Acasa Cultura-ReligieCultura Muzeul Aurului din Brad redeschis după cinci ani

Muzeul Aurului din Brad redeschis după cinci ani

scris de Laurentiu Banches
17 afisari

Singurul muzeu al aurului din Europa a fost redeschis după ce a fost renovat, printre exponate aflându-se peste 1300 de piese din aur nativ.

Muzeul Aurului din Brad redeschis după cinci ani (foto: vacantaeosterica.com)

Peste 1.300 de exponate din aur nativ din Munţii Metaliferi şi mai mult de 1.000 de eşantioane de minerale pot fi văzute la Muzeul Aurului din Brad, colecţia fiind supusă unui atent proces de expertiză şi evaluare, unele dintre piese fiind cotate la cel puţin 500.000 de euro, ca valoare de asigurare. Muzeul Aurului din municipiul Brad, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis porţile, marţi, 4 decembrie, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, după cinci ani în care a fost renovat.

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a declarat la inaugurarea muzeului pentru mediafax, că „În acest muzeu se află cele mai valoroase 4,5 kilograme de aur din lume” iar „Bijuteriile din adâncuri au fost scoase cu osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în zăcământul de la Barza, vreme de ani şi ani”. Geologul Alexandru Nicolici a adăugat că  „Este cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din aur din lume. Şopârla din aur este evaluată la trei milioane de dolari. Aurul are doar câteva zeci de grame, dar să găseşti aşa ceva, nativ, este extraordinar”.

Muzeul Aurului din Brad a intrat într-un program de reabilitare în urmă cu cinci ani, fondurile de investiţii fiind asigurate de Ministerul Economiei în cadrul programului de închidere şi ecologizare a minelor. Valoarea investiţiei efectuate în clădirea muzeului se ridică la circa trei milioane de lei, iar spaţiul va rămâne în proprietatea Companiei Minvest Deva, de care a aparţinut şi fosta Mină Barza, de exploatare a minereului aurifer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult