Acasa Cultura-ReligieCultura Oamenii zilei 12 aprilie – Montserrat Caballe, Roosevelt, Seneca

Oamenii zilei 12 aprilie – Montserrat Caballe, Roosevelt, Seneca

scris de Ziua Veche
43 afisari

 

Montserrat Caballe, numele intreg Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc (n. 12 aprilie 1933, Barcelona, Catalonia) este o faimoasa soprana, cantareata de opera spaniola, renumita pentru tehnica ei impecabila „bel canto”.


Primele lectii de canto le primeste la Conservatorio Superior di Liceo (cunoscut in Catalonia sub denumirea alintata de Liceu) din Barcelona sub indrumarea lui Napoleone Annavazzi, Eugenia Kemmeny si Conchita Badia, pe care il absolva in 1954 cu „Medalia de Aur”.

Dupa studii de perfectionare in Milano, debuteaza in 1965 in rolul lui Mimi din opera Boema de Puccini pe scena Teatrului de Opera din Basel, Elvetia. In anii 1959 – 1962 canta ca solista la Opera din Bremen, Germania. In 1962 intreprinde un turneu in Mexic in rolul lui Manon din opera cu acelasi nume de Massenet. In 1965, fara sa fi facut vreo proba, inlocuieste pe soprana Marilyn Horne, indisponibila din motive medicale, intr-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretand rolul titular din opera Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti.

Urmeaza o cariera stralucita, intinsa pe urmatoarele patru decenii, in cele mai importante roluri ale repertoriului de opera, incepand cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de Mozart si al Maresalei din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). In acelasi an este invitata la Metropolitan Opera din New York, unde debuteaza in rolul Margaretei din opera Faust de Gounod.

Montserat Caballe s-a remarcat nu numai ca o cantareata de clasa internationala in muzica de opera, oratorii si lied-uri, ea a fost aclamata si pentru interpretarea asa-zisei U-Music, aparand alaturi de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic „Queen” de muzica rock, cu care a inregistrat un album de discuri in 1988.

Montserrat Caballe este casatorita cu tenorul spaniol Bernabe Marti, fiica lor, Montserrat Marti, deasemeni cantareata, a aparut in mai multe concerte alaturi de mama sa. In calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballe desfasoara o activitate umanitara neobosita in sprijinul fundatiilor destinate ajutorarii copiilor din tarile subdezvoltate.

 

Lucius Annaeus Seneca (sau mai simplu Seneca sau Seneca cel Tanar) (ca. 4 i.Hr.– 12 aprilie 65 d.Hr.) a fost filosof istoric roman, preceptor al imparatului Nero, a ocupat si functii in administratia Imperiului Roman.

 

Seneca a vazut lumina zilei in ajunul secolului I al erei noastre, in cea mai romanizata regiune sudica a Hispaniei, provincia Baetica. Seneca este un andaluz sau, cum il numeste biograful sau roman, istoricul Eugen Cizek, un „corduban”. Orasul lui natal este Corduba, azi Cordoba, la apa Guadalquivirului.

Seneca a fost adus la Roma din frageda copilarie, sub ingrijirea devotata a unei admirabile matusi, sotia unui viitor guvernator al Egiptului. Ca tanar discipol, Seneca va admira mai multi dascali greci si latini. Cel mai pretuit dintre acesti „directori de constiinta” va fi stoicul Attalus. Arta cuvantului si talentul pedagogic ale lui Attalus vor fi recunoscute chiar si de severul conservator Seneca tatal, care nu-i iubea pe filosofi si acorda atentie mai ales retoricii.

Seneca-fiul se va atasa de ganditorii stoici care isi indreptau eforturile spre faurirea unei atitudini de demnitate, umanitate si curaj in fata greutatilor si suferintelor vietii. Scopul stoicilor era libertatea interioara, sufleteasca – scut impotriva nedreptatii si tiraniei.

In vremea imparatului Tiberiu, invatatul stoic Attalus, profesorul lui Seneca, este alungat din Roma. Aceasta masura de prigonire facea parte dintr-o campanie de intimidare si represiune impotriva „opozitiei stoice”. Reactia lui Seneca va fi decizia de a parasi Capitala. A plecat in Egipt, unde putea sa fie aparat de matusa sa si de sotul ei, guvernator al Egiptului. Va ramane acolo, la Alexandria, pana in anul 31 d.Hr.

Principalele sale scrieri etice sunt Scrisori morale, o utilizare timpurie a formei epistolare. A avut o cariera agitata, care a inclus si exilul in Corsica pentru adulter cu Iulia Livilla, nepoata imparatului Claudius. Intorcandu-se din exil, a fost preceptorul lui Nero. Acesta, devenind imparat, l-a implicat in conjuratia lui Pison si i-a poruncit sa-si ia viata. Seneca si-a taiat venele fara nici o tresarire. Din voluminoasa sa opera este de retinut morala sa apropiata de cea a stoicilor, dezvoltata in Questiones naturales. Se opune lui Cicero, pentru care viata sociala si datoria de cetatean se aflau pe primul loc. Intelepciunea consta in a-si cultiva vointa de a-si gasi fericirea in virtute, si nu in hazardul bogatiei materiale. Originalitatea lui Seneca sta in patrunderea cu care a surprins viciile si relele contemporanilor sai, sta in locul acordat milei si omeniei fata de sclavi, de gladiatori. Ideile sale au facut ca el sa fie consultat nu numai de filosofi, ci si de Parintii Bisericii si de moralistii crestini. Sinuciderea catre care a fost impins a oferit un model celebru de stoicism in actiune.

 

Franklin Delano Roosevelt (30 ianuarie 1882 – 12 aprilie 1945 ), a fost cel de-al treizeci si doilea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1933 – 1945).

Si-a inceput cariera politica odata cu alegerea sa in senatul din New York ca democrat in anul 1910. Apoi a ocupat functia de guvernator al New York-ului intre anii 1929 – 1933. Roosevelt si-a realizat reputatia ca un reformator progresiv, in traditia lui Theodore Roosevelt, varul sau, care a fost al 26-lea presedinte al SUA.

Prin decizia luata in decembrie 1941, de intrare in razboi a americanilor impotriva fortelor Axei, Roosevelt a contribuit decisiv la infrangerea Germaniei lui Hitler. Politica externa promovata de el si indreptata catre cooperare a pus bazele constituirii Organizatiei Natiunilor Unite la 26 iunie 1945.

Sursa: Wikipedia

0 comentariu

Fu Tac Io Sul 02-06-2010 - 13:37

E facuta pentru pppppppp….olitica! Chiar as putea spune ca e facuta in ciuda pppppppp…oliticii!

Viorica Ianc 02-06-2010 - 18:21

Emisiune sustinuta de Bill Cosby si tradusa in
germana !!!
Acum cativa ani am avut sentimente de condole-
antze pentru acesta actor urat. Cand un rus
rasist i-a inpuscat baiatul de 27 de ani !
Rasisti sunt si in familia mea.
Pont spune…si Roberta arata ( pareste).
Salarul sa mearga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult