Acasa Cultura-ReligieCultura Mario Monicelli s-a sinucis

Mario Monicelli s-a sinucis

scris de Ziua Veche
3 afisari

Unul dintre monştrii sacri ai cinematografiei mondiale, Monicelli, în vârstă de 95 de ani, s-a aruncat de la fereastra unui spital din San Giovanni, unde se afla internat, informează BBC News. “Tatăl comediei italiene”, cum era supranumit, era bolnav de cancer la prostată în fază terminală.


Mario Monicelli a avut o carieră strălucită, încununată cu numeroase premii şi cu patru nominalizări la Oscar.

S-a născut în Viarregio (Toscana) în 1915, fiind fiul cel mai mic al unui ziarist originar din Mantova. În timpul studiilor liceale, intră în lumea filmului printr-un prieten, Giacomo Forzano, fiul lui Giovacchino Forzano, scenarist, care fusese însărcinat de Mussolini cu înfiinţarea unor studiouri cinematografice în Tirrenia. Monicelli a avut o tinereţe fără griji, iar multe dintre gagurile pe care le-a folosit în “Amici Miei” sunt inspirate de această perioadă luminoasă a vieţii sale.

Debutul oficial ca regizor şi-l face în 1949 cu „Toto cerca casa”. Este autorul unora dintre cele mai mari capodopere ale cinematografiei italiene. În “I Soliti Ignoti” (1958), alături de acelaşi Toto, cu care va face mai multe filme, Monicelli descoperă talentul comic al lui Vittorio Gassman şi Marcello Mastroianni. De altfel, filmul este considerat prima comedie all’italiana. ”.

În 1959 primeşte Leul de Aur la Veneţia pentru “La Grande Guerra”, o comedie spumoasă cu acelaşi Gassman şi un alt classic al comediei, Alberto Sordi.

Un alt film celebru este “Brancaleone” (1956), povestea unui cavaler medieval sărac, dar mândru, interpretat de Vittorio Gassman.

În 1976, “Amici Miei”, cu Ugo Tognazzi şi Philippe Noiret a fost unul dintre cele mai de succes filme italiene din toate timpurile.

A lucrat cu aproape toate marile vedete al cinematografiei italiene, pe unele chiar lansându-le. În afara numelor de mai sus, a colaborat cu Monica Vitti,  Anna Magnani, Giancarlo Giannini, Stefania Sandrelli, Vittorio De Sica, Sophia Loren, Enrico Montesano, Gian Maria Volonte sau Nino Manfredi.

În 1991 lui Monicelli i se decernează Leul de Aur pentru întreaga activitate.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult