Acasa Cultura-ReligieCultura Lucian Boia despre cum sunt românii

Lucian Boia despre cum sunt românii

scris de R. C.P.
495 Afisari

Trăim o perioadă de accelerare a istoriei. Se întâmplă acum o ruptură de civilizaţie, în câteva decenii lumea va fi, cu siguranţă, foarte diferită de cea de astăzi,  a spus istoricul Lucian Boia, la Interviuri neconvenţionale, de la TVR.

Lucian Boia crede că viitorul lumii se va scrie în jurul altor valori. „Mi se pare că dominaţia de o mie de ani a lumii occidentale se cam apropie de sfârşit. E posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat jocurile să se facă altfel, eventual în jurul altor valori.” Analizând vremurile în care trăim Lucian Boia a explicat că „s-ar putea face acum o apropiere între ce se întâmplă acum şi ce s-a întâmplat la sfârşitul antichităţii, prăbuşirea Imperiului Roman, creearea unei lumi noi. Cred că aşa ceva se întâmplă şi astăzi.”

Referitor la români, Boia spune că  nu există o determinare psihologică a poporului român, există mentalităţi care se manifestă la un moment dat şi care se schimba şi sigur, există o rezultantă. „Românii se schimbă. Iar acum sunt dezorientaţi, am ieşit dintr-o epocă am intrat în alta. Există o dezorientare românească, însă românii ar putea să facă mai mult decât fac”, este convingerea profesorului Lucian Boia.

Românii nu sunt suficient de disciplinaţi, nu au spirit de organizare, dacă ar putea românii să devină un pic nemţi… a conchis Lucian Boia. Soluţia să devenim mai buni este potrivit istoricului „mai multă rigoare, mai mult spirit cetăţenesc, românii sunt prea individualişti, nu au spirit de întrajutorare, nu sunt suficient de solidari”, a arătat acesta.

Un alt subiect  abordat la Interviuri neconvenţionale a fost viitorul, despre care profesorul spune că  „este diferit de trecut şi de prezent (…)  Nu trebuie să fim prizonierii istoriei (…) Proiectul de viitor este altceva decât a fost trecutul.”

Vezi aici video

2 comentarii

BULA 24-10-2011 - 13:02

Pe romani ii trage in jos Biserica Ortodoxa, care nu se implica in organizarea lor si crearea de legaturi care sa-i determine sa aiba proiecte comune. Popii ortodocsi se casatoresc si au interese, de asta trateaza lucrurile ca pe un bussines, ca pe o invarteala din care se intretin. La catolici popii n-au familie si sunt mai legati de colectivul pastorit.

Pribeagul 24-10-2011 - 23:31

Dl Boia a uitat sa spuna ca romanii sunt frumosi, inteligenti si deosebit de harnici.

Pina si tiganii romani, traind intr-o tara cu asemenea oameni, au rezultate foarte bune in profesiile practicate: cositorit, alamit, caldarit, ghicit, cintat, cersit… Cel putin in domeniul cersitului au intrecut orice asteptari, stirnind invidia tuturor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS