Instituțiile muzeale din țară își deschid porțile pentru public, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul ediției de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, întâmpinându-l cu expoziții, ateliere recreative, concerte și proiecții de filme pentru toate vârstele și pe toate gusturile.
Istoria prinde viață în „Noaptea Muzeelor” la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia cu zeci de personaje istorice, trupe de războinici daci, legionari romani și gladiatori întruchipați de angajații instituției și voluntari.
Din 2010, muzeul albaiulian a atribuit evenimentului un concept special, ‘Noaptea în care istoria prinde viață’, în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.
Astfel, pentru a reaminti importantele pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele „personaje istorice”, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalități ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand și Maria, sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.
De asemenea, anul acesta, celor patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian — Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis, li se va adăuga și Garda Națională.
Programul va debuta cu o reprezentație a Gărzii Apulum, urmată de „Parada Personajelor Istorice”. Sala Unirii va găzdui până după miezul nopții un atelier de cusături tradiționale și de confecționat jucării, iar pe strada Muzeului vor fi amenajate ateliere antice — de monetărie, fierărie, prelucrare lemn, prelucrare os, un atelier de scris sau jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc.)
Nu vor lipsi din program momentele muzicale — muzică barocă și interbelică, jazz.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și MNU.
*** ARGEȘ
Concertele de fanfară și de muzică românească veche, precum și un foc de artificii, se numără printre evenimentele organizate în județul Argeș în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.
Muzeul Județean Argeș din Pitești va fi deschis între orele 19,00 și 24,00, cei interesați putând vizita Secția de Istorie, Secția de Științe ale Naturii, Cabinetul Numismatic și Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.
„Copiii cu vârste între 3 și 12 ani vor avea prilejul (…) să descopere noi modalități de petrecere a timpului liber, participând la ateliere educativ-recreative organizate în cadrul muzeului. Astfel, copiii vor participa la ateliere de stimulare a creativității, limbajului și deprinderilor manuale, prin realizarea unor colaje cu tema ‘căsuța mea din pădure vara’. De asemenea, copiii pasionați de muzică vor confecționa instrumente muzicale din materiale reciclabile, iar cei pasionați de teatru vor lua parte la un spectacol de teatru de umbre, după ce vor construi ei înșiși păpușile pentru punerea în scenă a piesei ‘Ridichea uriașă'”, se precizează într-un comunicat transmis de instituția muzeală.
Pentru copiii cu nevoi speciale a fost pregătit un atelier de dezvoltare a motricității fine și de auto-îngrijire, activitățile fiind organizate sub atenta îndrumare a unui terapeut ocupațional.
În paralel cu atelierele dedicate copiilor, pe scena amplasată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic susținut, printre alții, de grupul „Trei parale” și de Fanfara Centrului Cultural Județean. Programul artistic se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, programat la ora 22,30.
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești va fi deschis între orele 16,00 și 24,00, organizatorii pregătind expoziții, proiecții de filme turnate la Golești și momente muzicale.
„Cei care iubesc muzeul sunt invitați să viziteze ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află Școala Slobodă Obștească (prima școală superioară în limba română din mediul rural din Țara Românească), Foișorul lui Tudor Vladimirescu, Bolnița banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleștilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea. De asemenea, până la orele 21,00, va fi permis accesul și în muzeul în aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole și pomicole din România”, se precizează într-un comunicat transmis de instituția muzeală.
Tot între orele 16,00 și 24 va fi deschis și Centrul Cultural „Brătianu” de la Ștefănești. Vizitatorii vor putea să descopere Vila Florica, parcul și mai ales secretele familiei Brătianu, ghizi fiindu-le elevii pasionați de istorie de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești.
„De asemenea, cei mici vor descoperi expoziția temporară intitulată ‘Lumea poveștilor’, inspirată din poveștile lui Ion Creangă și ale lui Petre Dulfu. Prin jocul interactiv intitulat ‘Descoperiți Vila Florica’, vizitatorii trebuie să găsească anumite indicii propuse de organizatori, pentru a înțelege universul în care și-au trăit copilăria Brătienii”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural „Brătianu”.
*** BIHOR
Turnul Primăriei Oradea, Casa Darvas — La Roche și Sinagoga Zion din Oradea vor fi deschise publicului în Noaptea Muzeelor, sâmbătă, de la ora 19.00, până duminică, ora 02.00, a anunțat Primăria municipiului.
Turnul Primăriei găzduiește o expoziție alcătuită dintr-o selecție de 25 de fotografii, intitulată ‘Reflecții din suflet’, realizate de artistul fotograf din Republica Moldova Toma Andrei.
La Sinagoga Zion este deschisă expoziția ‘Evreii din România’, în organizarea Asociației Euro Foto Art, alcătuită dintr-o selecție de 40 fotografii din cadrul Salonului Național ‘Evreii din România’. Comunitatea Evreilor din România — Filiala Bihor se alătură evenimentului și va organiza, începând cu ora 22.00, o prezentare a sărbătorilor evreiești cu semnificații și a tradițiilor culinare. Publicul va avea parte și de o surpriză, în jurul orei 22:15: recitalul formației Klezmer ‘Mazal Tov’ din Cluj-Napoca.
Casa Darvas — La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau, este spectaculoasă datorită vitraliilor ce decorează atât fațadele cât și încăperile principale, iar printre piesele unicat de mare valoare din interior se numără fântâna decorată cu elemente geometrice din ceramica Zsolnay, mobilierul în stilul neo-rococo, cele două măști de calorifer din aramă ștanțată cu decupaje geometrice și multe altele.
Publicul interesat va putea, de asemenea, vizita gratuit expozițiile vernisate joi, de Ziua Internațională a Muzeelor, în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor din fosta garnizoană.
Pe lângă muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr și Ady Endre, orădenii mai pot vizita Palatul Baroc, unde Episcopia Romano-Catolică a pregătit evenimente speciale dedicate Sfântului Ladislau, inclusiv o proiecție animată despre viața acestuia, pe fațada Bazilicii din complexul baroc.
De asemenea, vor fi deschise secțiile Muzeului Cetății și orașului Oradea, Muzeul Militar, Muzeul Episcopiei Ortodoxe, catedralele romano-catolică și greco-catolică, Centrul expozițional Lorántffy Zsuzsanna.
Două autobuze speciale vor efectua, în noaptea de sâmbătă spre duminică, curse gratuite pentru persoanele care doresc să participe la evenimentele organizate de Noaptea Muzeelor, asigurate de către Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea.
Potrivit purtătorului de cuvânt al societății de transport local, Carmen Tocuț, la dispoziția orădenilor vor sta două minibuze cu câte 16 locuri, care vor parcurge, la interval de o jumătate de oră, un traseu special în municipiul Oradea. Mijloacele de transport vor fi personalizate pentru acest eveniment. Pe display-ul electronic al autobuzelor va fi afișat ‘Noaptea Muzeelor’, iar mijloacele de transport vor purta pe laterale afișe cu același text.
‘Conducerea Muzeului Țării Crișurilor a stabilit traseul prin oraș, astfel încât să fie acoperită o suprafață cât mai mare a urbei. Vor fi două autobuze care pleacă din jumătate în jumătate de oră. Unul va porni din stația Cimitirul ‘Rulikowski’, începând cu ora 19.00, la fiecare 30 de minute, iar celălalt, de la Șirul Canonicilor, începând cu ora 19.17, la același interval. Ultimele curse vor avea plecarea de la ora 2.00, respectiv ora 2.17′, a declarat, pentru AGERPRES, Carmen Tocuț.
*** BISTRIȚA-NĂSĂUD
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, recent renovat cu fonduri externe, își va deschide porțile sâmbătă, începând cu ora 18,00 și până la miezul nopții, pentru cei care vor dori să participe la evenimentele pregătite pentru „Noaptea Muzeelor”, din rândul cărora nu vor lipsi spectacolele și proiecțiile de filme.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, vizitatorii muzeului din Bistrița vor fi provocați la jocuri de creativitate și orientare, prin intermediul cărora vor cunoaște mai bine secțiile muzeale și își vor dezvolta capacitatea de a lucra în echipă.
Printre expozițiile temporare ce pot fi admirate sâmbătă se numără Salvador Dali — „Biblia Sacră”, „Generația Marii Uniri — Frații Alexandru și Ioan Lapedatu”, expoziția de artă contemporană „Scurt circuit” și „PAINTING/NOW”.
De la ora 19,00 vor începe și spectacolele — unul de muzică folk la muzeul de pe Bulevardul General Grigore Bălan și unul de dansuri săsești, al elevilor de gimnaziu de la Colegiul național „Liviu Rebreanu” Bistrița, la Casa Argintarului, unde funcționează Centrul german.
Tot la Casa Argintarului, începând cu ora 20,00, este programată proiecția filmului documentar „Circuitul burgurilor săsești din Transilvania”.
În „Noaptea Muzeelor” vor fi deschise publicului și celelalte secții din județ: muzeul „Casa Săsească” din comuna Livezile, Muzeul Grăniceresc din Năsăud și Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, unde se pot vizita atât expozițiile permanente, cât și cele temporare.
*** GALAȚI
Noaptea Europeană a Muzeelor este marcată la Muzeul de Istorie ‘Paul Păltănea’ din Galați prin a V-a ediție a „Maratonului expozițional”, care cuprinde vizitarea celor cinci secții, sâmbătă, în intervalul orar 18.00-24.00, se arată într-un comunicat transmis de instituția de cultură.
Potrivit sursei citate, Secția ‘Istorie’ găzduiește expoziții temporare cu tematici variate, printre care ‘Comorile Peleșului’, în care se poate admira gustul de colecționar al Familiei Regale din România, de la Carol I la Mihai I, exponatele expuse făcând parte din Colecția de artă decorativă a Castelului Peleș.
Lapidarium, secție redeschisă recent, așteaptă vizitatorii cu expozițiile ‘Arheologie — Lapidarium’, ‘Aurul și argintul antic al României’ și ‘Civilizația tradițională din sudul Moldovei’.
Expoziția de bază ‘Arheologie — Lapidarium’ cuprinde bunuri culturale reprezentative din patrimoniul Muzeului de Istorie ‘Paul Păltănea’, descoperite în ultimii 50 de ani în județul Galați.
Excepționala expoziție ‘Aurul și argintul antic al României’, unică prin valoarea și importanța istorică a celor peste 1.000 de artefacte din metale prețioase, a fost organizată de către Muzeul Național de Istorie a României cu contribuția a 32 de muzee din țară, printre care se numără și instituția gălățeană.
Expoziția permanentă ‘Civilizația tradițională din sudul Moldovei’ își propune redarea unei imagini cât mai autentice a culturii și tradiției populare românești, valorificând științific și expozițional bunurile culturale cu caracter etnografic, deținute de muzeu.
La ora 22.00, vizitatorii vor avea parte de o surpriză muzicală oferită de Formația Kalofonis din cadrul Asociației pentru promovarea patrimoniului cultural.
Muzeul ‘Casa Cuza Vodă’ găzduiește expozițiile ‘Ambient monden românesc — a doua jumătate a secolului al XIX-lea — prima jumătate a secolului XX’, ‘Familia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza — documente civile’, ‘Aparatul de radio, mijloc de comunicare’, Exponatul lunii: ‘Tezaurul monetar descoperit la Țigănești, comuna Munteni, județul Galați’.
Muzeul ‘Casa Colecțiilor’ găzduiește expozițiile ‘Ambient interior gălățean — sfârșitul secolului al XIX-lea — începutul secolului XX’, ‘Restituiri Makșay’, ‘Smaranda Brăescu — Regina aerului’, ‘Filatelia românească între modernitate și contemporaneitate’, ‘Oameni și locuri din Bucovina’, ‘150 ani — Sistemul monetar românesc’.
Publicul va putea vizita și Muzeul Casa Colecțiilor, al cărui imobil a fost construit între 1899-1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului Galați — specific începutului de secol XX — prin elemente stilistice definitorii, având ca destinație inițială o farmacie și locuința farmacistului Constantin Ținc.
La Casa memorială Costache Negri, din comuna care-i poartă numele, situată la o distanță de aproximativ 40 km de municipiul Galați, poate fi vizitată expoziția ‘Ambient românesc — Ambient european: Conacul de la Mânjina’.
*** MUREȘ
O expoziție care prezintă o colecție unicat de păpuși îmbrăcate după moda franceză, care acoperă perioada dintre antichitate până în secolul XX, va putea fi vizitată, începând de sâmbătă seara, la Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș.
În expoziția ‘Moda franceză în miniatură’, organizată de Muzeul Județean Mureș și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pot fi admirate 90 de păpuși îmbrăcate după moda franceză, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. Este parte a unei colecții impresionante de păpuși deținută de muzeul prahovean și a fost adunată de două generații de colecționari din Brașov.
„Colecția a ajuns la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești în 2011. A fost strânsă de două generații de colecționari din Brașov. Această colecție este impresionantă deoarece oferă publicului evoluția modei franceze din perioada antică, de acum 2000 de ani, până la jumătatea secolului XX. Fiecare păpușă redă în detaliu vestimentația din perioada din care face parte, inclusiv jupoanele rochiilor sunt din materiale autentice, din epocă. Nu doar vestimentația, ci și accesoriile și coafurile. Vizitatorii pot vedea cum a evoluat moda, de la simplitate până la opulență, care a fost influența în fiecare perioadă a modei franceze, fiindcă moda franceză a fost influențată și de moda germană, de cea spaniolă și de cea italiană, însă s-a impus până la urmă în Europa și America, fiind un reper’, a declarat, pentru AGERPRES, Monica Cârstea, muzeograf în cadrul Muzeul Județean Mureș și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Muzeograful a arătat că păpușile costumate după moda franceză fac parte dintr-o colecție unicat, care cuprinde în total 127 de exemplare, care a început să fie prezentată în țară începând cu anul 2015.
Șefa Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, Dana Botoș, a precizat că între exponate se regăsesc Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, personaje din perioada antică, dar și moda anilor 1905 — 1935.
*** OLT
Muzeul Județean Olt din Slatina redeschide sâmbătă, după aproape patru ani în care s-a aflat în lucrări de reabilitare și reamenajare, expoziția permanentă de artă contemporană românească „Ion Popescu-Negreni”.
Programul evenimentelor dedicate Nopții Muzeelor începe sâmbătă, la ora 17,00, în holul de onoare al Muzeului, cu redeschiderea expoziției, iar la ora 18,00, în sala de festivități, va avea loc lansarea albumului de artă ‘Ion Popescu-Negreni — Desene permise’, ediție apărută sub coordonarea inginerului Iulian Ghița și a colecționarului de artă Vasile Petrovici.
În intervalul orar 17,00 — 1,00, publicul poate vizita gratuit Secția de Artă Contemporană ‘Ion Popescu-Negreni’, expoziția cu caracter etnografic ‘Arta și Meșteșug în Țara Oltului de Jos’ și ‘Galeria Artis’, care găzduiește expoziția de pictură ‘Lumina Barbizonului’ a artistului plastic Mihai Coțovanu. Picturile expuse de Coțovanu, un artist plastic ieșean, au fost realizate anul trecut la Slatina și redau aspecte din centrul istoric al municipiului Slatina, comparat de pictor cu localitatea franceză Barbizon.
Și Muzeul Romanațiului din Caracal participă la Noaptea Muzeelor, iar sâmbătă, începând de la ora 18,00 își deschide porțile și va avea program de vizitare prelungit până la ora 23,00. Publicul vizitator poate viziona filme istorice, unul dintre acestea fiind „Pentru Patrie”, despre Războiul de independență a României.
*** SIBIU
Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din țară și Muzeul în aer liber, cel mai mare din România, vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, cu ocazia Nopții Muzeelor, au anunțat organizatorii evenimentului.
Palatul Brukenthal din centrul Sibiului va putea fi vizitat gratuit, între orele 16.00 și 24.00 și în avanpremieră va permite publicului să vadă și anumite părți din clădire care sunt încă în amenajare.
„Celor care nu au mai vizitat Palatul Brukenthal de la Noaptea Muzeelor 2015 le adresam invitația de a vedea noile expoziții deschise la etajul I: atmosfera interioarelor de la sfârșitul sec. XVIII și începutul sec. XIX, sectoare tematice de prezentare a picturii europene — scena biblică și scena de război, precum și sectorul artei religioase în Transilvania. Doar cu ocazia Nopții Muzeelor, traseul de vizitare va cuprinde, în avanpremieră, și sectoare aflate încă în proces de amenajare, ce urmează să intre în circuitul permanent din a doua jumătate a anului 2017: biblioteca și cabinetul de curiozități”, se arată într-un comunicat de presă.
În Dumbrava Sibiului, în Muzeul în aer liber, va concerta Phoenix. Intrarea în muzeu este gratuită între orele 18.00 și 01.00. Pe scena de pe lacul din muzeu, vor urca copiii de la Școala „Ioan Macrea”, călușarii din comuna Rășinari (județul Sibiu), trupa locală Domino și cei de la Phoenix.
În paralel, în Muzeul în aer liber va avea loc și un târg de țară, unde se vor putea mânca gogoși tradiționale, dar și preparate pe care soldații romani le pregăteau în campanii militare. Tot de Noaptea Muzeelor, actorii de la Teatrul Mic din Sibiu vor pune în scenă la Muzeul ASTRA, împreună cu vizitatorii, povești scrise de Ion Creangă.
La Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder din centrul Sibiului, publicul va putea vedea singura mumie expusă în oraș și expoziția „Călătoria”, în care sunt prezentate obiecte din 75 de țări din Africa, Asia și Australia. La Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, vizitatorii pot vedea expoziția „Rosturi și Rostiri la sași”.
Cine dorește, de Noaptea Muzeelor, să vadă muzeele din Axente Sever, Valea Viilor, Mediaș și Dumbrăveni o poate face gratuit dacă se înscrie la „Caravana Noaptea Muzeelor”.
„Înscrierile se fac la adresa de e-mail: noapteamuzeelor@muzeulastra.com. Cei interesați sunt rugați să precizeze: numele, prenumele, adresa completă, CNP, numărul și seria de CI sau BI și numărul de telefon. Aducem la cunoștința publicului că numărul de locuri este limitat! Traseul include obiective cultural-turistice din localitățile: Axente Sever, Valea Viilor, Mediaș și Dumbrăveni. Plecarea se va realiza de la Muzeul în aer liber, poarta principală, în data de 20 mai, ora 10,00”, potrivit organizatorilor.
Oferta de evenimente pentru cea de a 13-a ediție a Nopții Muzeelor în Capitală este bogată, 54 de muzee și organizații culturale așteptând vizitatorii începând de sâmbătă seara.

Bucureștenii sunt așteptați, până duminică, la orele 05,00, cu o gamă variată de evenimente culturale, de la spectacole de teatru, concerte, vizite ghidate, expoziții temporare, lansări de carte sau mese rotunde.
Potrivit organizatorilor, pentru posesorii de smartphone, Noaptea Muzeelor va fi mai interesantă prin intermediul aplicației Questo care lansează trei trasee deosebite pentru acest eveniment. Vizitatorii sunt îndemnați să descopere trei obiective interesante prin intermediul indiciilor și al unei povești virtuale incitante: Cimitirul Bellu, Muzeul Aviației și Casa Memorială Tudor Arghezi. Questo e disponibil gratuit pe link-ul questoapp.com/download-app/.
* În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană, Spațiile istorice ale fostului Palat Regal, iar la Muzeul Colecțiilor de Artă — Expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare”. Accesul este gratuit în intervalul orar 19,00 — 05,00.
* Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe vizitatori să participe la un eveniment complex denumit „Urme în timp”. Manifestările încep la ora 16,30, cu lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin, și continuă, de la ora 17,00, cu vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”. Participarea la cele două evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe email info@antipa.ro, în limita a 100 de locuri.
De la ora 18,00, în diferite spații ale muzeului, vor avea loc masa rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății; vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului; proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World; colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu, iar de la ora 22,00 interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete.
Organizatorii precizează că demonstrațiile realizate de cercetătorii muzeului se vor face numai în condiții meteo favorabile.
Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi deschis în intervalul orar 16,30 — 00,00.
* Muzeul Național Cotroceni propune spre vizitare, în intervalul orar 19,00 — 24,00, saloanele regale de la etajul I; expoziția „Culorile marțialității: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război”; expoziția „Iași, oraș regal”; și expoziția realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” — „Imaginând Istorii pierdute”, care va fi vernisată sâmbătă, la ora 19,00.
De la ora 20,00, vizitatorii vor putea asculta un recital susținut de pianista Eliodora Falan. Pentru acces, persoanele adulte trebuie să prezinte la intrarea în muzeu actul de identitate în original.
* Muzeul Național de Geologie își așteaptă vizitatorii la „Noaptea Dinozaurilor — Noapte Magică”. Bucureștenii vor putea vizita, în intervalul orar 19,00 — 24,00, — „Grădina Dinozaurilor” — expoziție tematică ce cuprinde replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice; „Lumea cuarțului” — care cuprinde 13 piese principale, piesa centrală fiind un craniu de cuarț, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa; precum și zona de suveniruri. Vizitatorii vor avea acces și la o mini expoziție de bijuterii, cristale, pietre prețioase și semiprețioase.
* La Cimitirul Bellu va fi organizat, de Noaptea Muzeelor, evenimentul „Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) — Un traseu al memoriei”.
Vizitatorii vor putea participa, începând cu ora 19,00 până la ora 00,30, la:
—tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției „Simboluri — Istorii ale vieții culturale”;
—recitalul de jazz susținut de Sofian Miron (ora 20,00);
—recitalul de muzică clasică al tenorului Liviu Indricău (ora 20,30);
—vizionarea filmului documentar „Titu Maiorescu și apogeul literaturii române” (ora 21,00);
—recitalul de muzică instrumentală susținut de cvartetul Cromatic;
—vizionarea piesei de teatru „Taxi Blues” de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor.
* La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vizitatorii sunt invitați la o vânătoare de indicii, acompaniată de un concert de jazz, chitară clasică, la o mini-expoziție de cărți de artist și la ateliere de făcut busole, pentru copii.
„Răspunzând întrebărilor și indiciilor propuse de noi veți descoperi hărți și povești despre hărți: de la cea mai veche hartă la cei mai importanți cartografi și multe altele”, arată organizatorii.
Programul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi este 18,00 — 01,00.
* Muzeul Municipiului București organizează în premieră evenimente speciale în toate cele nouă muzee și case memoriale din structura sa, începând cu ora 18,00, cu acces gratuit.
—Casa Filipescu-Cesianu participă anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.
—Expoziții inedite precum „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, „Pinacoteca Bucureștiului — un proiect interbelic”, „Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?” (deschise la Palatul Suțu), „Frații Minovici — Pionierat medical și univers spiritual” (Muzeul Nicolae Minovici), „Obiecte preistorice din colecția Severeanu” sau „Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi” (Muzeul George Severeanu) oferă o nouă perspectivă culturală și introduc vizitatorul în secretele altor timpuri.
—Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spațiile exterioare alePalatului Suțu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeului Theodor Aman și Muzeului Nicolae Minovici începând de la ora 21,00 până aproape de miezul nopții. În plus, pasionații de istorie vor asista la evenimente de Reenactment cu Asociația Redescoperă Istoria în curtea Palatului Suțu (18,00 — 24,00).
—Casa Filipescu-Cesianu va găzdui în grădină, începând cu ora 20,00, un concert de jazz cu Viorica Pintilie, organizat în colaborare cu UCIMR. Se adaugă concertul de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei (ora 19,00) și, la ora 20,45, spectacolul „Anotimpuri” cu actorii Irina Movilă și Marius Bodochi, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (mansardă).
—La Muzeul ”Victor Babeș” se desfășoară, începând cu ora 19,00, concertul „Belles Chansons des Boulevards”, cu Dan Ardelean (pian) și Diana Tudor (soprană).
—Muzeul George Severeanu își întâmpină vizitatorii cu un concert de chitară cu Tudor Anghelescu (ora 19,30) și cu evenimentul „When Violin Meets Guitar” — Horia & Flores (ora 23,00).
—Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck găzduiește spectacolul „Nocturne”, cu actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (ora 22,30), apoi, la ora 00,30, un concert de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei.
—Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” își așteaptă vizitatorii la un concert cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet (ora 22,00).
—Muzeul ”Nicolae Minovici” îi întâmpină pe bucureșteni cu concertul „Clasici la Muzeu”, susținut începând cu ora 21,00 de Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas) — care apoi vor interpreta o „Noapte romantică” (ora 23,00).
* La Arhivele Naționale ale României va putea fi vizitată, în intervalul orar 20,00 — 02,30, expoziția documentară „Campaniile militare din 1917”.
* ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București îi invită pe bucureșteni, în intervalul 19,00 — 23,00, să „Descopere Aurora Boreală în România”. Publicul iubitor de natură, dar și de tehnologie se va bucura, pentru o noapte întreagă, de o experiență reală de vizionare a acestui fenomen rar, dar și de povești interesante sau informații și sfaturi utile din partea lui Alex Conu, fotograf de astronomie, dar și a invitaților săi.
* Muzeul Parfumului îi așteaptă pe bucureșteni cu o colecție privată, unicat în România, care reunește peste 6.000 de obiecte și accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanță mondială, dar și sticle autentice românești din diferite perioade.
* Opera Comică pentru Copii propune pentru Noaptea Muzeelor, în intervalul orar 20,00 — 01,00, o mini-expoziție a Muzeului Antipa, o expoziție de costume medievale, o cameră de jocuri pentru copii și tururi ghidate în Spatele Cortinei.
Lista celor 54 de muzee participante la Noaptea Muzeelor poate fi descărcată digital AICI
Organizatorii Nopții Muzeelor îi îndeamnă pe vizitatori să nu se înghesuie, să aștepte cu calm să viziteze spațiile expoziționale și să respecte întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment și îndrumările personalului care asigură ghidajul.
„Copiii trebuie supravegheați permanent. În cazul unor situații neprevăzute este cel mai bine dacă îți păstrezi calmul. Dacă de pildă apare problema unei pene de curent, poți folosi lanterna telefonului tău. În cazul în care sesizezi o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a altui eveniment deosebit în spațiile vizitate trebuie să anunți imediat personalul muzeului”, recomandă organizatorii.