Acasa Cultura-ReligieCultura Mark Twain. Doodle Google, gardul vopsit şi Tom Sawyer

Mark Twain. Doodle Google, gardul vopsit şi Tom Sawyer

scris de D.S.S.
36 afisari

Mark Twain este scriitorul care în ultima parte a vieţii sale era cel mai cunoscut autor american din lume. Celebru este şi astăzi, la 176 de ani de la naşterea sa.. Deşi viaţa nu i-a oferit prea multe motive de veselie, Mark Twain a reuşit, prin scrisul său, să descreţească frunţile tuturor cititorilor de pe întreaga planetă.

„Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va apare din nou la anul, și mă aștept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: „Aici sunt ciudații ăștia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună.” Replica a fost rostită de Mark Twain, cel pe care, astăzi, 30 noiembrie, Google îl aniversează cu prilejul împliniri a 176 de ani de la naştere, printr-un Doodle deosebit.

Mark Twain, 176 de ani de la naştere

Atât meseriile sale diverse, cât şi călătoriile prin vestul sălbatic, Europa şi Asia i-au fost surse de inspiraţie pentru multe din cărţile sale. Romanele Aventurile lui Tom Sawyer , Huckleberry Finn,  Print si cersetor si Un yankeu la curtea regelui Arthur ne-au fascinat tuturor adolscenţa, făcându-ne să visăm că putem fi oricând unul din personajele acestor cărţi minuntate scrise Mark Twain. 

Mark Twain, pe numele sau adevarat, Samuel Langhorne Clemens, s-a nascut pe 30 noiembrie 1835, in satul Florida, din statul Missouri. Cand tatal sau a murit in 1847, Clemens, care avea doar 12 ani la momentul respectiv – a fost trimis in ucenicie la un tipograf. Desi primii ani de viata si i-a petrecut in Missouri, Clemens a plecat de acasa de tanar si toata viata sa a fost un calator, de multe ori acceptand meserii ciudate, trimitand diverse scrieri pentru a fi publicate, apoi indeletinicindu-se din nou cu alte treburi ciudate pentru a-si finanta aventurile.

Dupa ce a lucrat timp de 4 ani ca pilot pe un vas fluvial si dupa ce a petrecut ceva timp in sud, unde a fost soldat confederat timp de doua saptamani, Clemens s-a mutat la ziarul American West. Si-a castigat o anumita popularitate ca jurnalist in orasele mici, folosind pseudonimul Mark Twain, un termen marin, ramasita a zilelor lui de pilot. Mai tarziu s-a facut cunoscut ca scriitor de calatorie, umorist si lector.

Clemens s-a casatorit cu Olivia Langdon in 1870. Au avut impreuna patru copii: Langdon, care a murit la scurt timp dupa nastere, Susy, care a murit de meningita la 20 de ani, Jean, care a murit de insuficienta cardiaca tot la varsta de 20 si ceva de ani, si Clara, singur lor fiica supravietuitoare.

Un om optimist si intreprinzator, Clemens si-a folosit mica avere obtinuta din succesul sau literar pentru a face cateva investitii rele, inclusiv infiintarea propriei sale companii editoriale, ceea ce l-a bagat in datorii in jurul varstei de 50 de ani. Clemens si-a platit datoriile datorita unui turneu de cursuri si si-a petrecut ultimii ani din viata calatorind cu familia si dictand o mare parte din Autobiografia lui Mark Twain, a carei prime versiuni a fost publicata dupa moartea sa.

Mark Twain a lasat instructiuni specifice pentru publicarea tuturor scrierilor sale autobiografice, urmatoarea transa majora fiind publicata in 2006 de catre University of California Press. El si-a considerat unele dintre scrierile atat de controversate, incat ele nu puteau fi publicate inainte de 2006.

Clemens a scris sute de lucrari, in timpul vietii sale, sub pseudonimul Mark Twain. Unele dintre scrierile lui cele mai faimoase includ romane, cum ar fi Aventurile lui Huckleberry Finn, Aventurile lui Tom Sawyer, Print si cersetor, si Un Yankeu la curtea regelui Arthur, autobiografie si carti de calatorie. A scris, de asemenea, numeroase eseuri, discursuri si alte lucrari scurte nonfictive, multe dintre care au fost cuprinse in antologii sau colectii. In 2001, unul dintre manuscrisele nepublicate ale lui Clemens, A Murder, a Mystery and a Marriage a fost publicat de Atlantic Monthly.

Clemens murit din cauza unei boli cardiace in casa lui din apropiere de Redding, Connecticut, la 21 aprilie 1910. A lasat in urma o mostenire ca unul dintre cei mai importanti scriitori ai Americii, o distinctie care a crescut cu timpul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult