Acasa Cultura-ReligieCultura Manuscrisele de la Marea Moartă, accesibile online

Manuscrisele de la Marea Moartă, accesibile online

scris de L.M.
11 afisari

Mii de manuscrise de la Marea Moartă, vechi de peste două milenii, au fost fotografiate şi sunt acum accesibile online, a anunţat marţi Autoritatea israeliană pentru antichităţi.

Manuscrisele de la Marea Moartă, accesibile online

Manuscrisele de la Marea Moartă, accesibile online (foto: deadseascrolls.org.il)

Fragmente din cele mai vechi manuscrise cu Vechiul Testament descoperite până acum, printre care cele Zece Porunci, capitolul 1 al Genezei, Psalmi, precum şi Cartea lui Isaia în întregime şi texte apocrife pot fi accesate de acum pe internet, la această adresă.

Au fost utilizate cele mai moderne tehnici de imagistică, dezvoltate de experţi ai NASA, pentru arhivarea şi scoaterea din anonimat a mii de fragmente de manuscrise, puţin accesibile până acum marelui public din cauza marii lor fragilităţi, transmite Moldpres, care citează agenţii de presă internaţionale.

Majoritatea manuscriselor de la Marea Moartă se păstrează la Muzeul Israelului din Ierusalim şi unele au fost prezentate în străinătate, de exemplu la Berlin, în 2005, însă fragilitatea lor limitează considerabil manipularea şi expunerea lor la lumină.

14 comentarii

digital 18-12-2012 - 19:28

exact!
parcă sunt scrise ieri,iar apoi trase la xerox!!!

urbos 18-12-2012 - 19:35

Vechiul testament e o mizerie,nu are nici o valoare. Un „dumnezeu’ dement, criminal, reprezentand nivelul spiritual al celor ce cred in el.

Lupu Ardelean 18-12-2012 - 23:56

Domnu urbos daca cautam dementa si criminalitate nu cred ca va depaseste cineva. Iar nivelul spiritual de care dati dumneavoastra dovada este la nivelul inferior al tuturor criteriilor. Sinteti un dement si ca si caracteristica al celor ca dumneata este ca nu esti capabil sa vezi cit esti de bolnav, un nebun ca matale vede pe cei normali nebuni, vorba ceea teoria relativitatii, in comparatie cu tulburarile mentale de care suferiti, toti ceilati din preajma dumitale sint diferiti, adica normali.

Lupu Ardelean 19-12-2012 - 00:19

Domnu urbos vad ca nu are rost sa-mi irosesc timpul cu dumneata, dovedesti intocmai caracterul legionarului incuiat si primitiv care nu vrea sa vada realitatea si sa-i auda pe altii. Sint convins ca un ins antisocial ca dumneata ai desigur multi dusmani intre vecini, colegii de servici, in cazul in care ati avut asa ceva si sint convins ca si rudele va trateaza cu repulsie si greatza. Matale vorbesti si zici de noi ca sintem bolnavi psihici, dumneata suferi de paranoia si derapaj mintal domnule urbos, nu te uita matale la altii, uita-te in oglida si vezi cit esti de dement stimabile. Esti rupt de realitate si nu vezi ca dumneate esti singur, ai doar pe digital care sufera ca dumneta de dementa antisemita, voi nu reprezentati neamul romanesc, va faceti doar de ris domnilor.

buuuuuu 19-12-2012 - 22:47

Manuscrisele lui peste-s falsuri grosolane.

jan dinu 19-12-2012 - 00:07

Domnu URBOS, shi zi-mi mataluta in legatura cu intelijentza matale si vasta cultura bovina de care dati dovada, in general ca totsi tablajii iesitzi din rindurili armatei. In vremea cind evreii scriau aseste manuscrise in urma cu peste 2000 de ani ai tai stramosi inca nishi sa vorbeasca nu stiau, daramite sa scrie, comunicau prin chiuituri shi prin semne, asa ca nu va permit sa va bateti joc de poporul cartii care are cea mai mare cultura si cea mai veche existenta ca popor al lui Dumnezeu.
JD-USA (originalu)

jan dinu 19-12-2012 - 00:26

Felul matale josnic shi limbajul vulgar, specific vagabondzilor de unde va trajetzi nu ma mai determina sa va combat incultura shi prostia de care datzi dovada, Dumnezeu sa va judeshe dupa faptele matale josnishe.
JD- USA (only)

copiutza 18-12-2012 - 19:46

Asa urbos, dasteptul tati! Tu oaie care ai studiat scripturile ai tot dreptul sa spui ce gandesti. Sunt sigur ca nici macar nu ai citit 7 randuri din Geneza da te dai destept. Sa-ti pastrezi mintea odihnita si pe viitor ca sa ne mai onorezi pe net cu behaituri d-astea.

Cercul 18-12-2012 - 21:27

Asa-s unii, nu cred in religie, in fizica, in matematica, n biologie, dar cred in CP, si CPP al Republicii Socialiste Romania, si mai ales in regulamentele militare. Ei uita ca astea-s excrementele STATULUI ce-i conduce(politicienii in functii). Eu prefer principiile naturii, legilor unor paiatze.

DXN 18-12-2012 - 22:17

Carpatianule e unul Rosoga, subofiter pe la Valcea!
Ma mai interesez!
E geniu! Pardon: genist!

Cercul 18-12-2012 - 22:24

Ca-i de la Buzau ca-i de la Valcea tot un drac, tablagii sunt prosti. Eu sunt singurul civil de pe forum, deci restul sunt prosti.

DXN 18-12-2012 - 22:29

Esti egoist!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 19-12-2012 - 00:24

Este promitzator ,asa !

jan dinu 19-12-2012 - 04:58

Cu ocazia asta popii nostri ortodoxi o sa afiseze cele
10 (zece porunci ) la intrare in locasurile sfinte . In bisericile noi
– ctitorite de JIJI BecaLLY – zugravii – pictori pot realiza
in marime naturala – tablouri figurid chipul lui cu coroana imparateasca
pe cap cu manah dreapta sus shi cele trei degete ( a trinitatii )indreptate
spre cer la – Steaua – lui care-o urmeaza precum magii din vechime .
In – stinga – tzinind – cartea sfinta cu degetul aratator pe citeva dintre
porunci -:
– Sa NU furi de la stat
– Sa NU minti la tribunal
– Sa NU injuri ca un birjar
JD-USA- (only-eu – original )

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult