Acasa Cultura-ReligieCultura Olavo de Carvalho despre falsa opoziţie dintre comunism şi nazism

Olavo de Carvalho despre falsa opoziţie dintre comunism şi nazism

scris de Ziua Veche
7 afisari

Nici un comunist nu are dreptul să facă nazist pe nimeni pentru că nazismul niciodată nu ar fi ajuns să fie un pericol pentru umanitate dacă nu ar fi existat ajutorul și stimulii oferiți de Uniunea Sovietică.

Germania a ajuns să aibă o armată capabilă de a intimida o lume întreagă nu doar pentru că Uniunea Sovietică i-a dat arme în secret, ci și pentru că a creat un teritoriu pe teritoriul Rusiei unde armata germană se putea antrena. Nazismul ca forță istorică, importantă la nivel mondial, nu ar fi ajuns niciodată să existe fără asta. Răspunsul [dat unui comunist care te acuză de nazism n.t.] este “Nazist ești tu, voi sînteți vinovați de tot.” Acesta ar fi răspunsul educat, dar trebuie să refuzi această explicație, atunci cînd un individ rău intenționat încearcă să te vopsească drept fascist sau nazist.

În al doilea rînd, ei ignoră diferența dintre fascism și nazism, iar ca să îți faci o idee de această diferență, în ziua în care Hitler a fost ales, singurul guvernant european, șef de stat european, care i-a telefonat pe toți ceilalți, inclusiv pe Papă, spunînd: “Ce facem acum că ajuns la putere acest nebun. Trebuie să facem ceva, trebuie să facem ceva să îl dăm jos de acolo”… Știți cine era acest șef de stat? Benito Mussolini. Iar pentru că nimeni nu a răspuns, nimeni nu a vrut să facă nimic, Mussolini a ajuns la concluzia că Hitler era mai puternic și era mai prudent să se alieze cu el, decît cu toți acei lași. Adică, toți guvernanții democrați ai Europei l-au aruncat pe Benito Mussolini în brațele lui Hitler. Ei sînt vinovați de acest lucru, la fel de vinovați ca și Benito Mussolini.

În al treilea rînd, nu putem uita că fascismul și nazismul sînt capitole interne ale istoriei mentalității revoluționare. Amintiți-vă de conferința unde eu am definit revoluția ca pe un proiect de schimbare radicală al societății ce trebuie realizat prin concentrarea puterii.

Nazismul și fascismul sînt în mod evident regimuri revoluționare, de aici relația ambiguă pe care acestea au avut-o mereu cu comuniștii, uneori colabirînd unii cu alții, alteori colaborînd pentru a omorî terți, cum este normal în interiorul mișcării revoluționare. Mișcarea revoluționară trăiește din diviziunile și conflictele sale interne. Cine a omorît mai mulți comuniști decît Stalin și Mao Zedong? Ei au fost cei mai mari asasini de comuniști. De aceea este o mare naivitate să crezi că Stînga Revoluționară e slabă pentru că este divizată deoarece diviziunea internă, conflictul intern sunt elemente esențiale pentru creșterea mișcării revoluționare.

Dacă toată mișcarea revoluționară ar fi fost coerentă, ar trebui să dea socoteală pentru faptele sale. Ea trebuie să se mențină într-o stare de confuzie permanentă pentru a evita confruntarea cu oroarea faptelor sale și ca să aibă mereu un număr de țapi ispășitori interni prin care întreaga mișcare să se poată purifica.

Toată această dominație pe care acești oameni au avut-o asupra unor conservatori, liberali etc, este nu doar rezultatul lașității, dar și al ignoranței din lipsa de pregătire. Cel puțin, de ce trebui să acceptăm ca toate să se definească în termenii inamicului, în loc să impunem noi definițiile noastre? De exemplu, de ce “fascist” trebuie să fie o insultă mai gravă decît “comunist”? Dacă însumezi victimele tuturor regimurilor fasciste din lume, nu ajungi nici la 5% din numărul victimelor comunismului, iar dacă incluzi acolo și victimele nazismului, nu ajungi nici la un sfert din victimele comunismului.

Vezi aici cine este marele gânditor brazilian Olavo de Carvalho

22 comentarii

YAAKOV 14-07-2011 - 16:02

Problema este cu ai cui bani au ajuns aceste regimuri la putere, ca domnul asta nu ma lamuri deloc.

costin a. 14-07-2011 - 18:30

problema nu e cu ai cui a bani au ajuns la putere. Comunistii au ajuns la putere cu banii lui Stalin, Yakoov, pt ca dupa cum stii Stalin era spargator de banci inainte sa „salveze lumea de nazisti”.

Pady 14-07-2011 - 20:17

Sper ca glumesti! In acest caz, afirmatia dumitale ar fi o gluma buna. Comunistii rusi au primit inca din anul 1915 un sprijin substantial, in valoarea de 1 milion de marci-aur, din partea guvernului Germaniei. Ulterior, pana la inceputul anului 1918, comunistii rusi au fost sustinuti de Bankhaus Warburg, din Hamburg, banii fiind virati bolsevicilor prin intermediul lui Jakob Hanecki Fürstenberg, asa numitul „Geldbeschaffer” a lui Lenin.

Ciu Huhu 15-07-2011 - 18:25

Dar ajutorul cel mai mare a Revolutiei evreiesti (”bolsevice”) din 1917 a venit de la bancheri evrei din New York, ei mai importanti conducatori ai acestei revolutii au fost evrei!

Arhimede 14-07-2011 - 18:32

Ambele regimuri au fluturat steagul roşu…

Uitându-ne iînapoi în România, putem compara pe evreul Nicolschi,
criminalul comunist, cu Heydrich, criminalul nazist.

YAAKOV 14-07-2011 - 18:54

Nicolschi a luat si pensie nesimtita dupa ’89, ceea ce dovedeste ca fortele care au dat jos comunismul sunt tot acelea care l-au adus.

costin a. 14-07-2011 - 19:07

„evreul Nicolschi” era in primul rind un comunist, iar in al doilea rind un om care si-a renegat evreitatea.

Ereticul 14-07-2011 - 19:21

Aiurea. Ca-l reneaga ovreii zilelor noastre e adevarat, dar el nu s-a dezis niciodata de rasa lui.

costin a. 14-07-2011 - 19:24

tu poti sa te dezici de rasa ta? :)) poti pretinde ca esti chinez, dar rasa nu se schimba. nu e vorba de rasa, ci de cultura.

oricum, despre ce spune Olavo ce parere ai? Discutia ar fi trebuit sa fie despre socialism si formele pe care le-a luat in comunism si nazism, nu despre evrei.

Ereticul 15-07-2011 - 16:00

Parerea mea despre Olavo: are dreptate si scrie bine. cat despre cum ar fi trebuit sa fie discutia, formele socialismului atat in comunism cat si in national-socialism sunt legate indisolubil de ovrei – in comunism regulile jocului le-au facut ei (ovreii), iar in replica National-Socialismul a cautat sa-i excluda (tot pe ovrei) din viata politica, economica si culturala. Pe buna dreptate, zic eu …

Ereticul 15-07-2011 - 16:05

@ costin a: „nu e vorba de rasa, ci de cultura.”
Nu e vorba de cultura, ci de mentalitate. O mentalitate (a tuturor ovreilor, indiferent de epoca sau regiunea in care au trait) descrisa perfect de Fuhrer in Mein Kampf si in Testamentul Sau politic.

Pribeagul 15-07-2011 - 18:23

Cite rase exista?

…alba, neagra, galbena, tuciurie (arabii)… ?

Poti sa-ti schimbi tara, nationalitatea, religia, poti cunoaste diferite culturi, dar cu rasa ramaii. Consider.

Mi se par impresionante formularile:

„În al treilea rînd, nu putem uita că fascismul și nazismul sînt capitole interne ale istoriei mentalității revoluționare. Amintiți-vă de conferința unde eu am definit revoluția ca pe un proiect de schimbare radicală al societății ce trebuie realizat prin concentrarea puterii.

Nazismul și fascismul sînt în mod evident regimuri revoluționare, de aici relația ambiguă pe care acestea au avut-o mereu cu comuniștii, uneori colabirînd unii cu alții, alteori colaborînd pentru a omorî terți, cum este normal în interiorul mișcării revoluționare. Mișcarea revoluționară trăiește din diviziunile și conflictele sale interne… Ei au fost cei mai mari asasini de comuniști. De aceea este o mare naivitate să crezi că Stînga Revoluționară e slabă pentru că este divizată deoarece diviziunea internă, conflictul intern sunt elemente esențiale pentru creșterea mișcării revoluționare.”

Revolutie, contrarevolutie, progres, involutie…

Personal consider ca atunci cind vorbim de revolutie vorbim despre ceva progresist, de cunoasterea si aplicarea in viata a ceva nou, benefic comunitatii, omenirii…

CZC 14-07-2011 - 20:14

Ambele ideologii, comunismul şi nazismul, îşi au originea în Germania. Lenin a ajuns la putere cu ajutorul serviciilor secrete germane. Germania a dorit distrugerea Rusiei ţariste şi a reuşit cu ajutorul lui Lenin.

Ciu Huhu 14-07-2011 - 20:53

A reusit nu cu ajutorul paiatei evreiesti Lenin, a reusit cu ajutorul evreimii din toata lumea

CZC 14-07-2011 - 22:13

Corect, doar că Lenin a fost „vârful de lance”.

jan dinu 15-07-2011 - 00:08

Ce geloshi sunt – GOYMII- ca evreii
au creat ,creaza ,vor crea filozofii ,ideologii
regimuri pe tot pamintul cunoscind la perfectie
arta stapinirii prin capacitatea lor ca entitate superioara
ajutati shi recunoscuti de – BIBLIE- ca – popor ales- ,
ramas superior …deasupra tuturor ..cu vointza lor de putere !
JD-USA

urbos 15-07-2011 - 03:05

Cu sobolanii si ca sobolanii ai sa mori.

jan dinu 15-07-2011 - 03:50

Am dat shi EU pe shest …credeam ca dormi …
poate ca insomnia te tzine treaz shi te chinuie
…— realitatea — care te inconjoara ..-:)))
JD-USA

urbos 15-07-2011 - 04:05

Razi tu razi vierme, dar nu-i rasu tau.

costin a. 15-07-2011 - 13:50

firul asta de comentarii s-a transformat intr-o cloaca in care se vorbeste nu despre subiectul articolului ci despre obsesiile unuia si altuia.

Parpangh(El) marele gânditor brazilian Olavo 15-07-2011 - 14:01

Cand esti la circa 23000 km. de Ioropa poti emite filozofii derekt celeste. Au trecut aproape 100 de ani de la evenimentele care au generat ciumele maro si rosii, si uite cum pitecantropi de pe bloguri in 2011 emit aberatii in zone nici pina in prezent complect elucidate, iar nea J’Dinu din amherlocia excita sobolanimea semidocta de factura u’RRa Boss-ului! (Ch. Darwin a ratat ocazia cunoasterii unora de pe acilea, caci putea emite Teoria contraevolutionismului)…

costin a. 15-07-2011 - 18:02

Olavo este condamnat la moarte de gherilele marxiste sud americane, a petrecut o perioada de timp in Romania pe cind era urmarit de ele… asta vorbind de „filosofii celeste”. In resti, decodeaza singur ce ai vrut sa spui :))

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult