Acasa Cultura-ReligieCultura Mario Vargas Llosa recompensat la 74 de ani cu Nobelul pentru literatură

Mario Vargas Llosa recompensat la 74 de ani cu Nobelul pentru literatură

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Premiul Nobel pentru literatură pe 2010 a fost atribuit scriitorului peruan Mario Vargas Llosa a anunţat comitetul Nobel, informează nobelprize.org. Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, pentru “cartografierea structurilor puterii”, a anunţat, joi, la Stockholm, Academia suedeză. Numele lui Llosa s-a vehiculat de nenumărate ori în ultimii 20 de ani în cursa pentru cel mai râvnit premiu pentru literatură. În 2009, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitoarei de origine română Herta Müller.

Llosa s-a născut în Peru, în 1936, şi a copilărit în Bolivia. În anii ’80, el a devenit un politician activ, făcându-se remarcat pentru luările de poziţie în favoarea liberalismului. Ca politician a fost un admirator al „doamna de fier”, premierul britanic Margaret Thatcher. În 1998 a înfiinţat formaţiunea politică Movimiento Liberdad, care a intrat în componenţa Frontului Democratic, conform ro.wikipedia.org. Din partea acestui front, a candidat în 1990 la alegerile prezidenţiale din Peru, dar a pierdut în al doilea tur de scrutin în faţa lui Alberto Fujimori. Experienţa sa politică este relatată în volumul autobiografic „Peştele în apă”.

Dintre cărţile sale de ficţiune amintim: „Oraşul şi câinii”, „Casa verde”, „Pantaleone şi vizitatorul”, „Elogiul mamei vitrege”, „Istoria lui Mayta”, „Povestaşul”, „Adevărata viaţă a lui Alejandro Mayta”, „Conversaţie la Catedrală”, „Războiul sfarsitului lumii”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero”, „Sărbătoarea ţapului”, „Sărbătoarea ţapului”, „Mătuşa Julia şi condeierul”, „Caietele lui Don Rigoberto”, „Rătăcirile fetei nesăbuite”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult