Acasa Cultura-ReligieCultura Oamenii zilei – Jackie Chan, Henry Ford, William Godwin

Oamenii zilei – Jackie Chan, Henry Ford, William Godwin

scris de Ziua Veche
7 afisari

Jackie Chan s-a nascut pe 7 aprilie 1954 intr-o familie saraca din Hong Kong. „Atat de saraci eram ca aproape am fost vandut unui cuplu bogat britanic”, spunea Jackie. La inceputul anilor ’60 Jackie Chan a inceput sa urmeze cursurile scolii de opera din Hong Kong, unde s-a initiat in tainele muzicii, ale dansului si ale artelor martiale. Cativa ani mai tarziu un cineast i-a oferit un rol de cascador in filmul sau, iar micul interpret s-a indragostit de cinematografie si si-a promis ca-si va face un nume in acest domeniu. Talentul sau, dar si entuziasmul i-au adus roluri din ce in ce mai consistente, moartea lui Bruce Lee facand evidenta necesitatea gasirii unei noi legende a artelor martiale pe marele ecran.


 

 

 

 

{youtube}cI1AwZN4ZYg{/youtube}

Jackie Chan, despre care se spune ca este inamicul numarul unu al companiilor de asigurari, isi realizeaza singur cascadoriile, multe dintre filmele sale prezentand la final amuzante montaje cu gafele si rateurile facute de actor in timpul filmarilor. A jucat in peste 100 de filme, a regizat 13 si a facut scenariul la 5 pelicule, dintre care amintim : Read Lips (1973), Young Tiger (1973), Hand of Death (1975), Shaolin Wooden Men (1976), The Fearless Hyena (1979), The Fearless Hyena (1979), Spiritual Kung Fu (1978), The Magnificent Bodyguards (1978), Drunken Master (1979), The Young Master (1980), Dragon Lord (1982), Project A (1983), The Protector (1985), Project A II (1987), Crime Story (1993),a Drunken Master (1979),a Mr. Nice Guy (1997), Rush Hour (1998), Rush Hour 2 (2001) si The Accidental Spy (2002).

 

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a intemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a productiei industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

Henry Ford s-a nascut pe data de 30 iulie 1863, in districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranti irlandezi, Mary si William Ford, care s-au stabilit la o ferma in Dearborn, isi ajuta tatal cu gospodaria si urma scoala intr-o cladire cu o singura clasa. Cu toate acestea, Ford nu a fost atras nici de scoala, nici de viata de la ferma si, la varsta de 16 ani, a plecat la Detroit pentru a-si gasi o slujba.

S-a angajat ucenic la un atelier auto, unde a invatat totul despre motorul cu ardere interna. Dupa cativa ani in care a invatat aceasta meserie, Ford s-a intors la ferma, la familia sa, si a lucrat part-time pentru Westinghouse Engine Company. Ford si-a deschis propriul atelier auto la ferma sa si a inceput sa repare motoare si masini. In aceasta perioada, Ford s-a indragostit de Clara Bryant, cu care s-a casatorit in 1888. In 1890 a lucrat ca mecanic si inginer la Edison Company. Ford va continua sa lucreze in timpul sau liber, iar in 1896 va finaliza primul sau automobil. Renuntand la Edison Company in 1899 el va deschide Detroit Automobile Company.

 

Un dezacord cu asociatii l-a facut pe Ford sa organizeze in 1903 o companie Ford Motor Company in parteneriat cu Alexander Malcomson, James Couzens, si fratii Dodge. In 1907 el va cumpara stocurile asociatilor sai, astfel ca familia Ford va ramane la puterea companiei. Timp de 19 ani a vandut numai un singur fel de masina: cunoscutul Model T. Dar intr-un numar impresionant: 15.500.000, jumatate din productia mondiala. Linia sa de asamblare, de-a dreptul revolutionara, i-a permis sa vanda masinile la un pret la care putea sa aiba acces o familie americana cu venituri medii. Celebrul constructor de automobile a reusit performanta de a dubla salariile muncitorilor simultan cu reducerea orelor de lucru. Ceea ce pana atunci era doar o jucarie pentru capriciile celor bogati a devenit, gratie lui Henry Ford, o necesitate a vietii cotidiene, fericind lumea cu autostrazi, statii de benzina si ambuteiaje. Prin diferite optimizari, in special la linia de ansamblare, prin realizare unor standarde pentru masini, Ford a reusit sa o ia inaintea celorlalti competitori cu o masina ieftina, standardizata.

 

Acum 174 ani murea William Godwin, jurnalist, filosof politic si prozator englez.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult