Acasa Cultura-ReligieCultura Oficial am terminat-o, dar mai avem totusi sanse la premii

Oficial am terminat-o, dar mai avem totusi sanse la premii

scris de Ziua Veche
4 afisari

Cu proiectiile din aceste zile ale AUTOBIOGRAFIEI LUI NICOLAE CEAUSESCU, evenimentele romanesti de aici au luat sfarsit. Dar, remarcam cu bucurie, ca ecoul lor continua. Primul si singurul din presa franceza care a reactionat pana la ora la care transmit aceste randuri la filmul lui Andrei Ujica a fost “Le Figaro”, care publica, azi, un comentariu, la pagina intai, semnat de Maurin Picard si intitulat “Cu trecerea anilor Ceausescu si-a pierdut vocea” (referire la faptul ca filmul abunda in secvente fara sunet). Dar mai exista si in corpul ziarului un alt articol de Jean-Luc Wachtahausen sub titlul “Ascensiunea si prabusirea tovarasului Ceausescu” .


 

 

Aplicat si riguros ca un arhivist, apreciaza comentatorul francez, Andrei Ujica produce un fel de poveste fara cuvinte, lipsita de orice comentariu” intr-o “marturie distantata si rece a vietii conducatorului. Descoperind azi acele imagini, sloganuri, supusenia multimii, ai impresia ca vezi mereu acelasi film prost. Dar cosmarul de ieri a virat spre pavilionul curiozitatilor care mai provoaca fiori”.

Curios este, totusi, ca acelasi prestigios organ de presa da cea mai joasa nota filmului, in topul valoric publicat azi in cotidianul “Le Film Francais”.

In schimb, de peste Ocean ne vine cu elogii renumita revista americana a profesionistilor de filmVariety. Justin Chad, unul dintre cei mai cunoscuti semnatari ai acestei biblii a cinefililor de circulatie globala, care scrie, tot azi, ca cele doua filme romanesti, de Radu Muntean si Cristi Puiu din sectiunea Un Certain Regard meritau in competitia oficiala mai mult decat altele sa fie plasate acolo. “Sa nu se mai mire atunci lumea de impresia ca sectiunea Un Certain Regard a fost mai valoroasa decat cea oficiala…!

Un alt mod de a elogia filmele noastre a reflectat in aceste zile interesul crescand al directorilor si selectionerilor de programe din toata lumea, care doresc sa si le asigure pentru repertoriul lor viitor. Printre cartile de vizita lasate la standul comercial romanesc, am notat pe directorul Festivalului del Rio V.L. Birkbeck, pe Mark Peranson de la Locarno, pe Liszka Tamas de la Viennale, pe reprezentanti ai Festivalului de film din Delhi si as mai putea cita inca multe nume si destinatii, vraful de destinatii posibile, unde filmele noastre sunt dorite, fiind din cale afara de voluminos.

Si am fi nedrepti daca n-am inregistra potentialul artistic romanesc prezent in productiile altor tari. Astfel, in ultimele doua zile am intalnit pe genericul filmului ucrainean de Serghei Loznita, MY JOY, numele romanului Oleg Mutu, ca director de imagine (o imagine deosebit de elaborata, fara a fi si cautata), si pe actorul Vlad Ivanov, care incheie acelasi film printr-o creatie surprinzatoare si stralucita, comparabila cu tot ce a facut in filmele noului nostru val. Italianul Daniele Luchetti i-a distribuit si el, in LA NOSTRA VITA, pe debutantul Marius Ignat si pe actrita Alina Madalina Berzunteanu, cunoscuta publicului nostru din serialul protevist VINE POLITIA. Cum ambele filme concureaza in selectia oficiala, iata inca doua sanse pentru care ne putem permite sa palpitam…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult