Acasa Cultura-ReligieCultura Mircea Maliţa la 85 de ani. Vezi cine e

Mircea Maliţa la 85 de ani. Vezi cine e

scris de Z.V.
59 afisari

Mircea Maliţa s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea. Este matematician, diplomat, eseist, academician.

Mircea Maliţa la 85 de ani. Vezi cine e

A absolvit facultăţile de Ştiinţe (Matematică) şi de Filosofie din Bucureşti, iar în 1972 şi-a susţinut teza de doctorat ‘Modele matematice pentru negocieri’. A fost preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Director al Bibliotecii Academiei Române (1950-1956), consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU (1956-1961), director al Direcţiei culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1961-1962), ministru adjunct pe probleme ONU şi al organismelor internaţionale (1962-1970), ministru al învăţământului (28 februarie 1970-13 octombrie 1972), consilier pentru probleme externe şi ministru de stat, membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare (1974-1979). A fost ambasador al României în Elveţia şi la ONU (Geneva) (1980-1982), apoi în SUA (1982-1984), de unde a fost rechemat în 1984 şi îndepărtat din toate funcţiile publice.
A susţinut expuneri şi lecţii la Institutul universitar de Înalte Studii Internaţionale din Geneva, Asociaţia austriacă de politică externă, în SUA, Marea Britanie etc. A abordat, în lucrările şi studiile sale, o problematică vastă, ocupându-se de modelele matematice în ştiinţele sociale (‘Programarea practică’, ‘Modele matematice în sistemul educaţional’, ‘Abordări matematice ale relaţiilor matematice’, 3 vol.).
Are numeroase lucrări şi în domeniul diplomaţiei, dintre care amintim: ‘Pagini din trecutul diplomaţiei româneşti’, scrisă în colaborare, ‘Diplomaţia română. O perspectivă istorică’, ‘Diplomaţia. Şcoli şi instituţii’.
A coordonat numeroase lucrări (‘Sistemele în ştiinţele sociale’, ‘Viitorul electronicii şi informaticii’, ‘Economia mondială. Orizont 2000’, ‘Enciclopedia statelor lumii’ etc) şi a semnat şi volume de eseuri: ‘Sfinxul’, ‘Aurul cenuşiu’, ‘Pietre vii’, ‘Triade’, ‘Idei în mers’, ‘Fire şi noduri’, ‘Zidul şi iedera’, care a părut în anul 1977 şi a fost reeditat în 2007 ş.a. În anul 2007 a mai publicat lucrările: ‘Tablouri din Războiul Rece. Memorii ale unui diplomat român’, ‘Între război şi pace’, ‘Jocuri pe scena lumii’. În 2008 a lansat în colaborare cu dr. Călin Georgescu un volum despre profesii şi profesionalism intitulat ‘Reprofesionalizarea României’.
În anul 2009 a semnat prefaţa unor lucrări precum: ‘4 decenii în slujba diplomaţiei României‘ de Marin Buhoară, volumul ‘România şi lumea la confluenţa secolelor XX şi XXI’, scris de Ion Iliescu, dar şi ‘Reglementarea activităţii de lobby. În anticamera influenţei’, o carte avându-i ca autori pe Liviu Mihăileanu şi Aurelian Horja. Tot în 2009 a lansat volumul de eseuri ‘Mintea cea socotitoare’. La 19 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, Mircea Maliţa şi-a lansat cartea ‘Cuminţenia pământului’, un volum de reflecţie asupra utilităţii lecţiilor istoriei în abordarea strategiilor de supravieţuire a unui stat.
Pentru explorarea metodelor adecvate studiului proceselor sau evenimentelor istorice, a propus o disciplină nouă, cliomatematica. Personalitate de seamă a culturii româneşti contemporane, Mircea Maliţa este membru fondator al Centrului european de cultură din Bucureşti, al Universităţii Mării Negre şi membru al Academiei mondiale de Arte şi Ştiinţe, al Academiei internaţionale de Perspectivă Socială, al Federaţiei mondiale a studiului viitorului, al ‘Academie internaţionale de Lutece’ din Paris, Academia Internazionale ‘Leonardo da Vinci’ din Roma, al centrului de studii al Organizaţiei internaţionale din Geneva, al Centrului european de cultură etc. Mircea Maliţa este unul dintre membrii fondatori, în 2009, ai organizaţiei neguvernamentale ‘Clubul de la Bucureşti’, al cărei preşedinte este fostul şef al statului Ion Iliescu.
Membru corespondent (1 mart. 1974) şi membru titular (18 dec. 1991) al Academiei Române.

2 comentarii

dragomir 20-02-2012 - 22:56

„al carei presedinte??” mai mergeti la scoala, dragi copii. si nu-l mai imputiti pe malita prin apropierea cu iliescu. sa, daca da, atunci amindoi la lada de gunoi a istoriei.

Roland Catalin Pena 20-02-2012 - 23:16

Pai domnule Dragomir, dincolo de gramatica, ori ca ca, ori ca ca,,,,le-a dat Malita binecuvantarea tuturor presedintilor postdecembristi ai Romaniei, au Ba? Aceasta e intrebarea. Va vad initiat, care cumva, il cunoasteti personal pe Mircea Malita? Cat despre apropierea de Iliescu, ce facem vorbim discutii?:))

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult