Acasa Cultura-ReligieCultura Mary Blair sărbătorită de Google. Disney, culoare şi artă modernă

Mary Blair sărbătorită de Google. Disney, culoare şi artă modernă

scris de L.M.
3 afisari

Google marchează 100 de ani de la naşterea lui Mary Blair, designer şi stilist plin de imaginaţie, care a introdus arta modernă în operele Walt Disney.

Mary Blair Google

Mary Blair sarbatorita de Google

Risipa de culoare pe care Google o face în realizarea acestui Doodle dedicat lui Mary Blair nu este deloc întâmplătoare. Potrivit animatorului Marc Davis, care o compară pe Mary Blair cu Matisse, din punct de vedere al folosirii culorilor, afirma: „Mary Blair a adus arta modernă la Disney într-un fel neegalat de nimeni. Walt era fascinat să lucreze cu ea”.

Mary Blair este primul artist pe care îl cunosc care folosea mai multe nuanţe de roşu alăturat. Pur şi simplu nu se face asta. Cu toate acestea, Mary Blair făcea în aşa fel încât să se potrivească”, spunea şi animatorul Frank Thomas.

“Din multe puncte de vedere, prin stilul său de desen şi pictură, Mary Blair era încă un copil. Iar Walt Disney aprecia asta. Se realiza o legătură mult mai strânsă ci copiii”, a declarat şi artistul de la studiourile Disney Roland Crump.

Născută în 21 octombrie 1911 – aşa cum ne reaminteşte şi Google prin logo-ul special -, în McAlester, Oklahoma, Mary Blair a câştigat o bursă la Chouinard Art Institute, din Los Angeles. După absolvire, în 1933, în timpul marii depresii economice, Mary Blair s-a angajat la departamentul de animaţie al studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer, renunţând la visul său de a se ocupa strict de artă. În anul 1940, Mary Blair se anjagează la studiourile Walt Disney, unde începe să lucreze la o producţie care nu a mai fost finalizată, „Baby Ballet”, partea a doua a renumitei „Fantasia”.

În 1941, Mary Blair se alătură expediţiei Disney în America de Sud timp de trei luni, unde pictează câteva acuarele în care reuşeşete să surprindă spiritul latin. În consecinţă este numită art supervisor pentru producţiile „The Three Caballeros” şi „Saludos Amigos.”

Prin coloristica unică şi stilul său, Mary Blair a influenţat producţii Disney realizate după terminarea războiului: „Song of the South”, „Make Mine Music”, „Melody Time”, „So Dear to My Heart”, „The Adventures of Ichabod and Mr. Toad”, „Cinderella„, „Alice in Wonderland” şi „Peter Pan„.

Mary Blair a murit pe 26 iuliey 1978, în Soquel, California.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult