Acasa Cultura-ReligieCultura Manuscrisele lui Emil Cioran vor fi donate statului român

Manuscrisele lui Emil Cioran vor fi donate statului român

scris de C.P.
2 afisari

George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la licitaţie joi, la Paris, a declarat că va dona aceste obiecte statului român.

Manuscrisele lui Emil Cioran se intorc in tara„Le voi dona statului”, a declarat pentru Ştirile Pro TV George Brăiloiu, joi seară, adăugând: „Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială”.

Donaţia va fi făcută în câteva luni, după ce avocaţii omului de afaceri vor discuta cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai Bibliotecii Central Universitare. Omul de afaceri, care a spus că a licitat din ţară, dar că a avut şi brokeri la Paris, a declarat că este un admirator al lui Emil Cioran. George Brăiloiu consideră că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţară şi să facă parte din patrimoniul naţional.

George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate de casa Binoche şi Giquello, care a avut loc joi, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte – 405.000 euro.

Omul de afaceri George Brăiloiu a declarat că KDF Energy, compania pe care o deţine, a cumpărat manuscrisele şi că acestea vor ajunge în ţară.

Compania KDF Energy este lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost înfiinţată în 2002, are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania şi este în totalitate controlată de omul de afaceri George Brăiloiu.

Două instituţii din România, Televiziunea Română (TVR) şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU), au participat şi ele la licitaţia de la Paris, la care obiectele aparţinând lui Emil Cioran fuseseră evaluate de experţi la o sumă până în 100.000 de euro.

Dezvăluirea a fost făcută de directorul BCU, Mireille Radoi, joi, cu câteva ore înainte de licitaţie, pentru Mediafax.

După încheierea licitaţiei, Mireille Rădoi a declarat că un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, oferind la finalul evenimentului întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte, adjudecându-şi-l astfel conform clauzei „faculté de réunion de lots”. Mireille Rădoi a precizat că această informaţie i-a fost dată de reprezentanţii casei Binoche şi Giquello.

În timpul licitaţiei, BCU şi TVR reuşiseră să câştige mai multe dintre obiectele scoase la licitaţie. „Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente”, a declarat Mireille Rădoi pentru Mediafax. Ea a precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă – 17.000 de euro, teza de licenţă – 8.500 de euro, diploma de bacalaureat – 8.000 de euro – şi manuscrisele „Schimbarea la faţă a României” – 20.000 de euro, „Cartea amăgirilor” – 13.000 de euro şi „Lacrimi şi sfinţi” – 8.000 de euro.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat pentru Mediafax că TVR reuşise să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult