Principele Nicolae, la inaugurarea statuii Reginei Maria | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Oradea. Principele Nicolae, la inaugurarea statuii Reginei Maria

Oradea. Principele Nicolae, la inaugurarea statuii Reginei Maria

scris de M.A.
17 afisari

Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai I, şi principele Radu au inaugurat, vineri, la Oradea, statuia reginei Maria, ridicată în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand.

Oradea. Principele Nicolae la inaugurarea statuii Reginei Maria

Oradea. Principele Nicolae (dreapta), la inaugurarea statuii Reginei Maria (foto: Oradea.ro)

Statuia o înfăţişează pe Regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal. Monumentul înalt de 2,6 metri este realizat în bronz, a costat 187.000 lei şi este amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Baschioi şi decorat cu două brâuri sculptate. Postamentul are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul „Maria Regina României, 1875-1938″, respectiv cu stema Oradiei alăturată textului „În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919″, transmite Agerpres. După momentul dezvelirii statuii în acordurile imnului regal, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a citit pasaje emoţionante din testamentul reginei Maria, ‘Ţării Mele şi Poporului Meu’ şi a mulţumit sculptorului Dumitru Paina, pentru lucrarea ce înseamnă ‘exemplu pentru multe generaţii, a ceea ce înseamnă onoare, onestitate şi interes naţional’.

În cadrul unei expoziţii deschise în foaierul Teatrului orădean timp de două zile, va fi expusă coroana cu care a fost încoronată Regina Maria la Alba Iulia. Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, cel prin grija căruia a fost adusă la Oradea coroana amintită, a evocat, în cuvântul său, viaţa de excepţie a reginei, considerând-o una dintre acele personalităţi care au făcut atât de multe în cursul vieţii pentru ţara lor, „de la a descoperi frumuseţea tradiţiilor noastre culturale, până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul naţional în momente de mare răscruce.”

‘Astăzi se face şi un mare act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia Reginei Maria revine aproape în locul în care a fost ridicată în urmă cu 62 de ani. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai ei, îl aduc acestei doamne minunate care şi-a depăşit cu mult epoca, având în vedere cât a fost de înzestrată, de modernă, de deschisă spre a câştiga şi pune la locul de cinste femeile în societate,’ a spus directorul Muzeului naţional de istorie.

1 comentariu

Viorica Ianc 13-10-2012 - 06:41

Si care ii stema Oradiei ? Si la sfarsit de articol am aflat ca statuia are 62 de
ani si a mai costat inca 187.000 de lei. Si de ce closca aia trimisa la rusi…s-a
pierdut ?
Totusi!!! Respect pentru Regina Maria, Pentru ceeace a putut face pentru Noi!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult