Acasa Cultura-ReligieCultura Noaptea Muzeelor – Unde s-au înghesuit românii

Noaptea Muzeelor – Unde s-au înghesuit românii

scris de Laurentiu Banches
26 afisari

Capul de afiş al acestei ediţii a evenimentului „Noaptea Muzeelor” a fost Muzeul Antipa, unde s-au format cozi de peste o sută de metri.

Schelet de Deinotherium gigantissimum (foto:tritoni.wordpress.com)

Bucureştenii şi nu numai ei au profitat de faptul că ploaia a luat o pauza pentru o noapte şi s-au bucurat aşa cum se cuvine de „Noaptea Muzeelor” 2012, când au avut ocazia de a vizita peste 100 de muzee gratuit. În Bucureşti, câteva mii de persoane au format o coadă imensă din faţa Muzeului Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa înspre şoseaua Kiseleff şi până în strada Monetăriei, sperând să reuşească să vadă gratuit exponatele instituţiei care, în septembrie 2011, s-a redeschis pentru public după celebra reabilitare.

Conform Mediafax, Muzeul Antipa s-a pregătit în mod intens pentru Noaptea Muzeelor, programul acestuia debutând chiar de vineri, la ora 21.30, când 20 de copii s-au mutat pentru o noapte în instituţia care găzduieşte faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, lângă care micuţii au spus poveşti, s-au jucat şi au dormit. Iar capul uriaş de Deinotherium a fost creat special pentru evenimentul de sâmbătă, fiind montat destul de târziu, în jurul orei 21.00.

Spre deosebire de Muzeul Antipa, la Muzeul Ţăranului Român – unde a fost prezentată expoziţia „Dobrogea între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului”, organizată sub egida Ambasadei Franţei – oamenii au putut intra mai uşor, fără a sta la coadă. Alte puncte de atracţie pe harta muzeelor bucureştene sâmbătă noaptea au fost Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), dar şi Muzeul George Enescu, unde de asemenea s-au format cozi de câteva sute de persoane, care aşteaptau să ia parte la activităţile pregătite de cele două instituţii.

Un alt punct de mare interes este un obiectiv care s-a alăturat în premieră în acest an Nopţii Muzeelor şi anume Foişorul de Foc, în care se află Muzeul Pompierilor. La intrarea în Foişorul de Foc, doi tineri pompieri îmbrăcaţi în costume de paradă i-au întâmpinat pe vizitatori, în timp ce lângă a fost parcată o maşină de pompieri care a atras privirile curioşilor.

La cimitirul Bellu, tot programul dedicat Nopţii Muzeelor a fost organizat în jurul mormintelor dramaturgului I.L. Caragiale şi la celui al arhitectului Ion Mincu, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la decesul acestora. În acest sens, în capela mare a cimitirului a fost amenajată o expoziţie comună care le este dedicată, iar în mijlocul capelei tronează un portret al lui Barbu Bellu, ministru al Cultelor în 1862 şi ministru al Justiţiei în 1863, cel care a donat terenul unde a fost amenajat cimitirul.

Noaptea Muzeelor” a avut loc sâmbătă, 19 mai,  în Capitală fiind implicate 27 de instituţii, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Artă Veche Apuseană, Biblioteca Naţională, Şcoala Centrală şi Foişorul de Foc, s-au alăturat în premieră evenimentului. La aceste 27 de instituţii culutrale din capitală li s-au alăturat muzee din peste 30 de oraşe din ţară: Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila,Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureş şi Turda.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Evenimentul are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai, când e sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult