Acasa Cultura-ReligieCultura Saptamana Patimilor – Martea Mare

Saptamana Patimilor – Martea Mare

scris de Ziua Veche
50 afisari

In Sfanta si Marea Marti sunt pomenite cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie. Talcuire de parintele Teofil Paraian: „In Martea Saptamanii celei Mari facem pomenire, tot indrumati de Sfanta noastra Biserica, despre pilda celor zece fecioare, deci despre fecioarele intelepte si despre fecioarele neintelepte. Este o pilda spusa de Domnul Hristos si pe care Sfanta noastra Biserica ne-o pune in fata constiintei in Martea cea Mare. 

Si noi, parcurgand Saptamana Sfintelor Patimiri, pomenim marti pilda cu cele zece fecioare si pe cele zece fecioare, luand aminte si prin textele liturgice din ziua respectiva la cele cinci fecioare intelepte, care au avut untdelemn in candelele lor si care L-au intampinat pe Mirele care este Domnul Hristos, au intrat cu El in camara nuntii si s-au bucurat de ospatul mirelui, in timp ce celelalte cinci fecioare nu s-au putut bucura de intalnirea cu Mirele pentru ca au mers sa-si cumpere untdelemn pentru candelele lor.

Aceasta pilda, Domnul Hristos ne-o pune in fata ca sa ne gandim la faptul ca trebuie sa fim intotdeauna pregatiti prin fapte bune pentru intampinarea Mirelui ceresc, sa fim alcatuiti prin faptele nostre cele bune ca sa putem lua parte la ospatul cel vesnic. Domnul Hristos ne indeamna la priveghere, concluzia pildei fiind: „privegheati si va rugati ca nu stiti cand vine Fiul Omului” (Matei 25, 13). Deci, Sfanta noastra Biserica ne invata in fiecare zi de marti din Saptamana Sfintelor Patimiri sa fim cu luare aminte la noi insine, la datoriile noastre, sa asteptam pe Mirele ceresc cu inima iubitoare si cu fapte bune, ca si intru aceasta sa se preamareasca Tatal nostru cel din ceruri.”

0 comentariu

Parpanghel 01-06-2010 - 15:06

Nasole’h momentu! Hai sa te vedem dupa ce te-a stors ,esti azvarlit neelegant la gonoi! BRAVOO mos libidiNOS!!!!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult