Acasa Cultura-ReligieCultura Paul Goma, propus la Premiul Nobel pentru literatură

Paul Goma, propus la Premiul Nobel pentru literatură

scris de M.A.B.
29 afisari

Scriitorul român, născut în Basarabia, Paul Goma, a fost propus la Premiul Nobel pentru literatură de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Paul Goma, propus la Premiul Nobel pentru literatură

Paul Goma, propus la Premiul Nobel pentru literatură

Anunţul a fost făcut de Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a ţinut să accentueze că Paul Goma este un scriitor important, cu un nume cunoscut, transmite site-ul televiziunii de stat din cel de-al doilea stat românesc, trm.md. „Paul Goma este un Soljeniţân al României, numit astfel de Eugene Ionesco, scriitor de limbă franceză originar din România. Goma a făcut disidenţă adevărată în regimul comunist din România, iar, ulterior, a emigrat la Paris”, accentuează preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Paul Goma este un scriitor emblematic pentru Basarabia, iar opera sa are în obiectiv Basarabia de ieri şi de azi”, a mai specificat Arcadie Suceveanu. Suceveanu a confirmat că Paul Goma este informat despre faptul că este propus la Premiul Nobel. „Toate ţările înaintează propuneri la Premiul Nobel către Acedemia Suedeză, dar de ce să nu credem că Paul Goma va fi ales?”, a spus Suceveanu.

Decizia Academiei Suedeze va fi luată în toamna anului 2013. Paul Goma (născut la 2 octombrie 1935) este originar din satul Mana, judeţul Orhei. Familia lui s-a refugiat în România în 1939, după încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat de Germania nazistă şi URSS.

În mai 1952, elev în clasa a zecea a liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Goma a fost convocat la Securitate şi reţinut opt zile, după care a fost exmatriculat din toate şcolile din ţară, deoarece susţinuse în şcoală cauza unor persoane anchetate şi arestate sub acuzaţia de anticomunism. A reuşit totuşi să se înscrie la liceul „Radu Negru” din Făgăraş, pe care l-a absolvit în iunie 1953. În 1954 a susţinut simultan examene de admitere la Universitatea din Bucureşti, la filologie română, şi la Institutul de literatură şi critică literară „Mihai Eminescu”. A reuşit la amândouă, dar a ales institutul. Din toamna anului 1955, a avut dispute la seminarii şi cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafiţa, Toma George Maiorescu, Mihail Novicov, urmând ca în iunie 1956 să fie „judecat” de rectoratul universităţii. A apărut pentru prima dată „cazul Goma”. După înfrângerea revoluţiei maghiare din 1956 de către trupele sovietice, în luna noiembrie a aceluiaşi an, Paul Goma şi-a predat în semn de protest carnetul de membru UTM.

A fost arestat în noiembrie 1956, acuzat de „tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”. În martie 1957, el a fost condamnat la doi ani de închisoare corecţională, pe care i-a executat la închisorile Jilava şi Gherla. Ulterior, a fost trimis cu domiciliu forţat în Bărăgan, la Lăteşti, azi Borduşani, din judeţul Ialomiţa, unde a rămas până în 1964.

În martie 1977, a reuşit să publice în revista România literară un scurt articol, „Pământ de flori”, în care se referă la urmările dezastruosului cutremur de pământ de la 4 martie 1977.

În 1977, Goma a reuşit să trimită la postul Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în ţară. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. În consecinţă, a fost permanent urmărit, apoi arestat şi bătut de Securitate. Însă, fiind bine cunoscut în Occident şi repertoriat de organizaţia neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat şi condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

La 20 noiembrie 1977, Goma, împreună cu soţia şi copilul, au fost decăzuţi din calitatea de cetăţeni români şi expulzaţi în Franţa. Ajunşi la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a lui Nicolae Ceauşescu. A sprijinit înfiinţarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacţie la activitatea sa anticomunistă, a fost ţinta unui atac cu colet-capcană şi a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la Bucureşti.

Printre cărţile lui Goma se numără „Jurnal de apocrif” (1999), „Garda inversă” (1997) şi „Basarabia” (2002).

În 2002, Paul Goma a publicat eseul Săptămîna roşie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia și Evreii, în care descrie ”atrocități comise de populația neromână (în special, evrei) în timpul retragerii trupelor și administraţiei române din Basarabia și Bucovina, de după ultimatumurile sovietice din iunie 1940.”

Paul Goma a făcut parte pentru opt zile din Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, din care a fost îndepărtat din considerentele de mai sus de către şeful comisiei, Vladimir Tismăneanu.

24 comentarii

CONGO 28-01-2013 - 13:44

Un om zbuciumat, saracul, teribilist si cu barba de popa, cu nasul rosu si borcanat de atata vin rosu (dar nu betiv dupa standardele basarabene) a scris niste chestii artistice, de acord. Si a subiect de Europa Llibera in alte epoci, deci a ajutat cu ceva, destul de consistent.

Dar Nobel, este un pic cam exagerat.

Antibasistul 28-01-2013 - 15:21

Ji dani se vor opune furibund ca premiul Nobel sa-i fie dat lui Goma!

Paul din Ohio 28-01-2013 - 20:25

Mare cretin esti mai Parpanghele.

Tache 28-01-2013 - 20:33

Suspectii de serviciu sunt in actiune. Ceea ce s-a intamplat ieri, se intampla astazi si se va intampla si maine. Acum este doar mai vizibil, vede mai multa lume cum s-a pus mereu problema.

Paul din Ohio 28-01-2013 - 22:33

Vad ca a disparut comentariul lui Parpanghel la care am dat „raspunsul’ de mai sus.Acest Parpanghel il confunda pe Paul Goma cu el insusi si cu neamul lui, atribuindu-i lui Goma calificativul de turnator. Din acest motiv, eu ii recomand calduros lui Parpanghel sa ramana permanent acolo in satra lui holoscatologica unde el este cel mai competent.

digital 28-01-2013 - 22:44

Paul din Ohio
28-01-2013 at 22:33

parpagelul,este doar un amărât vesel,care și-o caută cu lumânarea,și care își mai dă foc din când în când la coviltiru ăla…ghăurit!

CONGO 28-01-2013 - 13:47

HOLOCAUSTUL ESTE O RUSINE IMENSA PE CAPUL OMENIRII.
Si 10 pasi inapoi ai umanitatii spre fiara si reptila.
Iar Goma slujeste negationistilor.
Ptiu!

urbos (tomi - 82.166.2..........) 28-01-2013 - 15:08

Goma este un imbecil de ji dan alcoolic si afemeiat. De genere alcoolul din venele lui contin si un pic singe cam 4% dar la el baza este alcoolul doar asa poate functiona cu metabolism reglat. Suplimentul de alcool il depoziteaza in nas, vezi ce dovleac ii plescaie deasupra gurii, tipic ji danesc, de unde suge cind simte ca-i scade alcoolul din vase.Holera asta nu este bun nici de leginar.

Gisela 28-01-2013 - 18:26

Domnule va trebue un tratament psihiatric cu electroshokuri,prezentati fenomene obsesive si forme psihopatice schizoide…….

Antibasistul 28-01-2013 - 18:59

Acest urbos e de fapt un evreu care posteaza cu nickul lui Urbos, de multe ori a postat cu nickurile celorlati forumisti!

urbos 28-01-2013 - 19:04

Lasa ca-si dau seama oamenii normali la cap cand scriu eu si cand apare cate un schizofrenic d-asta.

Gisela 28-01-2013 - 18:27

Domnule va trebue un tratament psihiatric cu electroshokuri,prezentati fenomene obsesive si forme psihopatice schizoide…….

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-01-2013 - 18:36

@ Dhiselutza : Tardiv , fatukoo , tardiv ! Viermele de la pogoanele mai functioneaza doar prin reflexe conditionate si curenti galvanici .La anelidele de factura fekaloida , nu ezista transher neuronal , nu sinapse , doar skepsisul cu pata …cafenie !Cwe mai ,vieme penelist cu aripi lipite cu ca ca RAU !

digital 28-01-2013 - 19:03

normal,ce credeai!
tomi securelul băsist împuțit și țhăghan!

Tache 28-01-2013 - 16:08

Din cauza lui Congo si a prietenilor lui, Romania a pierdut, pana acum, o suta de premii Nobel. Intotdeauna evreii au fost impotriva romanilor propusi la premiul Nobel incat, la un moment dat, s-a renuntat la a se mai face propuneri.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-01-2013 - 16:40

De data asta ai fost modest genialule cu 4 clase , se pierdura cca .150 de nominalizari pt. rromanasi. De la economie, industrie , agricultura si prestidigitatie in special , unde santem recunoscuti in toate locurile publice din Uniunea Europeana , la hightech si IT. Hakeri mioritici au patruns in toate ungherele, tache recunosc santetzi invincibili in domeniuasta ,precum si la vhertikalitate, iar de savantele depeacilea a auzit si ROMA antica , WESTfalele au cucerit bursa in domeniu, si nu pot uita nici de ACADEMICIANA de la Petresti ,care cu ioi atatea clase absolvite ca tine , a inventat POLIMERIZAREA i ZOO bufeului !

un roman 28-01-2013 - 17:58

Nu mai putem noi de premiul lor Nobel ce sa zic…De asta nu dorm noaptea…ca nu ne dau si nou un premiu Nobel. Sa se spele cu el pe cap. PS: Obama a primit Nobel pentru PACE domne…Da…Premiul Nobel…pfff

Tache 28-01-2013 - 18:05

Postarea era pe adresa evreilor, nu pentru romani…

Antibasistul 28-01-2013 - 19:02

MARILE HOTII ALE EVREILOR SINT O MARE RUSINE PENTRU POPORUL EVREU!

urbos 28-01-2013 - 14:17

Buna treaba. Este evident insa ca naparcile vor sari sa oracaie si se vor zvarcoli ca toti dracii.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 28-01-2013 - 14:47

Cine a scris acest text, domnul sau doamna M.A.B., merita felicitari. Paul Goma este dupa parerea mea cel mai important nume din lupta anticomunista dusa de „unii” romani. E gresita si falsa opinia ca Paul Goma ar fi un scriitor antisemit, antievreist. Prin opera si actiunile lui, Paul Goma nu a facut nimic altceva decit sa demonstreze CU ACTE si dovezi PERFECTE, ca, evreii din Moldova, s-au razbunat crunt pe locuitorii romani cind trupele sovietice au intrat in Romania. Paul Goma nu desfiinteaza holocaustul, el nu se refera deloc la holocaust, ci, el face un lucru de bun simt si demonstreaza ca populatia evreiasca nu este cu nimic mai deosebita de cea romaneasca sau ungureasca si, daca i se ofera posibilitatea, face si ea ce-au facut ceilalti, recurcind la crima si la atacuri teroriste impotriva locuitorilor pasnici pentru a se razbuna. Punct. Problema holocaustului nu trebuie amestecata cu atrocitatile evreilor fata de populatia romaneasca din zona Iasului. MAREA RUSINE a Romaniei consta in faptul ca nu a facut ea aceasta propunere comisiei de acordare a premiului Nobel pt. literatura, ci U.S. din Moldova. In Romania, orice apropo referitor la populatia evreiasca nu este acceptat, de parca noi, romanii, am fi de vina pentru holocaust. Politicienii nostri se poarta paranoic fata de problema holocaustului. Nu stiu daca mai exista vreo tara care sa se automutileze in ceea ce priveste holocaustul cum o face Romania. E absurd si nefiresc. Ungurii, condusi de un guvern pur nationalist, care si-a cistigat puterea tocmai avansind pozitia de „recuperare” al teritoriilor fostei asa-zisei ungarii mari, prin agitarea sentimentului iredentist producind multe neplaceri in rindul comunitatilor maghiare din Romania, Slovacia, Serbia, etc. Tot administratia ungara nu da doi bani pe holocaust si, mai direct sau mai voalat au incurajat si incurajeaza expresiile si opiniile antiholocaust din presa ungara. In acest timp, noi, romanii, ne punem cenusa in cap si nu acceptam nici cea mai mica opinie privind comportamentul antiromanesc al comunitatii vreiesti din anul 1943, si urmatorii. E bine cind apar astfel de articole de ziar ca acesta de aici din Z.V., dar, din pacate, nu stiu daca acest text va apare si in varianta de hirtie a ziarului Z.V. Romania se afla actualmente sub teroarea holocaustului facind ca populatia tarii sa se simta la fel cum se simtea pe vremea cotropirii sovietice cind Romania platea cu mincare si tot ce producea ea mai bine si mai valors asa-zisele „daune de razboi”, cotropitorilor rusi. Situatia e la fel acum. Acum suntem cotropiti de opresiunea mondiala evreiasca care apasa pe asceasta opresiune mai mult pe tarile care cred ei ca se fac cele mai vinovate de atrocitatile antievreiesti din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial. Daca de rusi am mai scapat, de evrei nu vom indrazni sa ne curatam decit daca, pe plan mondial, se vor stringe niste forte cu adevarat democratice care vor pune la punct terorismul holocaustian al evreilor, care, pe motivul holocaustului isi permite orice si cu oricine.

Tache 28-01-2013 - 18:16

A început palestinizarea României

F.F.F. IMPORTANT !!!
Start pentru primele implantări evreieşti in Romania

Pe Agentia de stiri Yahoo-News a aparut in aceste zile o stire care a trecut
neobservata comentatorilor: o noua statiune montana in Romania la Nucet. La prima impresie pare a fi un proiect turistic obisnuit. Cu toate ca el iese din tiparele obisnuite. Ecologistii s-ar putea intreba de ce este nevoie sa defrisam alte 200 hectare de padure montana cand avem destule statiuni turistice ce zac in paragina si nici un investitor strategic nu le preia pentu a fi salvate.

De ce Guvernul nu incredinteaza evreilor doritori sa faca turism in Romania o astfel de statiune.Intrebarea are un singur raspuns.In spatele acestui obiectiv turistic se ascunde prima colonie evreiasca in Romania de 3000 de locuitori.

Agentiile de stiri mai bine informate afirma ca nu ar fi prima, in zona Medgidia se afla in stadiu avansat un alt proiect de acest gen. Metoda a fost verificata in Palestina. Evreii au cumparat mai intai pamant, la preturi de nimic, apoi fiind propietari si-au construit pe acele suprafete ,,statiuni turistice”.Cand si-au dat seama arabii ca au fost pacaliti era prea tarziu si s-au revoltat. Razboiul continua si azi. La fel se intampla -s-a intamplat deja la Nucet- Romania.

Evreii au cumpărat 188 hectare de padure la niste preturi derizorii, de parca ar fi cumparat cartofi. Aceasta si datorita unei Legi strambe, dusmanoase romanilor si Romanie care permite strainilor sa cumpere pământ oricât şi la orice preţ.

http://www.ioncoja.ro/doctrina-nationalista/a-inceput-palestinizarea-romaniei/

Gisela 28-01-2013 - 18:23

Paul Goma are merite,a fost o stea impotriva dictaturii comuniste.
Merita fara prisosinta acest premiu……

jan dinu 28-01-2013 - 19:07

Interesanta aceasta propunere sprijinita de
Uniunea Scriitorilor din Moldova . Daca vom urmari
cu atentie aceasta evolutie a decernarii acrstui premiu pe anul
2013 unde mai candideaza shi M.Cartarescu din – regat –
putem presupune ca sunt mai multe shanse de scucces ca
unul dintre ei sa cistige shi ar fi prin aceasta o – incununare – extraordinara
ca dupa citiva ani de la – Premiul nemtoaicei – romane – sa ne mai
bucuram de un asemenea eveniment . In mare
parte criticile aduse lu Paul Goma sunt venite de la anumiti
extremisti – de la stinga la dreapta – ce au fost portetrizati in
culorile lui atit de acide dar realiste cum maestrul o stie s-o faca .
IN mare parte dujmanii lui cominternistii patriei au sarit ca arshi cind
au fost demascati de acesta ca mari colaboratori ai bolsevicilor
ce se stie ca shi multi – evrei din URSS – au suferit din cauza
atashamentului unora dedicatii comunismului …pierind astfel
sute de mii de coreligionari datorita epurarilor shi executiilor
ce sa-u succedat de la – Revolutia bolsevica – continuind pina la
sfirshitul sistemului in 1991 …lezati de drepturi shi alte prigoane .
Sustin – shi sprijin aceasta alegere pentru un OM care a dovedit
autenticitate cu caracterul lui convins dedicat luptei impotriva raului
indiferent de unde vine . Are un mare aTU ca el este tatal unui evreu
asha cum sunt cutumele religiei iudaice
JD-USA..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult