Acasa Cultura-ReligieCultura NOAPTEA MUZEELOR 2015. Program complet si adresele muzeelor

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Program complet si adresele muzeelor

scris de Ziua Veche
52 afisari

 Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale vor fi deschise, în Noaptea Muzeelor 2015, la București, în seara de 16 mai, propunând publicului un program divers de evenimente.

NOAPTEA MUZEELOR 2015

NOAPTEA MUZEELOR 2015

În acest an, cu ocazia Nopţii Muzeelor, MNAR se alătură Reţelei Naţionale a Muzeelor din România pentru a protesta faţă de sărăcirea ireversibilă a patrimoniului muzeal naţional din cauza restituirilor de bunuri culturale şi clădiri care au adăpostit muzee. Demersul nostru îşi propune să contribuie, de asemenea, la accelerarea găsirii unor soluţii legislative echilibrate care să oprească acest fenomen. Sub titlul Priveşte arta! Arta te priveşte!, MNAR propune publicului, pe lângă vizita în Galeria Naţională deschisă în nocturnă, un periplu mai puţin obişnuit într-o Galerie de (ne)uitat. Aceasta va cuprinde simbolic ramele câtorva dintre tablourile ieşite din patrimoniul muzeal în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Ediția din acest an va fi una specială fiind marcată de un protest inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopții Muzeelor.

Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colecție, care, în seara evenimentului, va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele și colecțiile muzeale în România.

„Peste 110 muzee, din 77 de localități și 60 de organizații culturale, din 45 de localități sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume”, a declarat, la conferința de presă dedicată anunțării evenimentului, Dragoș Neamu, directorul executiv al RNMR. El a spus că, deși nu se împotrivește retrocedărilor, va sesiza situația la Bruxelles.

În cadrul evenimentului, sub genericul „Privește arta, arta te privește„, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, pe lângă Galeria Națională și „Galeria de ne(uitat)”. Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate în ultimul timp de instituție. De asemenea, la Muzeul Colecțiilor de Artă, va putea fi admirată expoziția „Comori de artă din colecția prof. I. Chiricuță”.

Muzeul Național de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, și un altul de noapte, gratuit, între orele 16,00 și 02,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expozițiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium — Copia Columnei lui Traian și în expozițiile temporare, spectacole de muzică și dans. Și aici va fi expusă, ambalată, o piesă de excepție din colecțiile instituției.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială „Tudor Arghezi”, în timp ce Muzeul Municipiului București va oferi spre vizitare, în premieră, opt sedii muzeale.

În cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, vor fi deschise expunerea permanentă și expozițiile temporare, în curtea muzeului noctambulii fiind așteptați la o serie de proiecții în aer liber.

„Armenia în cartografia veche” este expoziția deschisă la Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, în timp ce, la Centrul Național al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic și contemporan.

Muzeul Băncii Naționale a României va prezenta, în intervalul 19,00 — 23,00, o mini-expoziție inedită, intitulată „Aur din Tezaur”, care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

La Muzeul Național „George Enescu”, oaspeții sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde și 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național, în timp ce, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti„, oaspeții sunt așteptați la „După-amiaza muzeelor”, publicul fiind invitat la spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

Centrul Național Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta trei expoziții temporare și un program de muzică klezmer susținut de actrița Maia Morgenstern. Între orele 18 — 24 va fi asigurat transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 in 30 de minute.

Noaptea Muzeelor 2015 este sărbătorită de un număr mare de muzee din toată țara, orașele Iași și Galați alăturându-se Bucureștiului în organizarea unor evenimente culturale nocturne.

Muzeul Naţional de Artă al României

19.00 – 04.00: vor putea fi vizitate în regim de gratuitate la sediul central: Galeria Naţională, Expoziția Constantin Popovici și seducția modernității şi Galeria de ne(uitat) – parterul Galeriei Naţionale.

la Muzeul Colecţiilor de Artă – Expoziţia Comori de artă din colecţia prof. I. Chiricuţă (Realizată în colaborare cu Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad).

* În acest interval orar, Galeria de Artă Europeană, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady şi Muzeul Colecţiilor de Artă sunt închise.

Muzeul Municipiului Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2015

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu

Program de vizitare: 18:00 – 2:00
Acces: gratuit
Adresă: Bd. I. C. Brătianu 2
Tel. 021.315.68.58
E-mail: relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro
Site: www.muzeulbucurestiului.ro, https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti

Concert Adrian Naidin – de la ora 23:00 până la ora 24:00

Muzeul „Palatul Voievodal Curtea Veche”

Program de vizitare: 18:00 – 2:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. Franceza nr. 21-23
Tel. 021.314.03.75
https://www.facebook.com/MuzeulCurteaVeche

Concert Adrian Naidin – de la ora 20:00 până la ora 21:00

Muzeul „Theodor Aman”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. C.A. Rosetti nr. 8
Tel. 021.314.58.12
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-Theodor-Aman/328632620627296?fref=ts

Muzeul Theodor Aman vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente, ce constă în obiecte de artă, piese de mobilier, şi diverse obiecte de decoraţiune. De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară: pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei, toate sunt reflectarea viziunii lui Theodor Aman.

Muzeul „Victor Babeş”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. Andrei Mureșanu nr. 14 A
Tel. 021.230.23.02
https://www.facebook.com/MuzeulVictorBabes

Muzeul Victor Babeş vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale lui Victor Babeș.

Muzeul „Ligia și Pompiliu Macovei”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. 11 iunie nr. 36-38
Tel. 021.336.06.60

Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din: lucrări de artă plastică; sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale; un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei dar şi o importantă bibliotecă de artă.

Muzeul Memorial „C.I. şi C.C. Nottara”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Bd. Dacia nr. 105
Tel. 021.210.38.23

Muzeul Memorial C.I. şi C.C. Nottara vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Muzeul deţine o vastă bibliotecă de cca. 7300 de volume (beletristică, dramaturgie, publicistică, dicţionare şi partituri) alături de piese de mobilier Ludovic al XVI-lea, pictură interbelică, statuete, porţelan de Sevres şi Alt Wien, obiecte colecţionate de Constantin C. Nottara în călătoriile sale prin Europa.

Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. Vasile Alecsandri nr. 16
Tel. 021.317.38.89

Muzeul Storck vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Colecția „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”, cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice, icoane.

Muzeul „Maria și George Severeanu”

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Acces: gratuit
Adresă: Str. Henri Coanda nr. 26
Tel. 021.212.96.48
https://www.facebook.com/MuzeulSevereanu
Muzeul Naţional de Istorie a României
Programul de vizitare (nocturn) este cuprins în intervalul orar 16.00 – 02.00 (01.30 ultimul acces), valabil pentru expoziţiile permanente Tezaur Istoric şi Lapidarium – Copia Columnei lui Traian (acces prin curtea interioară din Str. Poştei). Intrare gratuită.

Ateliere de creaţie în intervalul orar 17.00 – 19.00; colorăm scene de pe Columnă şi confecţionăm steagul dacilor

Parada tradiţională a costumelor istorice

Ghidaje tematice, la cerere, realizate de muzeografii şi voluntarii muzeului de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, în cele două expoziţii permanente – Tezaurul Istoric, respectiv Lapidarium – Copia Columnei lui Traian

Spectacol de dans – balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, sub îndrumarea d-nei prof. Anca Tudor – 20.00 – 20.15

Concert de muzică vocal-simfonică susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, sub îndrumarea d-nei prof. Cristina Măgureanu – 21.00 – 21.45

Moment de reconstituire istorico-militară realizat de Asociaţia Tradiţia Militară, Preşedinte Mircea Emilian Stoica: demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare (uniformă, armament, echipament aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă)

Concert cu muzică de promenadă susţinut de Fanfara Jandarmeriei Române, sub îndrumarea dirijorului Lt. Col. George Preda – 22.30 – 23.00
Muzeul Băncii Naţionale a României
Program de vizitare: 19:00 – 23:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 24:00)
Acces: gratuit
Adresă: str. Doamnei nr. 8, sector 3, București, acces din str. Eugeniu Carada
E-mail: vizitare@bnro.ro
Site: http://www.bnro.ro/Muzeul-Bancii-Nationale-a-Romaniei-707.aspx

Muzeului Băncii Naţionale a României va participa în premieră la Noaptea Muzeelor 2015 cu o mini-expoziţie inedită, intitulată „Aur din Tezaur”. Datorită atracţiei deosebite pe care o exercită aurul, Muzeul Băncii Naţionale a României va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur. Lingourile vor fi amplasate la intrarea în sediul Băncii Naţionale a României din Str. Doamnei, nr. 8, într-o casetă specială. Prezentarea lingourilor de aur va fi însoţită de proiecţii luminoase pe fațada băncii, un film documentar în temă, precum şi informații despre aur de tip „Ştiaţi că…” (despre exploatarea zăcămintelor, rezervele de aur ale lumii şi băncilor centrale, utilizări ale aurului, etc).

Momentului aniversar de împlinire a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României va fi marcat prin proiecțiile luminoase de pe faţada băncii.

Primii 100 vizitatori vor beneficia de un cadou surpriză.

Muzeul Național „George Enescu”
Aeroportul Artistic ONIRIA

Program de vizitare: 19.00 – 01.00
Acces: gratuit
Adresă: Calea Victoriei, nr. 141, sector 1, București
Telefon: + 4 021.318.14.50
E-mail: office@georgeenescu.ro
Site: www.georgeenescu.ro, www.facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu

Aeroportul Artistic ONIRIA. Sosiri şi Plecări muzicale cu trafic performativ

Concept_Aeroportul este un spațiu de trecere în care oameni necunoscuți se întâlnesc, pe care îl impart pentru un scurt moment de călătorie. În Noaptea Muzeelor, mii de vizitatori fac același lucru pentru a se îmbarca către istorii diferite și călătorii artistice cu diverse destinații. Aeroportul ONIRIA este locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art. Fantasia, Clasica, Exotica, Hybrida, Irealia și Oniria sunt destinațiile ce pot fi alese în ziua de 16 mai, doar la Muzeul Național “George Enescu”.

Orarul “curselor” muzicale la care publicul este invitat să se îmbarce este:

ora 19:30 – Cursa Fantasia _Corul de copii Glissando şi Canticum Chorus, dirijor Răzvan Rădos
ora 20:30 – Cursa Clasica_Concert de muzică clasică – Sabin Penea (vioară), Eliza G. Puchianu (pian)
ora 21.00 – Cursa Exotica_Meşteşăgarii – concert cu instrumente tradiţionale – Darie Nemeş-Bota, Alexandru Sima, Mihai Pintenaru, Bogdana Dima
ora 22.00 – Cursa Hybrida_Concert fusion – Sabin Penea (vioară), Alex Purje (chitarist)
Ora 23.00 – Cursa Irealia_Upside Down – concert LeVant: George Stănciulescu. Invitaţi: Irinel Anghel – live performance, Darie Nemeş-Bota – didgeridoo
Ora 00.00 – Cursa Oniria_Nocturna X. Destinatia: Cosmos – concert al formaţiei No Apologize (Irinel Anghel – voce, pian, performance, Alex O.T. – chitara electrică, Rufi – live electronics)

Insoţitor de zbor: Paul Dunca

Traficul performativ va fi asigurat de: Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România (A.C.T.O.R.) – ateliere de origami pentru copii, Darie Nemeş-Bota, Alexandru Sima, Mihai Pintenaru, Bogdana Dima
şi performerii: Paul Dunca, Smaranda Găbudeanu, Sabina Ulubeanu, Valentina Chiriţă, Diana Joia, Oana Sidea, Rolland Niculuşcă,
sound design: Marian Cîtu (Rufi), Irinel Anghel
creaţii vizuale: Raluca Ghideanu, Irinel Anghel
concept & coordonator artistic: Irinel Anghel

Muzeul de Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Ca în fiecare an și în 2015, în data de 16 Mai, Muzeul Național de Istorie Naturală „ Grigore Antipa” marchează sărbătoarea cu o serie de evenimente speciale.

Digi Animal World va fi prezent și în acest an la Noaptea Muzeelor și le va oferi vizitatorilor un program special.

Concursurile și atelierele inedite, proiecțiile de filme documentare în premieră, dar și multe alte surprize vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.

Programul evenimentelor:

00 – 01.00: Vizitarea gratuită a expunerii permanente;
00 – 01.00: Vizitarea traseului special intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”;
00 – 01.00: Vizitarea expoziţiei de fotografie „Luminile Nordului – Aurora Boreală în Insulele Lofoten”;
00 – 19.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 20.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
00 – 20.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 21.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
00 – 21.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani) ;
00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani).
Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.
Program de vizitare: 18.00 – 01.00

Sâmbătă, 16 Mai 2015, în intervalul orar 10.00 – 18.00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi ÎNCHIS!

Acces gratuit: în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”.

Acces cu bilet de intrare: Expoziția temporară de păianjeni și scorpioni vii – ”Țesături periculoase” se poate vizita contra cost în intervalul orar 18.00 -01.00. Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Adresă: Șoseaua Kiseleff, Nr. 1, Bucuresti, Sector 1, Cod postal 011341

Telefon: 021.305.60.31; 021.312.88.26

Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicatiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

Expoziții temporare:

Pe urmele armenilor, Sala Irina Nicolau
Expoziție Ion Anghel, Sala Foaier
Program de vizitare:
18.00 – 21.00 Expoziția permanentă
18.00 – 00.00 Expozițiile temporare
Acces: gratuit
Adresă: Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti, 011341, Expoziția permanentă
Strada Monetăriei 3, Sector 1, București, 011216, Spații expoziții tempoare, Clubul Țăranului,
Telefon: 021 317 96 60

Muzeul Național de Geologie
Programul pentru evenimentul Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul Naţional de Geologie va cuprinde:
– Vizitarea expoziţiilor permanente din cadrul Muzeului Naţional de Geologie;
– Vizitarea expoziţiilor temporare dedicate evenimentului (expoziţie de fotografii şi minerale din America de Sud), Proiecţii video
– Prezentarea activităţii de cercetare din cadrul Institutului Geologic al României.
– Prezentare a istoricului Muzeului Naţional de Geologie
Program de vizitare: 19.00-01.00
Acces: gratuit
Adresa: Bucureşti, Şoseaua Kiseleff, Numărul 2

Muzeul Național al Hărților şi Cărţii Vechi
„Istoria Armeniei prin prisma hărților”

Program de vizitare pentru Noaptea Muzeelor 2015: .20.00 – 03.00
Acces: gratuit
Adresă: Str. Londra, nr. 39, sector 1, București
Telefon: 0212304468
E-mail: muzeulhartilor@yahoo.com
Site: muzeulhartilor.ro

Expoziţie temporară cu hărţile vechi ale reprezentării Armeniei – mărturi istorice ale geografului şi cartografului armean ROUBEN GALICHIAN – vernisaj la ora 16⁰⁰ cu prezenţa ambasadorului Republicii Armenia în România şi a invitaţilor E.S. HAMLET GASPARIAN – Ambasadorul Republicii Armenia în România.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”
Parte integrantă a donaţiei lui Vasile Grigore colecţia de peste 600 de discuri de vinil şi ebonită, cu muzică clasică românească şi europeană, piese de teatru, poezii în interpretări de excepţie va fi expusă pentru prima oară cu ocazia Nopţii Muzeelor 2015.
Discurile au fost editate de celebre case de înregistrări precum EMI – His Master Voice, Melodia, Muza, Hungarotum, Supraphon, Eterna, Opus, Erato, Grammophon, Philips, Columbia, Akkora şi Electrecord, prima casă de înregistrări din România întemeiată în 1932.
Ne vom opri de această dată asupra graficii coperţilor de discuri editate de Electrecord şi semnate de graficieni şi fotografi renumiţi. Menţionăm câteva nume: Cik Damadian, Wanda Mihuleac, Ion Bitzan, Mihai Oroveanu, Elena Panait, Vladimir Şetran, Val Munteanu, Dana Schobel Roman, Constantin Pohrib, Marilena Preda, Vasile Olac.
Program de vizitare: 18,00 – 02,00
Acces: gratuit
Adresă: Strada Maria Rosetti nr. 29, sector 2, Bucureşti
Telefon: 021 2115409; 0314253121

Muzeul Național al Pompierilor
Evenimentul Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc aşteaptă publicul vizitator să cunoască istoria pompierilor din România,tradiţia acestei arme, patrimoniul cultural al pompierilor – militari, voluntari, civili – şi colecţiile muzeale specifice.Tematică generală a muzeului este reprezentată prin momentele importante ale istoriei pompierilor prezentate în strânsă legătură cu cele ale istoriei naţionale.

Muzeul Naţional al Pompierilor funcţionează neîntrerupt începând cu anul 1963 în clădirea turn a Foişorului de Foc (7 nivele), ridicată în 1892 pentru a asigura alimentarea cu apă potabilă a Capitalei precum şi supravegherea oraşului în privinţa izbucnirii incendiilor.
Pe lângă vizitarea expoziţiei de baza din Foişorul de Foc – clădire monument istoric şi de arhitectură, simbol pentru pompieri dar şi pentru bucureşteni – vizitatorii muzeului vor fi întâmpinaţi în imediată apropiere a clădirii de fanfara Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealu Spirii a Municipiului Bucureşti, cu un repertoriu adecvat momentului. De asemenea, câteva autospeciale moderne de intervenţie cu echipajele lor (pompieri, protecţie civilă şi SMURD) vor fi prezente la Foişor pentru a fi cunoscute de public.
Program de vizitare 17:00 – 01:00
Acces gratuit

Muzeul Național de Artă Contemporană
Proiectul URBOTECA propune un dialog despre oraș cu locuitorii orașului, prin intermediul unor metode prietenoase, într-un pavilion mobil interactiv prin care este redată spațiului public, măcar temporar, componenta de discuție și schimb de idei.

În Noaptea Muzeelor, URBOTECA te invită să interacționezi direct cu instrumentele planificării urbane, în curtea Muzeului Național de Artă Contemporană, unde împreună cu vizitatorii, vom transforma parcarea într-un laborator de idei pentru un oraș mai bun.
Program de vizitare: 21.00 – 03.00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul Național de Artă Contemporană, Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2 – 4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Bucuresti (intrarea prin Calea 13 Septembrie, poarta B3)

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” dă „undă verde” la evenimentul „Noaptea Muzeelor 2015” începând cu ora 19:00.

Prin activităţile ce se vor desfăşura în data de 16 mai 2015 dorim să arătăm că tehnica nu este doar pentru adulţi şi că, uneori, „ştiinţa o poate lua razna”, chiar dacă numai până la miezul nopţii!

Principalele activităţi care vor avea loc:

Workshopul „Do It Yourself”, organizat de COBI Biciclete. În acest atelier oamenii vor fi încurajaţi să recicleze bicicletele vechi şi componentele de bicicletă, realizând cercei şi brăţări din zale ale lanţului de la bicicletă dar şi alte lucruri utile;
Conferinţa cu tema Eficienţa Energetică, organizată în colaborare cu Societatea Inginerilor Energeticieni din România Filiala Bucureşti Tineret. Lucrările conferinţei se vor desfăşura în sala de conferinţe a Muzeului Naţional Tehnic sâmbătă, 16 mai, între orele 16:30-19:00
Spectacol de sunete şi lumini. Vizitatorii vor fi familiarizaţi cu sunetele specifice motoarelor cu aburi, maşinilor de curse şi, de ce nu, anunţătoarelor de canton;
Concursul „Tu descoperi Muzeul Tehnic! Noi te descoperim pe tine!”, în care vom posta fotografiile celor care se vor fotografia în incinta MNT şi le vom pune pe facebook. Fotografia care va strânge cele mai multe like-uri în 24 de ore va fi premiată cu o cameră video;
Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” susţine acţiunea iniţiată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, prin acoperirea cu pânză neagră a obiectului „Pilele K”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, din data de 16 mai 2015.
Program de vizitare:
16:30-19:00 – Conferinţă „Eficientă Energetică”
19:00 -01:00 – Vizitarea muzeului, spectacol de sunte şi lumini
Acces: gratuit
Adresa: Bucureşti, Str. General Candiano Popescu 2, Sector 4 – 040581

Muzeul Național al Aviației Române
La Muzeul Național al Aviației Române pot fi admirate materiale probatoare cu semnificaţie pentru istoria aeronautică a poporului român: avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă etc.
Program de vizitare: 17.00 – 23.00

Acces: gratuit

Adresă: Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, București

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Pe 17 mai, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” serbează 79 de ani de existenţă, iar programul organizat pentru acest eveniment va fi dedicat ctitorilor Muzeului Satului şi va fi un bun prilej de descoperire a istoriei şi patrimoniul muzeului. În intervalul orar de gratuitate, publicul este invitat la spectacole de muzică şi dans popular românesc, târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie.
Program de vizitare: 15.00 – 18:30

Acces: gratuit

Adresă: Şos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucureşti

Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială “Tudor Arghezi”
Tudor Arghezi achiziţionează în 1926 terenul din Dealul Mărţişorului, o zonă periferică (pe atunci) a Bucureştiului, flancată de vecinătăţi neprielnice: Dealul Piscului şi Valea Plângerii (folosită atunci ca groapa de gunoi a oraşului). Treptat, ajutat de soţia sa, Paraschiva şi de Moş Costache (primul paznic al Mărţişorului şi ajutor de nădejde), va construi în etape casa, (începând din 1928) la ultima dintre ele contribuind şi arhitectul G. M. Cantacuzino (1940). Printre celelalte construcţii şi acareturi, de mai mică însemnătate, se remarca tipografia argheziană, care va apărea în anul 1937. Ulterior, urmare a stabilirii poetului şi familiei sale aici, ca şi a neobositei activităţi civice pe care a depus-o, întreaga zonă se va transforma într-un mic cartier, care va purta numele de Mărţişor. „Domeniul” MĂRŢIŞOR, se compune dintr-un teren, în suprafaţă de 1 şi ½ ha, format din trei parcele: cea de la stradă, care este flancată de aleea de acces, cuprinde o livadă de vişini şi cireşi; cea centrală, unde se concentrează construcţiile propriu-zise, casa memorială (având 20 de camere), tipografia argheziană „Potigrafu”, căsuţa paznicilor, garajul şi magazia mică, mormintele soţilor Arghezi precum şi (celebra) cuşca şi mormântul lui Zdreanţă; cea posterioară, care cuprinde o fâneaţă, pomi fructiferi şi (ce a mai rămas din) via lui T. Arghezi, aici aflându-se şi magazia mare.
Program de vizitare: 10-21
Adresă: Str. Mărţişor nr. 26, sector 5
Telefon: 021.332.59.00

Muzeul de Artă Veche Apuseană
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru-Furnică Minovici”, al Academiei Române, vă invită să păşiţi într-o oază culturală de sorginte occidentală, integrată firesc în capitala noastră. Mereu orientată către public, casa-muzeu construită pentru colecţie vă aşteaptă să admiraţi o moştenire excepţională care cuprinde şi 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului naţional. Pe lângă acestea, vă vor atrage atenţia şi splendidele scaune Rocaille de secol XVIII, recent retapiţate. Pentru o călătorie în timp, câteva dintre schiţele ce au stat la baza casei-muzeu sunt expuse temporar în incinta clădirii. Armonia liniilor exterioare şi ordonarea spaţială interioară sunt rodul a peste 400 de schiţe aparţinând atât fondatorului, cât şi arhitectului angajat, Enzo Canella. Detalii arhitecturale şi ornamentale, altfel greu de observat, ies acum la iveală.
Program de vizitare: 18:00 – 02:00
Acces: gratuit
Adresă: Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 3, sector 1, Bucureşti

Muzeul Bellu
O seară cu spectacol de operetă și film

Program: 19:00 – 01:00
Acces: gratuit
Adresă: Calea Șerban Vodă 249, sector 4
Telefon: 021 636 35 71

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia
Centrul Cultural Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia vă invită să participați la evenimentele ce vor avea loc cu prilejul manifestării Noaptea albă a muzeelor 2015. Toate activitățile au loc la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, după cum urmează:

Palat – Expoziția de fotografie Viziuni, propusă de artistul Dan St. Andrei

Ghețărie – Expoziția de ceramică Taine, a artistei Cristina Iliescu – curator Doina Mândru

Galeria Foișor – Expoziția de grafică Între lumi, semnată de artista Maria Nedelcov (aka Beba)

Galeria Cuhnia – Expoziția de ceramică Metamorphosis – Mimesis a artistei Marta Jacobovits de la Oradea

ora 19 – Audiţie de muzică contemporană și experimentală, acțiune din cadrul proiectului Fațetele hiperconectivității, proiect propus de Asociația Many Colors, în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia

ora 20 – concert de muzică Klezmer cu Bucarest Klezmer Band și Maia Morgenstern – în sala Scoarțelor

ora 21 – Reanimare 2, Proiecție video cu grupul Neuron (Andrei Ciubotaru,Vlad Basarab, Dragoș Neagoe)

ora 22 – Spectacol de lumini

Între orele 18 – 24 se asigură transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute.
Program de vizitare: 10 – 23
Acces: gratuit
Adresă: Mogoșoaia – Str. Valea Parcului, nr. 1, județul Ilfov
Telefon: 0213506620, 0213506619, 0371133181

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult