Acasa Cultura-ReligieCultura Morgen – propunerea Romaniei pentru Oscar va fi proiectat la Londra

Morgen – propunerea Romaniei pentru Oscar va fi proiectat la Londra

scris de Doru Dragomir
13 afisari

Pe 18 februarie filmul romanesc „Morgen” va fi proiectat la festivalul dedicat filmelor străine propuse la Oscar ce are loc la Londra in perioada 14-23 februarie.

Filmul regizat de Marian Crisan a luat nastere prin colaborarea Institutului Cultural Roman cu centrul de arta Tricycle din  Londra, cunoscut pentru spectacolele de teatru, proiectiile de film şi expoziţiile pe care le prezinta.

Nicolas Kent, directorul artistic al centrului de artă Tricycle s-a declarat onorat atat de gazduirea acestui festival, pe care il considera o ” sărbătoare de proporţii a cinematografiei internaţionale”, cat si de colaborarea cu Institutul Cultural Roman.

Filmul Morgen a fost prezentat pentru prima data in Marea Britanie cu ocazia festivalului „Cinema Romania Now” din ianuarie 2011, de la Belfast, ulterior, in aprilie, fiind inclus si in cadrul festivalului East End de la Londra.

Morgen este un film inspirat dintr-o intamplare reala, care prezinta povestea lui Nelu, un barbat de 40 si ceva de ani, care lucreaza ca paznic la un supermarket din Salonta. Fiind vorba de un orasel aflat la granita dintre Romania si Ungaria, Salonta este locul prin care incearca sa treaca granita multi emigranti ilegali pentru a ajunge in Europa de Vest. Nelu, care locuieste intr-o ferma izolata cu sotia sa Florica , ajunge sa pescuiasca ceva „neobisnuit” intr-una din zile si anume un cetatean turc ce incerca sa treaca granita. Povestea filmului se schimba, iar Nelu ii promite cetateanului turc ca il va ajuta sa treaca granita a doua zi, de aici venind si numele filmului, „morgen” insemnand „maine” in germana.

Filmul a castigat premiului special al juriului la festivalul de film de la Locarno si a primit numeroase critici pozitive. Andras Hathazi, actorul principal, va sustine o sesiune de intrebari si raspunsuri dupa proiectia din cadrul festivalului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult