Acasa Cultura-ReligieCultura Libertate sau moarte!

Libertate sau moarte!

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Cum ii poti explica unui tanar care a trait numai in democratie ce inseamna sa nu fii liber? Cum sa-i spui ca au fost momente cand nu puteai comunica orice, ca trebuia sa treci clandestin granita, ca nu-ti puteai vedea mama sau sora de dincolo de Cortina de Fier in conditiile in care el astazi se poate plimba dintr-o tara in alta doar cu buletinul, vorbeste doua-trei limbi straine, striga-n gura mare orice-i trece prin cap si nimic rau nu i se poate intampla? Poate ca ne-ar crede, dar cu siguranta nu ar putea intelege si cu atat mai putin nu ar stii ce ar trebui sa simta. Cam asa s-ar traduce temerea pe care a avut-o regizorul bulgar Alexander Morfov cand s-a hotarat sa puna in scena piesa „Exilatii”, o adaptare dupa nuvela „Nedoritii, neiubitii” de Ivan Vazov. „La un moment dat era sa renunt la spectacol chiar cu o saptamana inainte de prima reprezentatie. Am facut multe eforturi; am fost chiar si-n carciumi si am provocat scandaluri, am avut probleme cu politia.”, declara acesta. Si toate pentru ca actorii sa simta si sa poata transmite spiritul universului concentrationar. Piesa, din pacate, nu are decat o singura reprezentatie in Romania, marti seara (ora 19.00), la TNB. Dar, chiar daca nu veti ajunge sa il vedeti vreodata, spectacolul ne da cateva teme de gandire: Stim ce inseamna cu adevarat libertatea?, Mai avem vreun ideal in viata asa cum aveau revolutionarii odata?, Stie europeanul din sud-est sa simta bucuria de a trai?, Cine sunt cei care fac revolutiile? Impresionant este faptul ca plecand de la legenda declansarii revolutiei impotriva Imperiului Otoman din secolul XIX Alexander Morfov reuseste sa faca un comentariu amar la viata Bulgariei din ultimii 20 de ani cand populatia isi ghideaza viata dupa principul „bani multi, castigati usor”. Spectacolul nu este insa, departe de realitatea actuala din Romania.

Povestea piesei, pusa in scena la Teatrul National „Ivan Vazov”, cea mai veche institutie culturala din Bulgaria, se desfasoara in perioada anilor 1880, cand la sud de Dunare se intindea Imperiul Otoman, iar intelectualitatea bulgara isi gasea un refugiu pe teritoriul tarii noastre. Cativa refugiati (in Braila) pun la cale intr-o carciuma o revolutie. Fara bani, dar cu idealuri marete, fara sustinere, dar plini de entuziasm, fara arme, dar dornici de a fi liberi din nou. Oare vor reusi daca vor pune in scena o piesa care le va aduce atat de multi bani incat sa porneasca o revolta? Este o provocare pentru care si-ar da si viata. Exilatii traiesc doar cu gandul la declansarea unei revolutii pentru a-si elibera tara de sub stapanire otomana. Tremura de frig, nu au bani, foamea nu le da pace, dar dorinta de a avea o patrie si de a fi cu familiile lor de dincolo de Dunare este mult mai puternica. Cheiul apei este reprezentat de doi pereti negri gigantici care se apropie unul de altul (in incercarea absurda de a desfiinta acest spatiu) si pe care este scris cu grafitti „Long Live Bulgaria!” si „Libertate sau moarte”. Alaturi de aceste lozinci apar cuvinte precum „Fuck off, Sultan” si „Only Levski!”, un slogan contemporan al echipei de fotbal Spartak Levski, una dintre cele mai populare echipe de fotbal bulgaresti. De asemenea, este o aluzie la Vasil Levski, cel mai cunoscut revolutionar al epocii infatisate in piesa. „Pe scena, printre ascunzatorile din Braila, aparuti parca din povesti, emigranti infocati danseaza rap si scriu pe pereti cele doua cuvinte sfinte, intre care este rastignita viata lor – libertate sau moarte. O nuvela spectaculoasa, caleidoscopica, plina de umor, dar si de tristete despre patriotii exilati – saraci si betivi, pentru care moartea in numele ideii da semnificatie traiului mizer.”, scriau revistele locale despre „Exilatii”.

Spectacolul a devenit o conditie a spiritului, iar actorii au devenit personaje reale, care pe alocuri improvizeaza, lasandu-se in mrejele faptelor. Acesti saraci si betivi care fac revolutia ar putea fi un etalon pentru cei care au ganduri marete. Caci asa cum spunea regizorul, cei care fac revolutiile sunt „baietii rai, nu baietii mamei. Diferenta dintre bandit si revolutionar este foarte mica: revolutionarul are o idee pentru care si-ar da si viata”. Astazi insa, aceste idei si idealuri s-au pierdut, iar adevarul este doar o iluzie. Oamenii nu mai au idei pentru care sa traiasca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS