Acasa Cultura-ReligieCultura Oscarul romanesc in direct la TVR

Oscarul romanesc in direct la TVR

scris de Ziua Veche
29 afisari

 

A patra editie a celui mai important eveniment din industria de film autohtona – Gala Premiilor Gopo –, prezentata de actorul Mihai Calin, se va desfasura luni seara (ora 21.10, Palatul Parlamentului) si va difuzata in direct la TVR 1 si TVR International si, in premiera, la Radio Romania Cultural. De asemenea, pasionatii fenomenului cinematografic vor putea urmari, integral, online sosirea protagonistilor romani si straini (de la ora 19.30 si pana dupa decernarea ultimului trofeu, in jurul orei 22.40). Transmisiunea-maraton va putea fi vizionata si pe site-ul oficial al Galei Premiilor Gopo – www.premiilegopo.ro, iar fragmente din gala pe ecranele Cocor Media Channel, amplasate pe arterele principale ale Capitalei.


 

 

Tot la capitolul “prima data”, invitatii de pe covorul rosu vor fi intampinati de o gazda – jurnalista Magdalena Stanciu – care va lua pulsul serii „la cald”, dupa binecunoscutele modele de la Oscar si Globurile de Aur. Mai trebuie spus si faptul ca Duster ruleaza tot azi, in premiera mondiala, pe sosele pentru a-i aduce pe cei mai importanti dintre cei 800 de invitati la Gala. 

Eveniment monden pentru o tinuta 

Evenimentul a fost precedat, cu ceva vreme in urma, de o avanpremiera, prilej pentru lumea filmului si a showbizului de a incerca si, eventual, alege dintre toaletele create de catre unii dintre cei mai importanti designeri romani ai momentului.

Peste 100 de persoane au raspuns prezent la Hotelul Residence din Bucuresti, la evenimentul organizat de www.stiletto.ro , ajuns si el la a doua editie. Alexandru Ciucu, Anca Maxim, Cristina si Gabriela Antonescu, Cristian Samfira, Dana Stefanoiu, Elena Perseil, Eugenia Enciu, Iris Serban, Kristina Dragomir, Marialucia Hohan, Mihaela Glavan, Mihai Albu, Rhea Costa, Rita Muresan, Stephan Pelger, Wilhelmina Arz sunt cei care le-au oferit actritelor mai multe variante pentru a-si alege tinuta pentru covorul rosu. Nominalizatele la Gala Premiilor Gopo Olimpia Melinte, Maria Dinulescu, Diana Cavallioti si Augustina Stanciu, vedetele de televiziune Tania Budi, Dalia Octavia Pusca, Malvina Cervenschi si Dana Deac, aflate pe lista de invitati a Premiilor, dar si actrite cunoscute precum Ada Condeescu (“Eu cand vreau sa fluier, fluier”), Irina Saulescu (“Politist, adjectiv”), Ioana Flora (“Pescuit sportiv”), Clara Voda (“Renovare”; “Colivia”), Ozana Oancea (“Felicia, inainte de toate”), Crina Semciuc (“Webside story”), Medeea Marinescu si Mara Nicolescu, membra in juriul pentru nominalizari s-au numarat printre cele care au cautat tinuta ideala pentru Gala.

Daca Ozana Oancea, Clara Voda, Augustina Stanciu si Dalia Octavia Pusca au ales creatii semnate Wilhelmina Arz, iar Diana Cavallioti, Olimpia Melinte si Mara Nicolescu au preferat rochiile gandite de Rhea Costa, iar Medeea Marinescu va sosi pe covorul rosu intr-o tinuta marca Marialucia Hohan, Tania Budi a gasit rochia perfecta creata de Anca Maxim, Crina Semciuc a ales Ersa Atelier, Ada Condeescu a preferat Eugenia Enciu si Dana Deac va purta o creatie a Irinei Schrotter. Pantofii Mihai Albu vor fi purtati de Medeea Marinescu, Olimpia Melinte, Ada Condeescu si Ioana Flora, in vreme ce Crina Semciuc va purta o pereche semnata de Mihaela Glavan.

Este normal ca moda sa fie legata de industria filmului, asa cum se intampla la orice eveniment cinematografic important din lume. Ne dorim ca Avanpremiera, care deja si-a aratat utilitatea, sa devina o traditie si un eveniment de referinta”, declara Oana Giurgiu, producatorul Galei Premiilor Gopo. 

Premiu pentru o viata de scenariu

Scenaristul, profesorul si teoreticianul Dumitru Carabat, fondatorul scolii romanesti de scenaristica, va fi distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate, ca o recunoastere a impresionantei sale cariere in spatele marelui ecran si la catedra, dar si a bibliografiei sale unice in tara.

Nascut in 1932, Dumitru Carabat a debutat in lungmetraj la 27 de ani, semnand scenariul la “Secretul cifrului” (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei a mai fost rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes (1963) pentru filmul “Codin” (r. Henri Colpi, Franta-Romania); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles (1976), pentru “Zidul” (r. Constantin Vaeni) si doua premii ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN), pentru “Vulcanul stins” (r. Mircea George Cornea, 1987) si “Cantec in zori” (r. Dinu Tanase, 1988).

Dumitru Carabat este un nume emblematic al istoriei cinematografului romanesc nu numai pentru scenariile, ci si pentru volumele sale, care au stat la baza pregatirii teoretice a zeci de generatii de scenaristi romani. “Spre o poetica a scenariului cinematografic” – primul si, pana in prezent, singurul manual autohton de scenaristica – si “Studii de tipologie filmica” sunt doua dintre cele mai cunoscute si mai folosite carti de teorie scenaristica publicate in tara noastra.

Gala Premiilor Gopo este organizata de catre Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

0 comentariu

roxana 01-06-2010 - 15:26

Am observat toate fructele posibile d epe suprafata pamintului cu exceptia unui singur fruct: capsunile. Cum e posibil asa ceva? De ce permiteti o asa discriminare? Dupa ce ca noi romanii suntem campioni mondial la culegere de capsuni, mai suntem si cenzurati pe piata spaniola. Multumim cristi pentru tablourile prezentate. Jotemî.

Rasputin 01-06-2010 - 19:08

Dar reţeta de ciuperci „a la Catalonia” (Cataluna) o găseşti în orice carte de bucate româneasca, tipărită în ultimele două secole…
Puteaţi găsi o reţetă mai reprezentativă…
Gazpacho spre exemplu…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult