Acasa Cultura-ReligieCultura O simpatica MEDALIE romaneasca

O simpatica MEDALIE romaneasca

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Dupa prezentarea lor la festivalul de la Karlovy Vary, cele doua filme care reprezinta aici ceea ce e denumit generic in Occident ca brandul Noului Val romanesc, continua sa starneasca ecouri favorabile. Dan Fainaru, criticul prestigiosului “The Moving Pictures”, a apreciat MEDALIA DE ONOARE a lui Calin Peter Netzer ca pe un film “simpatic, foarte bine jucat de Victor Rebengiuc si de partenera sa, Camelia Zorlescu, despre suferinta unei intregi generatii”.


MEDALIA DE ONOARE ajunge in festivalul boemian cu o alta magulitoare recomandare. Renumita revista americana “Variety” este solicitata anual sa propuna selectiei la Karlovy Vary un numar de zece filme importante ale anului. In 2010, printre acestea s-a numarat si realizarea lui Netzer pe care, in revista “Festivalovy Dennik”, Ilena Frankova, il aprecia calduros in articolul sugestiv intitulat “Regizori in ascensiune”. In aceeasi zi, criticul american David d’Árcy recomanda AURORA tuturor celor ce n-o vazusera inca, iar doctorul in filmologie Jaromir Blajenowski o aprecia entuziast ca pe „un film mare care imbina transparenta realismului fenomenologic al banalitatilor cu misterul unui horror. In termeni hegelieni – continua analistul – as zice ca MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU a fost antiteza lui MARFA SI BANII, iar AURORA este sinteza amandurora, ceea ce il recomanda si drept cel mai bun film de pana acum al autorului roman”.Ambele filme isi incheie fericit cariera carlsbadiana a tandemului romanesc cu o proiectie speciala pentru profesionistii prezenti aici. 

Excelenta pentru Jude Law

 

Desi palmaresul stransei competitii care se disputa aici va fi cunoscut abia sambata (10 iulie), un prim premiu a si fost anuntat aseara. In aplauzele rasunatoare ale unei sali prine de fani, premiul de excelenta i-a fost acordat oaspetelui de onoare al festivalului ceh, actorului britanic si starului hollywoodian Jude Law (foto). Din pragul noului mileniu, cand atragea atentia in WILDE prin rolul amantului poetului, Alfred Douglas, si pana la nominalizarea la Oscar pe care i-a adus-o filmul lui Steven Spielberg A.I., actorul, astazi in varsta de 38 de ani, n-a incetat sa cresca si sa se afirme. Primind trofeul el a tinut sa invoce memoria lui Anthony Minghella care i-a fost nu numai regizor si prieten, dar si inepuizabila sursa de inspiratie. Dupa ce si-a evocat nostalgic trecutul, a destainuit si cateva dintre proiectele din viitorul apropiat. Dupa o incursiune in teatru, unde l-a interpretat pe Hamlet, s-a intors pe platouri unde lucreaza acum cu Martin Scorsese la filmul HUGO CABARET si cu Steven Spielberg la o comedie dramatica intitulata CONTAGION. Actorul s-a declarat mandru de noua distinctie care i-a incununat cariera si si-a marturisit empatia pentru festivalul care continua gloria spirituala a orasului Carlsbad.

 

0 comentariu

Viorica Ianc 07-06-2010 - 15:34

Nu ridica degetul…
Degetul aratator. Ca la gradinitza !

nik 08-06-2010 - 04:22

santem in criza tara schioapata si tu vrei referendum ai uitat atunci cu incercarea de a schimba presedintele cat a costat .voi pesedisti ar trebui sa va ascundeti undeva sa nu se mai auda de voi santeti o adunatura de jeguri politice crescuti de marele ilici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult