Acasa Cultura-ReligieCultura Ochii Mona Lisei, adevăratul Cod al lui Da Vinci!

Ochii Mona Lisei, adevăratul Cod al lui Da Vinci!

scris de Lavinia Mantea
4 afisari

O serie de cifre, litere şi alte simboluri au fost descoperite recent de cercetătorii italieni în pupilele Mona Lisei, misterioasa femeie care apare în celebrul tablou pictat de Leonardo Da Vinci, informează dailymail.co.uk.

Descoperirea a fost făcută duminică, când experţii italieni în artă au dorit să analizeze din nou, misterioasa capodoperă a Renaşterii Italiene.

Ascunse în stratul întunecat de vopsea din pupilele Mona Lisei, Leonardo Da Vinci a pictat câteva litere, cifre şi simboluri, toate fiind realizate la o scară foarte mică. Simbolurile pot fi văzute însă cu ajutorul microscopului.

Silviano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional al Patrimoniului Cultural din Italia, cel care a descoperit simbolurile, a declarat: “Simbolurile nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă cu ajutorul unei lupe sau al unui microscop ele pot fi văzute cât se poate de clar”.

“În ochiul drept apar literele L şi V, care ar putea fi iniţialele numelui său – Leonardo Da Vinci, iar în ochiul stâng apar alte simboluri, însă acestea nu sunt la fel de clare. Par să fie literele C şi E sau doar litera B. În fundal poate fi văzut numărul 72 sau poate că este vorba de litera L urmată de cifra 2. Trebuie să ne reamintim faptul că acest tablou are aproape 500 de ani şi nu mai este la fel de clar ca atunci când a fost pictat. În urma investigaţiilor preliminare, suntem foarte siguri că nu este vorba de o greşeală, iar aceste simboluri au fost desenate acolo chiar de către artist”, a declarat expertul italian.

Cercetările au fost iniţiate după ce un alt expert italian a descoperit într-un magazin de antichităţi o carte foarte veche în care se vorbeşte despre simbolurile ascunse de Da Vinci în pupilele Mona Lisei.

“Da Vinci a acordat o importanţă deosebită tabloului ‘Mona Lisa’ şi ştim că în ultimii săi ani de viaţă obişnuia să ia pictura cu el peste tot unde mergea. Mai ştim că Da Vinci era pasionat de ezoterie şi ascundea adeseori simboluri în operele sale cu scopul de a transmite anumite mesaje”, a mai declarat Vinceti.

Silviano Vinceti face parte dintr-o asociaţie culturală ce a solicitat autorităţilor italiene permisiunea de a exhuma rămăşiţele părinteşti ale lui Leonard Da Vinci, care a fost înmormântat în Franţa, în castelul Amboise de pe Valea Loarei.

Specialiştii italieni doresc să analizeze craniul artistului pentru a recreea, cu ajutorul graficii computerizate tridimensionale, faţa maestrului renascentist şi să verifice astfel dacă Mona Lisa – un tablou aflat în proprietatea statului francez şi expus la muzeul Luvru din Paris – este, de fapt, un autoportret al lui Da Vinci, aşa cum consideră mulţi istorici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult