Acasa Cultura-ReligieCultura Ortodocsii si catolicii sarbatoresc impreuna Bunavestire

Ortodocsii si catolicii sarbatoresc impreuna Bunavestire

scris de Ziua Veche
10 afisari

Bunavestire este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Atat crestinii ortodocsi, cat si cei catolici vor sarbatori, joi, Bunavestire. De asemenea, sarbatoarea Floriilor si cea de Paste vor fi praznuite, anul acesta, de Biserica Ortodoxa si cea Catolica in aceleasi zile.

 

Bunavestire (sau Blagovestenia, cum se mai numeste in popor) e o sarbatoare cu data fixa (25 martie), de la care incepe sa curga perioada de noua luni – pana la Craciun – cat Maria L-a purtat in pantece pe Iisus. Fecioara din Nazaret, crescuta in Templu pana la 15 ani si apoi data in tutela dreptului Iosif (caci parintii ei murisera intre timp), a fost aleasa de Dumnezeu si a primit instiintare prin Arhanghelul Gavriil: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei… Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema…” (Luca 1, 28-32). Iar Fecioara, cutremurandu-se in sufletul ei, s-a smerit voii lui Dumnezeu, zicand: „Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau!” (Luca 1, 38). Si Arhanghelul l-a vestit in vis si pe Iosif (tutorele si logodnicul Mariei, care nu se atinsese de ea, ci o avea doar in grija) de zamislirea si nasterea cea minunata: „Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant…” (Matei 1, 20).

 

Bunavestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Bunavestire s-a sarbatorit la 18 decembrie. Potrivit siteului crestinortodox.ro, parintele profesor Ene Braniste sustine ca sarbatoarea a fost introdusa la Roma de Papa Leon al II lea (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Dom­nului; dar va­riatia datei ei a durat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica de atunci. Numai la armeni Bunavestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie).

In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a sec. al V- lea. Bunavestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

Bunavestire sau Ziua Cucului

Bunavestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce Ziua Cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii. Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”. Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica. De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Bunavestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Bunavestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Bunavestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

0 comentariu

Parpanghel 01-06-2010 - 15:17

Micul monstru corsican a emis o predictie in urma cu peste 3 secole. Orice OSTEAN poarta in ranita un baston de maresal. SA adeverit si in cazul de fata, cind un ….chelner de la CAP AURORA a ajuns plotonier de INTENDENTA si datorita CAPACITATILOR EVIDENT, …general cu 4 stele in 20j de ani. MARESAL sa mai fie!

ioan 01-06-2010 - 17:43

Dar proiectul de lege aprobat de guvern duminica trecuta, de trecere a pensiilor militare la L-19 si recalcualrea acestor pensii, nu inseamna de fapt reducerea masiva a acestor pensii militare in totalitatea lor?
Cum ati votat in sedinta de guvern domnule ministru si cum veti vota la asumarea raspunderii? Practic domnilor guvernanti prin aceste manipulari ne omorati inainte de termen! Probabil asta doriti!

Liviu 02-06-2010 - 00:03

Gabi asta nu are minte deloc !!! De fapt cred ca are mintea plecata rau de tot cu sorcova … „Obiectivul” lui ar trebui sa fie un sanatoriu ! Iar „angajamentele” lui ar trebui sa fie luarea medicamentatiei la timpul si in dozele stabilite de profesionistii adevarati !!!

Cat priveste minciuna asta se pare ca i se trage de la „chelnereala” …

NICO 07-06-2010 - 09:55

Pentru numele lui… 3000 brut sau net?
Sau specialistii nostri in conducerea economiei nu s-au prins ca este diferenta intre brut si net ca sa anunte si asta?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS