Acasa Cultura-ReligieCultura Oamenii zilei 10 aprilie – Pulitzer, Sharif, Doroftei

Oamenii zilei 10 aprilie – Pulitzer, Sharif, Doroftei

scris de Ziua Veche
14 afisari

Joseph Pulitzer (10 aprilie, 1847 in Mako, Ungaria – 29 octombrie, 1911 in Charleston, South Carolina) a fost un jurnalist si editor american de origine maghiara.


 

Pulitzer s-a nascut in anul 1847 intr-o familia instarita de evrei-maghiari, tatal se ocupa cu comertul de cereale, mama lui era o unguroaica de religie catolica, care provenea din regiunea Szegedului. Fratele lui mai tanar, Albert, s-a decis sa devina preot catolic. Dupa ce familia s-a mutat la Budapesta, Pulitzer va urma cursurile unei scoli private. La varsta de 17 ani a fost gasit inapt pentru serviciul militar in armata austriaca de a servi in legiunea straina. In cele din urma se inroleaza la Hamburg ca militar in armata SUA. Ajuns in 1864 in Boston va face parte din regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format in cea mai mare parte din germani, si va lupta de partea Statelor din Nord in Razboiul civil american. El vorbea foarte bine germana si franceza mai putin limba engleza. Dupa o serie de ocupatii de ocazie ca hamal, chelner, devine in anul 1867 cetatean american, in acel timp vorbea deja excelent limba engleza terminand studiile in drept.

In cautare de munca va ajunge in St. Louis, Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul in limba germana „Westliche Post“. In 1873, cand a plecat de la redactia ziarului, Pulitzer era deja editor si partener in proprietatea ziarului. In primavara anului 1871 se va casatori in biserica „Protestant Episcopal Church“ cu Kate Davis, o dama din societatea etablata din Washington. O perioada va fi corespondent la ziarul „New York Sun”, cumpara in 1878 cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“ si fuzioneaza in 1881 cu „Evening Post“ luand nastere ziarul „St. Louis Post-Dispatch“. In 1883 va cumpara ziarul „New York World“ care era in pragul falimentului si care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din tara, cu un tiraj de 600.000 de exemplare. In ziar apar articole senzationale, concepute briliant, reportaje despre coruptia regimului sau alte afaceri dubioase. Printr-o propaganda reusita, Pulitzer va obtine fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertatii. In lupta de concurenta, redactiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, il vor ataca in anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, in anul 1890, la varsta de 43 de ani, aproape orb. Totusi el va controla mai departe redactia ziarului, cu care comunca sub o forma codificata. In anul 1895 va apare tiparul colorat, prima imagine tiparita color va fi un baiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.

In anul 1895 „ William Randolph Hearst” cumpara ziarul „New York Morning Journal“ si va urma stilul mentorului sau Pulitzer de redactare a articolelor. Intre anii 1896 – 1898 a fost o campanie fara precedent intre jurnalelele „World“ a lui Pulitzer si „Journal“, tema fiind lupta de independenta a Cubei impotriva regimului colonial spaniol. In anii urmatori, Pulitzer se distanteaza de stilul de a redacta articole senzationale si necrutatoare, ceea ce ii va produce probleme financiare. In anul 1909, ziarul va dezvalui scandalul in legatura coruptia regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“. Pulitzer va fi acuzat pentru defaimare de Roosevelt si de financiarul J. P. Morgan. Procesul a fost castigat de Pulitzer.

In anul 1892 Pulitzer doneaza bani pentru fondarea unei scoli de jurnalistica, care n-a fost aprobata. De aceea a lasat el prin testament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei scoli „School of Journalism“ si unui premiu jurnalistic. Abia in anul 1912, la un an dupa moartea sa, a fost infiintata facultatea de jurnalistica „Columbia University” si, din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer.

Omar Sharif (nascut cu numele de Michel Demitri Chalhoub (n. 10 aprilie 1932, Alexandria, Egipt) este un actor egiptean. Sharif a debutat in filmul egiptean Cerul infernului (1953), semnat de regizorul Iusef Sahin; pelicula a fost remarcata in mai 1964, in cadrul Festivalului de la Cannes. Primul rol in limba engleza interpretat de Sharif a fost in productia pentru televiziune Lawrence al Arabiei (1962). Ulterior, actorul s-a stabilit la Hollywood, unde a mai jucat in Doctor Jivago (1965), Funny Girl (1968, film in care interpreteaza doua cantece).

Michel Demitri Chalhoub este copilul lui Joseph Chalhoub, negustor de lemn pretios si Claire Saada. Crescut in spiritul religiei catolice s-a convertit la Islam in 1955 pentru a se putea casatori cu actrita Faten Hamama. A facut scoala la Colegiul Englezesc Victoria din Alexandria unde a studiat matematica, fizica , franceza si alte cinci limbi straine pe care le vorbeste in mod current: araba , engleza , greaca , italiana si turca. Dupa ce a obtinut diploma in matematica si fizica a lucrat timp de cinci ani de zile in intreprinderea de lemn pretios a tatalui sau, inainte de a studia arta actoriei la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

In 1954, la 22 de ani, s-a reintors in Egipt si este descoperit de compatriotul sau cineastul Youssef Chahine, care-i face debutul in Sira Fi al-Wadi, sub numele de Omar El Sharif.

Omar El Sharif devine o mare stea de cinema fiind vedeta a 26 de filme egiptene. Se casatoreste cu Faten Hamama, cu care are un baiat Tarek, care si-a castigat si el popularitatea sa in lumea araba .Omar va divorta in 1968, si nu se va mai recasatori .

La 30 de ani, in 1962, a jucat rolul printului desertului Ali Ibn Kharish in primul sau film occidental si international – Lawrence al Arabiei. Acest rol ii va aduce o celebritate mondiala imediata, un Glob de aur pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar (in 1963) si o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar (1963).

Se muta impreuna cu fiul sau la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures, iar in 1965 “recidiveaza“ cu un success mondial in Doctor Jivago de David Lean, pentru care obtine un al doilea Glob de aur. Omar Sharif a jucat in mai mult de 60 de filme americane si franceze cu: Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand, Henri Verneuil…

Omar Sharif este unul dintre cei mai mari jucatori de bridge din lume. A scris o carte de bridge si de asemeni face comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare dintre care este de amintit in Franta: Le Figaro. A participat la un turneu international de bridge organizat de Lancia Team. In fiecare oras castigatorul primea o masina .Omar a castigat 24 .

Este de asemenea cunoscut pentru pasiunea sa pentru caii de rasa si pentru cursele hipice .Poate fi vazut adesea pe hipodromurile frantuzesti .Traieste de mai multi ani intr-un hotel parizian ce-l gazduieste in mod gratuit.

 

Leonard Dorin Doroftei (n. 10 aprilie 1970) este un fost pugilist roman, campion mondial WBA  la categoria semi-usoara (61,9 kg) intre 5 ianuarie 2002  si 24 octombrie 2003.

Nascut la Ploiesti, Leonard a inceput sa practice boxul la varsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiesti. Intre 1986 si 1988 a cucerit in fiecare an titlul national la juniori. Mai tarziu a obtinut cinci titluri nationale la seniori in 1992, 1993, 1994, 1996 si 1997. A castigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona in 1992 si la Atlanta in 1996. De asemenea, a fost campion mondial in 1995 si campion european in 1996 si 1997. Palmaresul sau la amatori este de 239 de victorii si 15 infrangeri.

In 1997, Doroftei a devenit boxer profesionist facand un contract cu clubul canadian Interbox. Pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-usoara a versiunii WBA, invingandu-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi. Pe 31 mai, la Bucuresti, Doroftei a luptat din nou impotriva lui Balbi si de data aceasta romanul s-a impus in mod clar.

Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma sa dispute un meci impotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat insa dupa ce romanul a depasit greutatea categoriei sale la cantarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA. Pe 25 Iulie 2004 a incercat cucerirea titlului WBC, dar a fost oprit de Arthuro Gatti in doua runde. In luna ianuarie a anului 2005 fostul campion mondial al versiunii WBA a debutat ca antrenor in cadrul lotului national de box coordonat de Francisc Vastag.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult