Acasa Cultura-ReligieCultura Nobel 2013: Alice Munro despre cȃștigarea premiului pentru literaturǎ

Nobel 2013: Alice Munro despre cȃștigarea premiului pentru literaturǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia.

Nobel 2013: Alice Munro despre cȃștigarea premiului pentru literaturǎ (foto:independent.co.uk)

Alice Munro a declarat dupǎ obținerea acestei distincții că, deşi ştia că se afla printre candidaţii consideraţi favoriţi, nu a crezut niciodată că va putea să câştige prestigioasa distincţie. „Ştiam că mă număram printre favoriţi, dar nu am crezut niciodată că voi câştiga”, a declarat scriitoarea canadiană în vârstă de 82 de ani. „Sunt uluită şi foarte onorată. Sunt foarte bucuroasă că am câştigat acest premiu care îi va face fericiţi pe atât de mulţi canadieni”, a adăugat Alice Munro, într-un comunicat de presă publicat de editorul ei, Douglas Gibson și remis de mediafax.

„Mă bucur, totodată, pentru faptul că acest premiu va atrage şi mai mult atenţia asupra literaturii canadiene”, a adăugat scriitoarea, primul cetăţean canadian recompensat cu acest premiu literar şi cea de-a 13-a femeie în palmaresul Nobelului pentru literatură. Potrivit postului CBC, fiica ei a fost aceea care a trezit-o pe scriitoare în plină noapte, în provincia Columbia Britanică din vestul Canadie, pentru a-i da vestea cea bună.

Editorul ei, Douglas Gibson, s-a declarat la rândul său foarte bucuros pentru „această veste minunată pentru toţi: Canada a câştigat premiul Nobel pentru literatură„. „Oamenii mă întreabă dacă sunt surprins, dar nu, nu sunt surprins: ea merită acest premiu„, a adăugat el.

În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul său „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul”, potrivit Comitetului Nobel. Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

1 comentariu

IngerAlbastru 12-10-2013 - 01:20

Sint curioasa ce a scris asa de excitant femeia deja foarte avansata in varsta, despre „relationships between men and women” relatii intre barbati si femei” … in ziua de azi, oare ce a mai ramas ascuns sau nedezvaluit si adus la lumina zilei dintre doua fiinte umane de a meritat mare le premiu???

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult