Acasa Cultura-ReligieCultura MTI: Piese din epoca fierului, pe tronsonul Orăştie-Sibiu

MTI: Piese din epoca fierului, pe tronsonul Orăştie-Sibiu

scris de A.B.
24 afisari

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat descoperirea unui depozit de piese de bronz şi fier, pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu, vestigiile datând din perioada epocii fierului.

piese arheologicePeste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), păstrate într-un vas ceramic au fost decoperite într-un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.).

MTI menţionează, pentru RTV, că este pentru prima dată când un depozit de acest tip a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice, nefiind o descoperire întâmplatoare.

Descoperirea este una excepţională şi cu o semnificaţie ştiinţifică deosebită, notează instituţia.

Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pe tronsonul Orăştie-Sebeş lucrările de diagnostic arheologic au indicat, în toamna anului trecut, existenţa a 11 situri, iar în martie 2012 au fost lansate cercetări în 6 dintre acestea.

Astfel, în raza administrativă a satului Tărtăria, din comuna Săliştea, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au evidenţiat o aşezare datând din perioada epocii fierului.

Datele preliminare arată că atât aşezarea – preponderent pe baza analizei ceramicii – cât şi depozitul de bronzuri datează din perioada primei epoci a fierului. Vestigiile au fost aduse la Bucureşti, pentru conservare şi restaurare.

„Cercetarea arheologică preventivă continuă în toate cele 6 situri, într-un ritm constant şi susţinut, pentru a putea finaliza aceste investigaţii de specialitate în termenul prevăzut contractual, permiţând desfăşurarea lucrărilor de construire a autostrăzii și fără a genera întârzieri”, menţionează MTI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult