Acasa Cultura-ReligieCultura Noaptea Institutelor Culturale, la ICR. Programul complet

Noaptea Institutelor Culturale, la ICR. Programul complet

scris de C.F.V.
1 afisari

Cea de-a opta ediție a Nopții Institutelor Culturale va reuni vineri, la sediul Institutului Cultural Român (ICR), ateliere creative pentru copii și părinți, proiecții de filme, dezbateri, recitaluri de poezie și un concert de muzică grecească.

Noaptea Institutelor Culturale, la ICR.

„Noaptea ICR” va începe cu atelierul „Eu sunt creativ”, găzduit, între 18.30-20.30, în grădina instituției, unde copiii și părinții vor putea să deseneze supereroi ori să inventeze superputeri și să picteze obiecte pe care și-au pus amprenta de artist.

De la ora 19.00, în Sala Mare a Institutului va avea loc proiecția scurtmetrajului „O lume nouă”, regizat de Luiza Pârvu după un scenariu de Toma Peiu, urmat de o dezbatere, cu realizatorii și actorii, moderată de Oana-Valentina Suciu.

Filmul, bazat pe o poveste conceputa de regizoarea Luiza Pârvu și scenaristul Toma Peiu, spune una dintre milioanele de istorii posibile din biografiile romanilor plecați peste Ocean la 1900, din România sau Austro-Ungaria, din distribuție făcând parte actorii Olimpia Melinte și Florin Penișoară.

De la 20.30, ansamblul de dansuri Asteria al Uniunii Elene din București va oferi publicului ritmuri de pe întreg teritoriul grecesc, continental și insular, precum și din fostele spații locuite de greci din Asia Mică.

Ansamblul a luat naștere sub acest nume în toamna anului 2007, în cadrul filialei București a Uniunii Elene din România și a avut numeroase apariții publice, atât în România, cât și în Grecia.

Seara va continua la ora 21.00 cu experiența Chill Pill — poezie contemporană, muzică experimentală și proiecții multimedia, avându-i ca invitați pe Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu — producător de muzică electronică, sound designer și live performer) — live electro dub / controllerism, Claudiu Komartin (poet, traducător, editor și performer) — poetry / spoken word / voice FX, Miriam Toma (pianistă și graficiană) — keys, Alina Daniela Nicu (graficiană) — live drawing, Delia Andrieș (artist vizual) — voice / voice FX, Sorin Despot (poet și jurnalist) — poetry.

Proiectul Chill Pill a fost inițiat la sfârșitul anului 2013 de muzicianul Vladimir Coman-Popescu (Bandesnaci) și poetul Claudiu Komartin, ca urmare a unei seri de poezie românească însoțită de muzică electronica care a avut loc în noiembrie 2013 la Literaturwerkstatt Berlin, cu sprijinul ICR din Berlin. Evenimentul „ROformularea puterii, revoluție și evoluție” a adus în fata publicului voci tinere din poezia românească actuală în colaborare cu Vladimir Coman-Popescu, ale cărui improvizații electro-dub au făcut legătura între momentele acțiunii, și ilustratoarea Alina Daniela Nicu, ale cărei intervenții vizuale au fost proiectate live în timpul lecturilor.

Proiecția celor mai recente scurtmetraje românești de la Festivalul de la Cannes — Romanian Short Waves 2014, care va începe la ora 23.00, va încheia seria evenimentelor din Noaptea Institutelor Culturale la ICR.

La proiecții vor fi prezenți regizorii Nicolae Constantin Tănase, Luiza Pârvu, Bianca Rotaru, Bogdan Mureșanu și Daniel Sandu.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult