Acasa Cultura-ReligieCultura Muzeul de Artă din Timișoara anulează o expoziție realizată cu parteneri din Austria

Muzeul de Artă din Timișoara anulează o expoziție realizată cu parteneri din Austria

scris de Misu Andrei
119 Afisari

Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara, iaa atitudine față de decizia Austriei de a vota împotriva aderării României la spațiul Schengen.

Muzeul Național de Artă din Timișoara FOTO Ștefan Both

Filip Petcu a anunțat printr-o postare pe Facebook că a luat decizia de a anula o expoziție programată pentru 2024, la Muzeului Național de Artă din Timișoara , în colaborare cu parteneri din Austria.

„Urmare a celor petrecute astăzi (n.r. joi, 8 decembrie), raportat la poziția Austriei față de România, se cuvine să luăm atitudine”, a scris Petcu, pe pagina sa de Facebook.

Rugat să detalieze această luare de atitudine, Filip Petcu a evitat să dea nume, însă a confirmat pentru „Adevărul“ că evenimentul programat în 2024, în contextul acțiunii Austriei raportat la includerea României în Schengen – a fost anulat.

Nu doresc să dau nume, nu consider că este relevant sau constructiv, dar e vorba despre inițiativa unui om de afaceri austriac de a organiza expoziția unui artist austriac în 2024 la Muzeul Național de Artă din Timișoara, eveniment care ar fi punctat ca o confirmare în direcția unei bune colaborari româno-austriece, implicând și o relație de dialog a lucrărilor respectivei persoane cu patrimoniul muzeului.

Evenimentul are oarece conexiuni diplomatice pe care nu le voi detalia.

Consider – în contextul acțiunii Austriei raportat la includerea României în Schengen- că anularea acestei expoziții reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește deficitul de reciprocitate în relațiile diplomatice româno-austriece”, a transmis Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Profesorul universitar Vasile Popovici, fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, a spus că spre deosebire de aderarea la UE, intrarea în Schengen este importantă, dar nu crucială. Tocmai din acest motiv, susține fostul ambasador, România nu este acum cu spatele la zid și are un bun prilej să acționeze în forță.

Diplomatul susține că după anticiparea reacției Austriei, guvernul român trebuia să pună presiune pe marile companii austriece din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS