” al evenimentului.

Festivalul e mai impunator ca oricand. In afara disputatei competitii, propune 16 sectiuni paralele, una mai interesanta ca cealalta. La intamplare, ma apuc sa socotesc babeste numarul de lungmetraje care ne invita azi sa le privim: sunt peste 50! Si vom trece zece zile, in fiecare dimineata in care ne facem programul, prin acelasi exercitiu de frustrare. Oferta e strivitoare! Vrei film muzical? Alege CRAZY HEART, debutul unui actor, Scott Cooper, convertit la regie, despre un faimos si controversat cantautor, poet al genului folk, admirabil jucat de Jeff Bridges, cu Maggie Gillenhall si Robert Duvall.

Daca, dimpotriva, esti amator de eseuri culturale, incearca documentarul brazilianului Sergio Oksman APUNTES SOBRE EL OTRO, in care acesta urmareste miraculoasa transformare a lui Ernest Hemingway dintr-un gazetar obscur, dar lacom de succes, intr-un glorios scriitor cu recunoastere mondiala. Subiectul il poti si aprofunda vazand THE ARBOR, in care britanica Clio Barnard reconstituie biografia dramaturgului Audrey Dunbar,care a murit la 29 de ani lasand, in urma ei, stralucirea unei opere. Daca esti amator de o aventura exotica, alege imposibilul titlu NUUNNIOQ. Danemarca a adus festivalului primul lungmetraj de fictiune turnat in inghetata Groenlanda.

Si, daca-ti permiti luxul sa mai faci si o pauza intre doua filme, alearga la Cafe Restaurant Romania, sa servesti, pentru 139 de coroane, specialitatea casei, berea cu zmeura daca ati mai auzit de asa ceva, racoritoare ca briza marii, numai buna pentru canicula uscata pe care am gasit-o instalata aici.

Dar fiindca veni vorba de Romania, trebuie sa va spun ca, desi nu avem nici un film selectionat in concurs, cinematografia noastra e si aici bine reprezentata. Sectiunea “Promisiuni” a programat scurt-metrajul DERBY al tanarului regizor Paul Negoescu, iar de luni, vom fi prezenti cu alte doua titluri neaose, lungmetrajul lui Cristi Puiu AURORA, programat in marea sala de proiectie a hotelului Pupp si MEDALIA DE ONOARE al regizorului Calin Peter Netzer, propus de revista americana “Variety” ca un valoros eveniment al anului, la cinematograful Lazne 3. Se stie ca prestatia de interpret in acest film a lui Victor Rebengiuc (foto) a fost rasplatita luna trecuta la festivalul Transilvania. Am avut insa surpriza sa descoperim aici, in alte doua productii, desi straine, prezenta unor actori romani. Astfel, celebrul realizator Neil Jordan, autorul INTERVIULUI CU UN VAMPIR, l-a solicitat, pentru un rol episodic, pe Emil Hostina in coproductia irlandezo-americana ONDINE, despre care voi relata in zilele urmatoare si tot intr-un rol episodic, dar zguduitor in tensiunea sa, apare in filmul ucraineanului Serghei Loznitza, SCIASTIE MAIO, si Vlad Ivanov. Aceste intalniri neasteptate sunt imbucuratoare fiindca semnaleaza circulatia crescanda a valorilor interpretative romanesti pe ecranele lumii.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult