Acasa Cultura-ReligieCultura Oscar 2017: „Toni Erdmann”, produs de Ada Solomon, nominalizat la categoria „cel mai bun film străin”

Oscar 2017: „Toni Erdmann”, produs de Ada Solomon, nominalizat la categoria „cel mai bun film străin”

scris de L.M.
9 afisari

Lungmetrajul „Toni Erdmann”, filmul regizoarei Maren Ade şi produs de Ada Solomon Hi Film-România, a fost nominalizat la categoria „cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2017.

Toni Erdmann oscar 2017Lungmetrajul „Toni Erdmann” tratează tema obsedantă a momentului, ruptura drastică între generaţii. Tatăl parcurge distanţa între Germania în România doar pentru a echilibra viaţa fără sens a fiicei sale. Cum se spune, face totul pentru ea. Discret sau intruziv, o urmăreşte pas cu pas în viaţa sa corporatistă din România. Drog, eşec sentimental, tranzacţii eşuate, partyuri trăznite, toate îl au drept martor „din umbră” pe tatăl care îi spune fetei sale că viaţa merită trăită şi trebuie trăită altfel.

Toni Erdmann” spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, în permanenţă prinsă cu jobul ei. Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră sobră, lucrează la un proiect important pe o funcţie de strateg corporatist în Bucureşti. „Schimbarea” geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-şi enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înţepături la adresa vieţii ei marcate de rutină, şedinţe lungi, baruri de hotel şi rapoarte de performanţă sunt şi mai rele.

Tatăl şi fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania. Aici îşi face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul cu vorbă dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată şi o proteză dentară şi mai ciudată, Toni dă buzna în viaţa profesională a lui Ines şi se dă drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneţ şi lipsit de reţineri, dar Ines îi ţine piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-şi dea seama că tatăl ei cel excentric merită poate, totuşi, un loc în viaţa ei.

Musicalul romantic „La La Land” a fost nominalizat marți la nu mai puțin de 14 premii Oscar, performanță la care au ajuns în istoria filmului doar două producții – „Titanic” (1997) și „All About Eve” (1950) -, relatează DPA.

Potrivit DPA, numai două filme au obținut 14 nominalizări în istoria Oscarurilor, „Titanic” (1997) și „All About Eve” (1950). La Globurile de Aur, care au fost decernate la 8 ianuarie, „La La Land” a obținut un număr record de șapte premii, din tot atâtea nominalizări.

„La La Land” va concura cu alte opt filme la categoria cel mai bun film: „Arrival”, „Fences”, „Hacksaw Ridge”, „Hell or High Water”, „Hidden Figures”, „Lion”, „Manchester by the Sea” și „Moonlight”.

La categoria cel mai bun actor sunt nominalizați Casey Affleck („Manchester by the Sea”), Denzel Washington („Fences”), Ryan Gosling („La La Land”), Viggo Mortensen („Captain Fantastic”) și Andrew Garfield („Hacksaw Ridge”).

La categoria cea mai bună actriță au primit nominalizări Isabelle Huppert („Elle”), Ruth Negga („Loving”), Natalie Portman („Jackie”), Emma Stone („La La Land”) și Meryl Streep („Florence Foster Jenkins”), pentru care este cea de a 20-a nominalizare la un premiu Oscar.

Cinci filme au fost selecționate de pe o listă scurtă de nouă pentru a concura la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Este vorba despre producția germană „Toni Erdmann”, filmul franco-iranian „The Salesman”, „A Man Called Ove” (Suedia), „Land of Mine” (Danemarca) și „Tanna” (Australia).

În topul nominalizărilor urmează „Arrival”, cu Amy Adams, și „Moonlight”, o dramă privind viața unui tânăr homosexual de culoare, cu câte opt nominalizări fiecare.

După doi ani de polemică privind lipsa diversității etnice la selecția pentru Oscaruri, Academia a nominalizat de această dată mai multe filme în care apar actori de culoare, precum „Fences”, cu Denzel Washington și Viola Davis (nominalizată pentru cel mai bun rol secundar feminin) și „Moonlight”, cu Mahershala Ali și Naomie Harris, nominalizați la cel mai bun rol secundar masculin și respectiv cel feminin.

Octavia Spencer, care a mai câștigat un premiu Oscar în 2012, a fost nominalizată și ea la categoria cea mai bună actriță în rol secundar pentru „Hidden Figures”, despre aventura femeilor afro-americane din domeniul științific în cucerirea spațiului.

De asemenea, Dev Patel, actor cu origini indiene, este nominalizat pentru rolul din „Lion”, o producție despre un copil indian adoptat de un cuplu australian care pleacă în căutarea familiei sale biologice.

Cea de-a 89 ceremonie a Premiilor Oscar va fi prezentată într-o emisiune televizată de la 26 februarie, a cărui gazdă va fi comedianul Jimmy Kimmel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult