Acasa Cultura-ReligieCultura “Lumea vazuta de Ion B.” a castigat un premiu Emmy

“Lumea vazuta de Ion B.” a castigat un premiu Emmy

scris de Ziua Veche
2 afisari

Documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria “Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy, a declarat, pentru Mediafax, regizorul. Câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei ceremonii ce a avut loc luni la New York.

Filmul este produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, în colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema şi SVT Sweden. “Lumea văzută de Ion B.” a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO România. Producători din partea HBO România sunt Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România, Andrei Creţulescu şi Aurelian Nica.

Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală – “Realpolitik” -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate. Filmul oferă o perspectivă asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au învăţat să ascundă pentru a-şi păstra adevărul interior şi a supravieţui regimului comunist.

Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi a fost selecţionat până în prezent la peste 30 de festivaluri.

În iulie 2010, Marc Lorber, Senior Vice President, Original Programming & Production la HBO Central Europe, a declarat, pentru publicaţia C21, că “Lumea văzută de Ion B.” este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe în ultimul an. Totodată, Lorber spunea la acea dată că şi-ar dori foarte mult ca documentarul să primească o nominalizare la premiile Emmy. “Sper ca acest documentar să primească o nominalizare la premiile Emmy. Este atât de bun”, afirma Lorber.

0 comentariu

sorge 13-06-2010 - 13:16

Ce mai face Mihaela ,dragostea mea ?

Adrian D 13-06-2010 - 14:19

Ar trebui sa bagati bine seama la ceea ce vorbiti, domnilor psedisti. Sa intelegem ca ati fi gata sa primiti in PSD pe alde Placinta, Ritzi si Boureanu? Nu ma mira, numai ca asta spune totul despre „moralitatea” PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult