Acasa Cultura-ReligieCultura O doamnă de 700 ani încă se ţine bine

O doamnă de 700 ani încă se ţine bine

scris de A.H.
4 afisari

O mumie de aproximativ 700 de ani, excelent conservată, a fost descoperită din întâmplare de muncitorii care lucrau la lărgirea unui drum în estul Chinei. Corpul se pare că aparţine unei femei de rang înalt din dinastia Ming, care a deţinut puterea în China în perioada 1368-1644, notează DailyMail.co.uk.

Mumie din dinastia Ming1

foto: Dailymail.co.uk

Mumia a fost descoperită în oraşul Taizhou, din provincia Jiangsu, alături de alte două sicrie de lemn, la doi metri adâncime de şoseaua la care se lucra. Trăsăturile femeii, din creşetetul capului până la picioare, s-a deteriorat foarte puţin.

Descoperirea a fost făcută de muncitori la sfârşitul lunii trecute şi imediat arheologii de la Muzeul din Taizhou au fost chemaţi să continue săpăturile, a precizat agenţia Xinhua.

Specialiştii au fost surprinşi de condiţia extrem de bună în care s-a păstrat pielea, părul, sprâncenele, genele şi faţa femeii, de parcă ar fi murit de curând.

Mumia, ce măsoară 1,5 metri înălţime, era scufundată în coşciug într-un lichid maroniu. Femeia poartă un costum tradiţional specific dinastiei Ming, iar pe mâna dreaptă are un inel cu piatră verde. În sicriu au mai fost gasite oase, obiecte de ceramica, scrieri vechi şi alte relicve.

În zonă au mai fost descoperite alte cinci mumii, prima în 1979, prezentată la deschiderea Muzeului din Taizhou.

Mumie din dinastia Ming2

foto: dailymail.co.uk

Directorul Muzeului, Wang Weiyin, a declarat pentru agenţia Xinhua că îmbrăcămintea mumiei este din mătase şi puţin bumbac. El a explicat că mătasea şi bumbacul sunt foarte greu de conservat şi a menţionat că tehnologia folosită la mumificarea acestei femei era utilizată doar în cazul personajelor de rang înalt.

Dinastia Ming, ai cărei reprezentanţi au construit Oraşul Interzis şi au refăcut parte din Marele Zid Chinezesc, a marcat o perioadă de excepţională înflorire economică şi culturală a Chinei.

4 comentarii

Aolica 07-03-2011 - 20:28

Bubusule, ia-o p-asta la ranga, ca tu esti cu mortii.
Da sa-i sugi dintii inainte, sa se umezeasca!

Aolica 07-03-2011 - 20:43

Huhule, mata n-are nici o vina ca te-a facut cu cainii de pe maidane, era beata si a dormit in sant, asa ca n-a stiut cu cine a ramas gravida

Aolica 08-03-2011 - 07:25

o fi terminat-o deacuma

ingrid 08-03-2011 - 11:15

Uite asa o sa fie gasit si Iliescu peste 5000 de ani.El n-o sa putrezeasca fiind deja bagat in rahat de 20 de ani.Este bine coservat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult