Acasa Cultura-ReligieCultura Lista zilelor libere legale din 2024

Lista zilelor libere legale din 2024

scris de Șt. C
417 Afisari

Anul 2024 aduce cu sine o serie de zile libere legale pentru angajații din România. În total, vor fi 17 astfel de zile, dintre care 10 vor pica în timpul săptămânii, iar 7 se suprapun cu zilele de weekend.

Iată lista zilelor libere legale din 2024:

· 1 ianuarie – Anul Nou (luni)

· 2 ianuarie – A doua zi de An Nou (marţi)

· 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

· 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)

· 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

· 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

· 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui

· 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

· 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)

· 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

· 23 iunie – Rusalii (duminică)

· 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)

· 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi). Ziua de 16 august va fi, cel mai probabil, liberă, ca punte către weekend.

· 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

· 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

· 25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)

· 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

Alte zile libere de care beneficiază românii

În afară de zilele libere legale, românii pot beneficia și de alte zile libere în funcție de contractele de muncă sau de acordurile cu angajatorii lor.

În timp ce unii vor mai multe zile de concediu și le obțin în momentul în care își negociază contractul de muncă, alți angajați beneficiază de zile libere în plus pentru diverse lucruri: zile de naștere, evenimente de familie și așa mai departe.

Aceste zile pot varia de la un loc de muncă la altul și pot include sărbători religioase, zile de concediu suplimentare sau alte evenimente speciale.

În plus, pentru salariații care fac parte dintr-un cult religios legal creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, precum și prima și a doua zi de Rusalii sunt acordate în funcție de data la care sunt sărbătorite de respectivul cult.

În situația în care angajatorii nu acordă angajaților liber în zilele nelucrătoare, aceștia au dreptul la compensații.

Potrivit prevederilor legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în decursul următoarelor 30 de zile.

În cazul în care nu este posibilă acordarea acestei compensări, angajații beneficiază de un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări sunt pasibili de amenzi în cuantumul cuprins între 5.000 și 10.000 de lei. Sărbătorile legale din România sunt zilele desemnate prin lege drept nelucrătoare, cu excepția zilelor de weekend.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS